Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Συνεργασία των κρατών για «δίκαιες» τιμές στα φάρμακα

14/9/2017 2:28:04 μμ
Ζήτησε ο Α. Ξανθός στην 67η Σύνοδο του ΠΟΥ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η διαπραγμάτευση «δίκαιων» τιμών στα ακριβά φάρμακα αποτελεί δρόμο χωρίς επιστροφή για τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην 67η Σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), στη Βουδαπέστη.

Απόδειξη αποτελεί η ενεργή συμμετοχή της χώρας μας στη σχετική πρωτοβουλία που καθορίστηκε στη «Διακήρυξη της Βαλέτας», μεταξύ 8 νοτιοευρωπαϊκών χωρών, η οποία ακολουθεί το πνεύμα της στρατηγικής του Π.Ο.Υ. για καθολική, ισότιμη και εγγυημένη πρόσβαση των ασθενών στα αναγκαία για αυτούς φάρμακα και ειδικά στα καινοτόμα.


Σύμφωνα με τον υπουργό, αυτή η διακρατική συνεργασία κάνει ήδη τα πρώτα της βήματα, ενώ αναμένεται η 2η συνάντηση τεχνικών κλιμακίων στη Ρώμη (η πρώτη είχε γίνει στην Κύπρο), όπου θα συγκεκριμενοποιηθούν τα πεδία προτεραιότητας και οι κατηγορίες φαρμάκων υψηλού κόστους κοινού ενδιαφέροντος για συλλογική διαπραγμάτευση.


Τόνισε δε ότι είναι μονόδρομος η συνεργασία και η συντονισμένη προσπάθεια για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής ισχύος των μεμονωμένων κρατών-μελών απέναντι στη φαρμακοβιομηχανία και τα ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα που εμποδίζουν την πρόσβαση, εμπορευματοποιούν πλήρως την αγορά φαρμάκου και διευρύνουν τις υγειονομικές ανισότητες.


«Χρειαζόμαστε περισσότερο κοινωνικό έλεγχο στην έρευνα, στα δεδομένα και στα κόστη της, διαφανές και αξιόπιστο σύστημα τιμολόγησης και αποζημίωσης, θεσμικό διάλογο ανάμεσα στα κράτη-μέλη και τεχνική-πολιτική υποστήριξη οργανισμών, όπως ο Π.Ο.Υ.», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ξανθός και συμπλήρωσε ότι: «η φαρμακευτική πολιτική οφείλει να συμβάλλει στην εξάλειψη των ανισοτήτων στην Υγεία και στο προσδόκιμο επιβίωσης εξαιτίας οικονομικών, κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα
«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»






Σχετικά άρθρα

Ξεκινά η λειτουργία της Συμμαχίας για τα Κρίσιμα Φάρμακα της Ε.Ε.
Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα
Κ. Χατζηδάκης: Δεν θα υπάρξει άλλη παράταση στη διασύνδεση των POS
Η εφορία ήδη «κυνηγάει» τις επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδεθεί
Μανιφέστο για τη δημιουργία φαρμακευτικών υλών εντός των κρατών της Ε.Ε.
Η ψήφισή του συζητείται στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας
Θ. Καρποδίνη: «Είμαστε αρωγός στην προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων για τους πάσχοντες από θαλασσαιμία»
Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ μίλησε σε πανελλήνια ενημερωτική συνάντηση για τη νόσο