Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Τα μνημόνια ραγίζουν τις καρδιές των Ελλήνων!

22/9/2015 4:24:00 μμ
Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στις ανεπτυγμένες χώρες
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στις ανεπτυγμένες χώρες αλλά και στην Ελλάδα. Επομένως είναι επιτακτική η συστηματική εξάλειψη των παραγόντων κινδύνου που λυγίζ επισημαίνουν τα μέλη της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι ένοχες αιτίες είναι:

  1. Παχυσαρκία: Σε παγκόσμιο επίπεδο η παχυσαρκία έχει διπλασιαστεί από τη δεκαετία του 1980 και υπολογίζεται ότι σήμερα 1,4 δισεκατομμύρια άτομα είναι υπέρβαρα. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι το 35% των νέων ατόμων ηλικίας 20 ετών είναι υπέρβαρα και 11% παχύσαρκα, ενώ 40 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών είναι υπέρβαρα. Είναι λοιπόν αναγκαίο να λάβουν χώρα παρεμβάσεις ελάττωσης για την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας.
  2. Κάπνισμα: Είναι γεγονός ότι 1 στους 2 καπνιστές θα πεθάνει από νόσο σχετιζόμενη με το κάπνισμα. Επιπλέον είναι πολύ σημαντική η αρνητική επίδραση του παθητικού καπνίσματος, καθώς αναλύσεις έχουν δείξει ότι προκαλεί το θάνατο σε 600.000 άτομα ετησίως σε παγκόσμια κλίμακα. Αποτελεί λοιπόν κύριο στόχο παγκοσμίως η απαγόρευση του καπνίσματος, η εκπαίδευση των νέων ατόμων για τις αρνητικές επιδράσεις του, καθώς και η ανάπτυξη προγραμμάτων διακοπής του.
  3. Αρτηριακή υπέρταση: Η αρτηριακή υπέρταση βάσει διεθνών μελετών είναι υπεύθυνη για το 13,5% τη συνολικής θνησιμότητας, το 44% των εγκεφαλικών επεισοδίων και το 47% των περιστατικών ισχαιμικής καρδιακής νόσου. Σήμερα το 30% των ενηλίκων άνω των 25 ετών πάσχουν από αρτηριακή υπέρταση. Βασικό ρόλο παίζουν οι υγιεινοδιαιτητικές παρεμβάσεις με ελάττωση της κατανάλωσης άλατος περί τα 5-6 γραμμάρια την ημέρα, του αλκοόλ στα 20-30 γραμμάρια ημερησίως και φυσικά την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας και τη διατήρηση του σωματικού βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα.
  4. Σακχαρώδης διαβήτης / Μεταβολικό σύνδρομο: Σήμερα 47 εκατομμύρια άτομα πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη σε παγκόσμια κλίμακα και 3,4 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως οφείλονται σε αυτόν. Υπολογίζεται ότι ο διαβήτης θα αποτελεί την 7η αιτία θανάτου το 2030. Για την πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη σημαντική θέση έχει η κατάλληλη δίαιτα, η άσκηση και η αποφυγή του καπνίσματος.

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου εθνικού προγράμματος «Προλαμβάνω»
24/4/2024 12:47:30 πμ«MSD Gives back»
Οι εργαζόμενοί της υλοποίησαν 18 εθελοντικές δράσεις σε 6 μεγάλες ελληνικές πόλεις






Σχετικά άρθρα

Όγκοι της υπόφυσης: Πού πρέπει να στοχεύει η χειρουργική θεραπεία;
Σύμφωνα με νέα μελέτη από τα Πανεπιστήμια Κέιμπριτζ και Λονδίνου
MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού 2024
«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»