Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Τι είναι οι υπερτροφές και πώς να τις τρώμε

25/1/2017 2:07:22 μμ
Γνωρίστε τις σημαντικότερες υπερτροφές
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ιδιαίτερες αναφορές στις υπερτροφές υπάρχουν από την αρχαιότητα και την εποχή του Ιπποκράτη. Η απόδοση των αποτελεσμάτων τότε γινόταν με την παρατήρηση της επίδρασής τους στην καθημερινή δραστηριότητα του ανθρώπου. Από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα, τροφές με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά διατροφικής αξίας έγιναν αποτέλεσμα επιστημονικών μελετών.

Υπερτροφή είναι κάθε βρώσιμο προϊόν, το οποίο έχει υψηλή διατροφική αξία, μεγάλη συγκέντρωση σε θρεπτικά συστατικά και η αναλογία ποσότητας-προϊόντος-παροχής θρεπτικών συστατικών είναι υψηλή σε σχέση με άλλα προϊόντα.

Παράλληλα, ανάλογα με το προϊόν, κάποια συστατικά υπάρχουν σε μεγαλύτερη συγκέντρωση από άλλα και γιΆ αυτό καταναλώνονται με διαφορετικό τρόπο ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός. Χαρακτηριστική επίσης είναι η μεγάλη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών των υπερτροφών από τον οργανισμό.

Επίσης, άλλο ένα γνώρισμα των τροφών αυτών είναι ότι μπορούν να καταναλωθούν συμπληρωματικά για «θεραπευτικούς» σκοπούς, π.χ. βότανα για το στομάχι (χαμομήλι-μελισσόχορτο-τίλιο-φασκόμηλο) που δεν περιέχουν γλουτένη ή λακτόζη καταναλώνονται από άτομα με την αντίστοιχη δυσανεξία.

Οι υπερτροφές: Φυσικά συμπληρώματα διατροφής

Οι υπερτροφές αποτελούν φυσικά συμπληρώματα διατροφής κατάλληλα και ωφέλιμα σε όλους και ακόμα περισσότερο στα άτομα που αθλούνται και έχουν αυξημένες ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά, ώστε να καλυφτούν κατά το δυνατόν περισσότερο οι ανάγκες του οργανισμού τους.

Πέρα των ιδιαίτερων συγκεντρώσεων σε θρεπτικά συστατικά και της αντιοξειδωτικής τους δράσης, είναι σημαντική η δράση τους για την τόνωση του οργανισμού και την αύξηση της ενέργειας, για την καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, για την ομαλοποίηση της λειτουργίας του πεπτικού συστήματος, έχουν αντιαλλεργική - μικροβιοκτόνο και αντιφλεγμονώδη δράση έναντι συγκεκριμένων παθογόνων μηχανισμών κ.α.

Είναι δε απαραίτητες για όλους μας, για τον πρόσθετο λόγο ότι η ποιότητα της διατροφής και των τροφών πλέον έχει αλλοιωθεί, από τη μία εξαιτίας των γρήγορων ρυθμών της καθημερινότητας που δεν επιτρέπουν την καλύτερη οργάνωση σε σχέση με την παρασκευή του φαγητού και από την άλλη εξαιτίας των φυτοφαρμάκων κ.ά. φαρμάκων που αλλοιώνουν την ποιότητα της πρώτης ύλης.


ΠΡΟΣΟΧΗ:

  • Οι υπερτροφές δεν υποκαθιστούν φαρμακευτικές αγωγές αλλά βοηθούν στη σωστή διατροφή με φυσικό τρόπο και στην ενδυνάμωση του οργανισμού, γεγονός που συμβάλλει στη γενικότερη κατάσταση υγείας ενός ατόμου.
  • Οι υπερτροφές συμπληρώνουν την καθημερινή μας διατροφή, η οποία καλό είναι να βασίζεται στο πρότυπο της μεσογειακής διατροφής.
  • Το μέτρο είναι απαραίτητο για την υγεία μας.
  • Η σωστή ενημέρωση είναι το παν: Πρέπει να γνωρίζω τι μου προσφέρει κάθε προϊόν, τι έχω και τι θέλω να πετύχω, πώς και σε ποια ποσότητα μπορώ να το καταναλώνω.

Γνωρίστε τις υπερτροφές και πώς να τις καταναλώνετε

Λιναρόσπορος

Πλούσιος σε ω3 λιπαρά οξέα και κυρίως α-λινολενικό οξύ (μια κουταλιά της σούπας λιναρόσπορο, 15γρ., περιέχει 2,8γρ. ω-3 λιπαρά οξέα), φυτική πρωτεΐνη, σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, λιγνάνες (φυσικά αντιοξειδωτικά, τα οποία είναι φυσικά προστατευτικά κατά του καρκίνου και ειδικότερα στην πρόληψη κατά του καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου).

Καταναλώνετε το λιναρόσπορο καθημερινά (1 κουτ. σούπας για ενήλικες και ¼ κουτ. γλυκού για παιδιά) ολόκληρο ή αλεσμένο στο μπλέντερ . Μπορείτε να το συνδυάσετε με γιαούρτι, σαλάτα, βρώμη κ.α.


 

Κινόα

Πλούσιο σε φυτική πρωτεΐνη, περιέχει Ω3 λιπαρά, τα οποία ωφελούν την καρδιά. Επίσης είναι καλή πηγή φωσφόρου και έχει πολύ μαγνήσιο και σίδηρο. Καταναλώνεται ελεύθερα από όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη.


