Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

Την Τρίτη 5 Αυγ. συνεδριάζει και πάλι η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων

1/8/2014 9:47:03 πμ
Δέχθηκε 200 νέες ενστάσεις από τις φαρμακευτικές εταιρείες
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



 

Για περισσότερες από οκτώ ώρες συνεδρίασε την Πέμπτη η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων, προκειμένου να εξετάσει τις τιμές όλων των φαρμάκων που κυκλοφορούν στη αγορά.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, η Επιτροπή δέχθηκε παράσταση των εκπροσώπων περίπου 45 φαρμακευτικών, οι οποίες είχαν υποβάλει ενστάσεις για την τιμολόγηση των προϊόντων τους από τον ΕΟΦ. Μετριοπαθείς εκτιμήσεις ανέβαζαν τις ενστάσεις αυτή τη φορά, στις 200 περίπου.

Καθώς πρόθεση της επιτροπής είναι να καταλήξει σε αποφάσεις την Πέμπτη, συνεδρίαζε ως αργά το βράδυ, με τους παράγοντες της αγοράς να εκτιμούν ότι σήμερα Παρασκευή θα αναρτηθεί το οριστικό δελτίο τιμών που προγραμματίζεται να ισχύσει το Σεπτέμβριο.


Σημειώνεται ότι βάσει των τελευταίων υπουργικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί για την τιμολόγηση των φαρμάκων, στόχος είναι να επέλθει μείωση στη φαρμακευτική δαπάνη της τάξης των 50 εκ. ευρώ, είτε από τις οριζόντιες μειώσεις, είτε από τις θεσμικές αλλαγές που έχουν συμπεριληφθεί σε αυτές.
Συγκεκριμένα, τα πρωτότυπα που χάνουν την πατέντα τους τιμολογούνται με το μέσο όρο των τριών φθηνότερων τιμών της Ευρώπης, τα γενόσημα στο 65% της τιμής του φαρμάκου αναφοράς τους, ενώ για τα φάρμακα πριν την 1.1.12, προβλέπεται οριζόντια μείωση της χονδρικής τιμής κατά 8% αν κοστίζουν πάνω από 12 ευρώ, κατά 4% αν κοστίζουν μεταξύ 6-11,99 ευρώ, ενώ σε κάτω από 6 ευρώ τιμή, οι τιμές δεν μειώνονται.

Στις αποφάσεις κοστολόγησης του υπουργείου επισημαίνεται πως δεν θα γίνουν δεκτά αιτήματα για αυξήσεις, παρά μόνο σε ό,τι αφορά διορθώσεις τιμών από λάθος υπολογισμούς, ενώ παράγοντες της αγοράς εξέφραζαν την ανησυχία τους για τις ισοτιμίες που έλαβε υπόψη της η επιτροπή, καθώς οι τιμές που ζητήθηκαν αφορούσαν τις τιμές που κυκλοφορούσαν τα αντίστοιχα προϊόντα στην Ευρώπη, στις 2 Μαΐου. Σημειώνεται ότι η ίδια απόφαση επισημαίνει πως για την κοστολόγηση λαμβάνονται υπόψη οι τιμές του προηγουμένου διμήνου. (Πηγή: iatronet.gr)


Επικαιροποίηση: Τελικά  η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων θα συνεδριάσει εκ νέου την ερχόμενη Τρίτη, προκειμένου να ολοκληρώσει την ανατιμολόγηση όλων των σκευασμάτων και το έργο των ενστάσεων που ξεκίνησε την Πέμπτη, καθώς ο αρμόδιος φορέας, ο Ε.Ο.Φ. θα έχει εξετάσει λεπτομερώς τα κείμενα των ενστάσεων που έχουν υποβάλλει οι φαρμακευτικές.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Για τη θεραπεία της ενεργού μέτριας έως σοβαρής διαπυητικής ιδρωταδενίτιδας
Μεταξύ αυτών και ένα νέο ισχυρό αντιβιοτικό






Σχετικά άρθρα

Εστάλησαν τα πρώτα SMS με τις νέες ηλικιακές ομάδες δικαιούχων για δωρεάν μαστογραφία
Θα ακολουθήσει το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου
ΙΣΑ: Διαμαρτύρεται για τα πρόστιμα λόγω συνταγογράφησης με εμπορική ονομασία
Και αμφισβητεί την εξειδίκευση των φαρμακοποιών στο φάρμακο
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τα Κρίσιμα Φάρμακα
Διασφαλίζοντας την επάρκεια σε Ελλάδα και Ευρώπη