Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

Τι γίνεται με το νέο ΦΠΑ στα φάρμακα;

17/7/2015 10:06:29 πμ
Για να ισχύσει ο νέος ΦΠΑ πρέπει να εκδοθεί νέο δελτίο τιμών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Σύμφωνα με το νόμο Ν. 4334/2015 «Επείγουσες ρυθμίσεις για τη διαπραγμάτευση και σύναψη συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης» (ΦΕΚ 80 Α'/16.07.2015), οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ ισχύουν από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου, δηλ. από χθες 16.07.2015.

 

Αναλυτικά:

- αντικαθίσταται το Κεφάλαιο Α του Παραρτήματος III του Κώδικα ΦΠΑ με τα προϊόντα που υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ και επέρχεται μετάταξη προϊόντων από τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23%,

- αναπροσαρμόζεται ο υπερμειωμένος συντελεστής ΦΠΑ από 6,5% σε 6% και τα αγαθά που υπάγονται στον συντελεστή αυτό (στον οποίο υπάγονται τα φάρμακα)

- οι μειώσεις των συντελεστών ΦΠΑ για ορισμένα νησιά καταργούνται σταδιακά από 01.10.2015 στα πλέον τουριστικά νησιά με το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εισόδημα και από 01.06.2016 στα λιγότερο ανεπτυγμένα νησιά. Οι μειωμένοι συντελεστές παραμένουν σε ισχύ έως 31.12.2016 για τα απομακρυσμένα νησιά. Σημειώνεται ωστόσο ότι οι ανωτέρω ρυθμίσεις θα καθορισθούν με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Οικονομικών.


Πρακτικά, οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ δεν θα ισχύσουν μέχρι τη Δευτέρα, μετά από διορία που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς και να προλάβουν υπουργείο και επιχειρήσεις να κάνουν τις απαιτούμενες ενέργειες.

Ωστόσο για να ισχύσει ο νέος μειωμένος ΦΠΑ (6%) στα φάρμακα θα πρέπει να προηγηθεί η έκδοση νέου δελτίου τιμών, το οποίο ακόμα δεν έχει αναρτηθεί.


Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Υγείας εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση, αφού ουσιαστικά το νέο δελτίο τιμών θα έπρεπε να βγει σήμερα, καθώς από τη μία μεριά οι φαρμακευτικές πρέπει να γνωρίζουν πώς θα τιμολογήσουν και από την άλλη οι ασθενείς πρέπει να αρχίσουν άμεσα να λαμβάνουν τα φάρμακά τους στις νέες μειωμένες τιμές.

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Από τη Δευτέρα όμως θα ισχύσει το νέο καθεστώς ΦΠΑ για τα προϊόντα φαρμακείου που δεν είναι διατιμημένα είδη:

  • Τα συμπληρώματα διατροφής εντάσσονται σε ΦΠΑ 23%, από 13% που είναι σήμερα.
  • Στο 13% παραμένουν παραφαρμακευτικά και λοιπά προϊόντα φαρμακείου, όπως βρεφικά γάλατα, ταινίες μέτρησης σακχάρου, επιδεσμικά, ορθοπαιδικά είδη κτλ.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Διασφαλίζοντας την επάρκεια σε Ελλάδα και Ευρώπη






Σχετικά άρθρα

ΙΣΑ: Διαμαρτύρεται για τα πρόστιμα λόγω συνταγογράφησης με εμπορική ονομασία
Και αμφισβητεί την εξειδίκευση των φαρμακοποιών στο φάρμακο
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τα Κρίσιμα Φάρμακα
Διασφαλίζοντας την επάρκεια σε Ελλάδα και Ευρώπη
Εγκρίθηκε ο Ευρωπαϊκός Χώρος Δεδομένων Υγείας
Πρόκειται για ακρογωνιαίο λίθο μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, σύμφωνα με την Ευρ. Επιτροπή