Φαγόπυρο

Τα 100 γρ. φαγόπυρου περιέχουν 11-14 γρ. πρωτεΐνης. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και κυρίως σε ριβοφλαβίνη (Β2) και νιασίνη (Β3), σε βιταμίνες Ε και Κ, ενώ περιέχει πολλά μέταλλα και ιχνοστοιχεία (ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο, σελήνιο και χαλκό) και φυτικές ίνες. Δεν περιέχει γλουτένη και επομένως μπορεί να καταναλωθεί από άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη. Καταναλώστε τις νιφάδες φαγόπυρου ως πρωινό γεύμα με γάλα/ αμυγδαλόγαλο / γιαούρτι ή σαν γεύμα με λαχανικά κ.α.


Ελαιόλαδο

Είναι γνωστό για το υψηλό περιεχόμενό του σε μονοακόρεστα λιπαρά, φαινολικές ενώσεις και την αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε, η έλλειψη των οποίων μειώνει την άμυνα του οργανισμού έναντι των ιών και αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Καλύτερα να καταναλώνεται ωμό, π.χ. στις σαλάτες και στο φαγητό (να προστίθεται στο τέλος του μαγειρέματος).


Καρύδια

Βοηθούν στην ανάσχεση παραγόντων κινδύνου που οδηγούν σε καρδιοπάθεια. Τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερα, όταν χρησιμοποιούμε τα καρύδια ως κύρια πηγή λιπαρών συστατικών. Τα καρύδια θεωρούνται «ολοκληρωμένη τροφή», καθώς περιλαμβάνουν φυτικές ίνες, κάλιο, ασβέστιο και μαγνήσιο, καθώς και ω-3 λιπαρά οξέα. Αυτές οι θρεπτικές ύλες αποδείχθηκε ότι μειώνουν την πίεση του αίματος, τη χοληστερόλη και τις φλεγμονές και βοηθούν στην καλύτερη χρήση της ινσουλίνης από τον οργανισμό, της ορμόνης που ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος. Καλύτερη κατανάλωση: 3-5 ολόκληρα καρύδια/ ημέρα.


Ιπποφαές

Από τους πλουσιότερους σε θρεπτικά συστατικά καρπούς της φύσης! Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, C, E, D, σύμπλεγμα Β, ω3 λιπαρά οξέα, σελήνιο, σίδηρο, χαλκό κ.α. Προσφέρει τόνωση (σε αθλητές και μη), ευεξία, επούλωση πληγών και γρήγορη ανάρρωση, ενίσχυση του κεντρικού νευρικού συστήματος, ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος κ.α.

Μπορείτε να το καταναλώσετε σαν ενδιάμεσο γεύμα μαζί με ξηρούς καρπούς ή φρούτο ή μέσα στο γιαούρτι σας ή μέσα σε σαλάτα με ωμά λαχανικά.


Ηλιόσπορος

Πλούσιος σε σίδηρο, μαγνήσιο, χαλκό, φώσφορο, ψευδάργυρο, βιταμίνη Ε, σύμπλεγμα βιταμίνης Β και ακόρεστα λιπαρά οξέα. Όλα όσα περιέχει προστατεύουν τα κύτταρα του δέρματος και της καρδιάς από τη γήρανση και την οξείδωση.

Μπορείτε να τον καταναλώσετε στο πρωινό σας συνοδευτικά με βρώμη ή μέσα στο γιαούρτι ή αναμειγμένο με άλλους ξηρούς καρπούς σαν σνακ.


Κολοκυθόσπορος

Γνωστός και ως πασατέμπος. Αποτελεί πλούσια πηγή πρωτεΐνης, αντιοξειδωτικών, πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (ανάμεσά τους τα πολύτιμα ω-3 και ω-6), βιταμίνης Ε, σιδήρου και ψευδαργύρου. Κλινικές έρευνες απέδειξαν τη χρησιμότητα του σε άνδρες που πάσχουν από υπερτροφία του προστάτη, ενώ θεωρείται επίσης πολύ ωφέλιμος στην περίπτωση του συνδρόμου υπερλειτουργικής κύστης που ταλαιπωρεί αρκετές γυναίκες.

Μπορείτε να τον καταναλώσετε στο πρωινό σας συνοδευτικά με βρώμη κ.α. ή μέσα στο γιαούρτι ή αναμειγμένο με άλλους ξηρούς καρπούς σαν σνακ.

 


Ρόφημα αμυγδάλου

Πλούσιο σε πρωτεΐνη και ασβέστιο, χωρίς ζάχαρη, χωρίς γλουτένη, χωρίς σόγια, χωρίς πρωτεΐνη γάλακτος, αποτελεί την ιδανική εναλλακτική λύση αντικατάστασης του γάλακτος από άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη ή κάποια αλλεργία στο γάλα/ πρωτεΐνη γάλακτος κ.α. Μπορεί να καταναλωθεί ως πρωινό ρόφημα με δημητριακά-βρώμη , στον καφέ, σαν κρύο ή ζεστό σνακ.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

18/4/2024 2:42:20 πμSupplement Awards 2024
Διοργανώνονται για 4η συνεχόμενη χρονιά από την BOUSSIAS events
31/3/2024 9:30:07 μμSupplement Awards 2024
Early Bird έως 12 Απριλίου!






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους