Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

Τα ιχθυέλαια μπορούν να αποκαταστήσουν τη νευρική βλάβη στους διαβητικούς

19/6/2015 10:58:57 πμ
Η διαβητική νευροπάθεια δυσκολεύει τη ζωή των ασθενών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo



Έρευνα σε πειραματόζωα αποκαλύπτει ότι τα ωμέγα- 3 λιπαρά οξέα που περιέχονται στα ιχθυέλαια μπορεί ενδεχομένως να αποκαταστήσουν τη νευρική βλάβη σε ασθενείς που υποφέρουν από διαβητική νευροπάθεια.



Στη διαβητική νευροπάθεια προκαλείται μούδιασμα με απώλεια της αίσθησης και οδυνηρό μυρμήγκιασμα στα μέρη του σώματος, που επηρεάζονται από το νεύρο που πάσχει.  Η απώλεια της λειτουργίας του νεύρου προκαλεί μείωση της δύναμης και της αίσθησης σε διάφορα μέρη του σώματος.
Επηρεάζει την καρδιά και την ικανότητά της να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του οργανισμού. Μειώνει την λειτουργική ικανότητα των εντέρων για την χώνεψη. Επίσης στους άνδρες επηρεάζει και μειώνει την λειτουργία της στύσης.


Σε νέα έρευνα, επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα ωμέγα- 3 λιπαρά οξέα που περιέχονται στα ιχθυέλαια μπορεί ενδεχομένως να αποκαταστήσουν τη νευρική βλάβη σε ασθενείς που υποφέρουν από αυτή τη νόσο.

Ο ερευνητής Mark Yorek, του VA Medical Center, στην Iowa City, δήλωσε ότι τα ιχθυέλαια είναι ελκυστική προσέγγιση επειδή τα συμπληρώματα θεωρούνται πολύ ασφαλή και θα μπορούσαν εύκολα να μεταφερθούν στην καθημερινή φροντίδα.

Είναι εύκολο να ληφθούν και θα πρέπει να έχουν λίγες παρενέργειες όταν συνδυάζονται με άλλα φάρμακα, εξήγησε. Ερευνητές μελέτησαν την επίδραση των ιχθυελαίων σε πειράματα που πραγματοποιήθηκαν σε ποντικούς.

Ανακάλυψαν ότι οι ποντικοί που δεν έλαβαν ιχθυέλαια είχαν μειωμένη αίσθηση αφής στα πέλματά τους, που αντιστοιχούσε σε λιγότερα νεύρα στο δέρμα του πέλματος και πιο αργή μετάδοση των σημάτων στα νεύρα.  Τα μάτια των διαβητικών ποντικών που δεν ακολούθησαν την αγωγή είχαν επίσης λιγότερα νεύρα.

Αν και τα ιχθυέλαια και η ρεσολβίνη δεν μείωσαν τα επίπεδα γλυκόζης ώστε να πλησιάσουν την υγιή ακτίνα, βελτίωσαν τη νευρική υγεία όσον αφορά την πυκνότητα και αισθητηριακή μετάδοση σημάτων.

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι η ρεσολβίνη προκάλεσε την ανάπτυξη των νευρικών κυττάρων.

Αν και χρειάζονται περαιτέρω έρευνες, οι έρευνες σε ζώα υποδεικνύουν ότι τα ιχθυέλαια θα μπορούσαν να αναστρέψουν ορισμένες από τις βλαβερές επιπτώσεις του διαβήτη στα νεύρα, δήλωσε ο ερευνητής.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ??Journal of Neurophysiology.??

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Διοργανώθηκαν από «Το Χαμόγελο του Παιδιού»
9/5/2024 10:34:31 μμΝέα εποχή ΜΑΜ
Διαμορφώνοντας ένα βιώσιμο μέλλον






Σχετικά άρθρα

«Γίνε φίλος με τον Λύκο»
Ενημερωτική εκστρατεία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Συστηματικού Ερυθηματώδη Λύκου
Ανακλήθηκε παρτίδα του Physiomer Baby
Ανακοινώσεις από τον ΕΟΦ
Όγκοι της υπόφυσης: Πού πρέπει να στοχεύει η χειρουργική θεραπεία;
Σύμφωνα με νέα μελέτη από τα Πανεπιστήμια Κέιμπριτζ και Λονδίνου
MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση