Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

Τι θα σήμαινε η αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα

1/12/2014 10:32:36 πμ
Χθες ανακοινώθηκε ότι η αύξηση θα γίνει μόνο στα ξενοδοχεία
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



 

Αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα από 6,5% που είναι σήμερα στο 8-10% ζήτησε η τρόικα, σενάριο που θα εκτόξευε τη φαρμακευτική δαπάνη και θα μετακυλούσε επιπλέον κόστος στις φαρμακευτικές εταιρείες και στους φαρμακοποιούς. Αυτό γιατί ο προϋπολογισμός του 2015 για τη φαρμακευτική δαπάνη (τα 2 δισ. ευρώ) είναι «κλειστός», γεγονός που συνεπάγεται ότι ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώσει το συγκεκριμένο ποσό, άσχετα με το πού θα καταλήξει η δαπάνη.

 

Με βάση τον ισχύοντα ΦΠΑ (6,5%), η «καθαρή» φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ είναι 1,87 δισ. ευρώ (+130 εκατομμύρια ΦΠΑ = 2 δισ. ευρώ). Στην περίπτωση που ο ΦΠΑ ανέβει στο 8%, η «καθαρή» ετήσια δαπάνη θα περιοριστεί κατά 30 εκατομμύρια, φτάνοντας στο 1,84 δισ. (+ 160 εκατομμύρια ΦΠΑ = 2 δισ. ευρώ). Με τον ΦΠΑ στο 10%, η «καθαρή» δαπάνη θα περιοριστεί κατά 70 εκατομμύρια, φτάνοντας στο 1,8 δισ. (+ 200 εκατομμύρια ο ΦΠΑ = 2 δισ. ευρώ).

Ο μόνος κερδισμένος της υπόθεσης θα ήταν φυσικά το κράτος, καθώς τα ποσά που θα περικοπούν από τον τζίρο εταιρειών και φαρμακείων θα καταλήξουν στα κρατικά ταμεία.

 

Η αντίδραση του Π.Φ.Σ.

Σχολιάζοντας τις πληροφορίες περί αύξησης του ΦΠΑ στα φάρμακα, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (Π.Φ.Σ.) Κωνσταντίνος Λουράντος, χαρακτηρίζει εγκληματική ακόμη και τη σκέψη:

«Αύξηση του ΦΠΑ σημαίνει ότι ο ελληνικός λαός μετά από όσα έχει υποστεί θα παραμείνει χωρίς φαρμακευτική περίθαλψη και με τη βούλα κυβέρνησης και δανειστών». Ακόμη και σαν σκέψη πρέπει να απορριφθεί πάραυτα, τονίζει ο κ. Λουράντος καθιστώντας σαφές ότι ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα θα ήταν καταστροφική για τη φαρμακευτική δαπάνη.

 


Χθες, Κυριακή 30 Νοεμβρίου, ανακοινώθηκε μέσω του ΣΚΑΙ ότι ο συντελεστής ΦΠΑ αυξάνεται μόνο στα ξενοδοχεία και από 6,5% πηγαίνει στο 13% και όχι στα φάρμακα, ενώ σημαντικές ανατροπές προτείνονται από την κυβέρνηση στην τρόικα για το ασφαλιστικό.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ μίλησε σε πανελλήνια ενημερωτική συνάντηση για τη νόσο






Σχετικά άρθρα

Εστάλησαν τα πρώτα SMS με τις νέες ηλικιακές ομάδες δικαιούχων για δωρεάν μαστογραφία
Θα ακολουθήσει το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου
ΙΣΑ: Διαμαρτύρεται για τα πρόστιμα λόγω συνταγογράφησης με εμπορική ονομασία
Και αμφισβητεί την εξειδίκευση των φαρμακοποιών στο φάρμακο
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τα Κρίσιμα Φάρμακα
Διασφαλίζοντας την επάρκεια σε Ελλάδα και Ευρώπη