Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

Τι γίνεται τελικά με το πλαφόν συνταγογράφησης

31/7/2014 10:50:45 πμ
Ενώ ο Δ. Κοντός ζητά την άρση του ο Βορίδης συνομιλεί με το ΣτΕ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



 

Με υπερεπείγουσα επιστολή του ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ ζητά από την ΗΔΙΚΑ να αρθεί άμεσα το πλαφόν συνταγογράφησης για λόγους δημόσιας υγείας. Ο Δ. Κοντός τονίζει προς από το ΣτΕ εκδόθηκε προσωρινή διαταγή αναστολής της εκτέλεσης της υπουργικής απόφασης με τίτλο: «Καθορισμός ελαχίστων ποσοστιαίων ορίων συνταγογράφησης φαρμάκων κ.λ.π.», προς αποτροπή πιθανολογούμενης βλάβης της υγείας των πολιτών. Η προσωρινή διαταγή θα ισχύει μέχρι τη δημοσίευση οριστικής απόφασης του Δικαστηρίου επί της εκκρεμούς αιτήσεως αναστολής. Η ΗΔΙΚΑ παρακαλείται λοιπόν να προβεί άμεσα σε ενέργειες της αρμοδιότητάς της για την υλοποίηση της εν λόγω Προσωρινής Διαταγής.


 

Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Σωτήρη Ρίζο με κύριο θέμα το πλαφόν στη συνταγογράφηση.

Ο υπουργός Υγείας ενημέρωσε τον κ. Ρίζο για τα ζητήματα που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη απόφαση, του παρέθεσε σχετικά οικονομικά στοιχεία, ενώ συζήτησε και άλλα θέματα του υπουργείου που εκκρεμούν στο ΣτΕ. Ωστόσο ο κ. Βορίδης δεν έχει προχωρήσει σε προσφυγή κατά της προσωρινής διαταγής, προς το παρόν.

 


Εντωμεταξύ, στις αρχές Αυγούστου αναμένεται να συζητηθεί από την Ολομέλεια του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου, με εισηγητή τον πάρεδρο Ηλία Μάζο, αίτηση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, με την οποία ζητείται να ανασταλεί η απόφαση του υπουργού Υγείας και του ΕΟΠΥΥ για το πλαφόν στην συνταγογραφηση. Η κύρια προσφυγή πάντως θα συζητηθεί ενώπιον της Ολομέλειας, τον προσεχή Σεπτέμβριο με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους.

 


Υπενθυμίζουμε ότι αυτή είναι η δεύτερη φορά που το ΣτΕ αποφασίζει την προσωρινή αναστολή του πλαφόν συνταγογράφησης. Η πρώτη ήταν τον περασμένο Απρίλιο και η απάντηση του υπουργείου ήταν να κατοχυρώσει νομικά το μέτρο στη Βουλή με τροπολογία.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η υπηρεσία «test to treat» εξαπλώνεται στις ΗΠΑ
Και αμφισβητεί την εξειδίκευση των φαρμακοποιών στο φάρμακο






Σχετικά άρθρα

Εστάλησαν τα πρώτα SMS με τις νέες ηλικιακές ομάδες δικαιούχων για δωρεάν μαστογραφία
Θα ακολουθήσει το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου
ΙΣΑ: Διαμαρτύρεται για τα πρόστιμα λόγω συνταγογράφησης με εμπορική ονομασία
Και αμφισβητεί την εξειδίκευση των φαρμακοποιών στο φάρμακο
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τα Κρίσιμα Φάρμακα
Διασφαλίζοντας την επάρκεια σε Ελλάδα και Ευρώπη