Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Τα κορυφαία φάρμακα που φέρνει το 2024

23/12/2023 6:14:11 μμ
Τι προβλέπουν οι εκτιμήσεις των αναλυτών για τις πωλήσεις τους
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Τα φαρμακευτικά προϊόντα που αναμένεται να σημειώσουν κορυφαίες πωλήσεις το 2024 αλλά και αυτά που μάλλον θα «κατέβουν από το βάθρο» των blockbusters καταγράφουν οι αναλυτές λίγο πριν από την αλλαγή του χρόνου. 


Πιο συγκεκριμένα, δύο από τα πιο επιτυχημένα φάρμακα του 2023 ήταν το εμβόλιο κατά της Covid-19 των Pfizer & BioNTech Ωστόσο με τη πέρασμα της υγειονομικής κρίσης της πανδημίας όλα τα σχετικά φάρμακα και εμβόλια σημειώνουν σημαντική πτώση στις πωλήσεις τους και αυτό θα συνεχιστεί προφανώς τον επόμενο χρόνο. Ομοίως, το τοπίο αλλάζει και για το adalimumab της AbbVie, το οποίο έχει υπάρξει το τοπ φάρμακο σε πωλήσεις επί σειρά ετών, αλλά πλέον έχει καταργηθεί η προστασία της πατέντας του, οπότε τα βιο-ομοειδή του εισέρχονται στην αγορά, αυξάνοντας τον ανταγωνισμό.


Αυτές οι «απώλειες», αλλά και οι πρόσφατες εγκρίσεις νέων θεραπειών θα δώσουν την ευκαιρία σε νέα φάρμακα να ενταχθούν στη λίστα των κορυφαίων σε πωλήσεις φαρμάκων του 2024. Μεταξύ αυτών είναι η ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά των GLP-1 για την παχυσαρκία, που σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις μπορεί να φτάσει έως και τα 200 δισ. δολάρια μέχρι το 2030. Ειδικά το πρόσφατα εγκεκριμένο φάρμακο της Eli Lilly με τιρζεπατίδη αναμένεται να φτάσει τα 2,1 δισ. δολάρια το 2024.


«Τα φάρμακα της κατηγορίας GLP-1 αλλά και θεραπείες για τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος (όπως το υπό μελέτες resmetirom της Madrigal), καλύπτουν ανεκπλήρωτες ανάγκες και αφορούν μεγάλο αριθμό ασθενών», εξηγεί εκπρόσωπος της συμβουλευτικής εταιρείας Citeline στο pharmavoice.com, ο οποίος επίσης προβλέπει ότι η πρώτη θεραπεία για τη θυρεοειδική νόσο των ματιών, το teprotumumab της Horizon θα κινηθεί στα ίδια περίπου επίπεδα με την τιρζεπατίδη, ενώ η πρώτη γονιδιακή θεραπεία για τη μυϊκή δυστροφία Duchenne (delandistrogene moxeparvovec) της Sarepta ενδέχεται να φέρει πωλήσεις ύψους 1,4 δισ. δολαρίων.


Ψηλά επίσης προβλέπεται να κινηθούν και καθιερωμένα φάρμακα, όπως τα daratumumab της Janssen, το empagliflozin της Boehringer Ingelheim, το εμβόλιο κατά του HPV της MSD και το risankizumab της AbbVie.


Τέλος σημαντικές είναι οι προσδοκίες για μια σειρά ογκολογικών φαρμάκων επόμενης γενιάς, όπως το zanidatamab της Jazz Pharmaceuticals και το ribociclib της Novartis για τον καρκίνο του στήθους, αλλά και το zolbetuximab της Astellas για γαστρεντερικούς καρκίνους.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα
Η νέα ρύθμιση αφορά και τα φάρμακα αδυνατίσματος






Σχετικά άρθρα

MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού 2024
«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»
Υπ. Υγείας: Συστάσεις για την προστασία των πολιτών από την αφρικανική σκόνη
Αποφεύγεται η σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους