Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Συμφωνία ΗΠΑ-Ευρώπης ενάντια κρατικών φορέων, ταμείων και ασθενών

4/3/2015 1:03:18 μμ
Η Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων ενισχύει τη θέση των πολυεθνικών φαρμακοβιομηχανιών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει η Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (Trans-Pacific Partnership Agreement - TPP) μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται πίσω από κλειστές πόρτες.

Αυτό γιατί η σημασία της για τη λειτουργία της φαρμακευτικής αγοράς αναμένεται να είναι καθοριστική. Ο τρόπος με τον οποίο αυτή προχωρά σε συνδυασμό με τις λίγες διαρροές πληροφοριών δείχνουν ότι στον τομέα του φαρμάκου ευνοημένες θα είναι οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες.


Σύμφωνα με τους συντάκτες μιας αυστραλιανής έκθεσης, οι πρόνοιες του TPP για το άλλο μισό ημισφαίριο (αντίστοιχο με το διατλαντικό σύμφωνο που διαπραγματεύεται η Ευρώπη), οι οποίες αφορούν την πνευματική ιδιοκτησία, θα μπορούσαν δυνητικά να επεκτείνουν και τα μονοπώλια των φαρμακοβιομηχανιών, διατηρώντας τις τιμές των φαρμάκων υψηλές για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους, ενώ θα καθυστερούν την είσοδο των φαρμάκων κοινόχρηστης ονομασίας.


Επιπλέον διατάξεις του συμφώνου θα επιδιώξουν να καταργήσουν την τιμή αναφοράς. Σύμφωνα με την έκθεση, πρόκειται για μια αρνητική εξέλιξη για τα ασφαλιστικά ταμεία και για τους ασθενείς, καθώς εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε αύξηση της συμμετοχής τους στα φάρμακα, ενώ αναμένεται ότι θα αποκλείσει αρκετούς από τις νέες θεραπείες.


Το πρωτοφανές είναι επίσης ότι οι εταιρείες θα μπορούν υπό κάποιες συνθήκες να καταγγέλλουν τις κυβερνήσεις για τις πολιτικές που επιλέγουν ή τα κρατικά ταμεία για διαφυγόντα κέρδη!


Πρόκειται για μια συμφωνία που καλό είναι να της δώσουμε μεγάλη προσοχή…


Πηγή: www.pharmacynews.com.au

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"






Σχετικά άρθρα

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τα Κρίσιμα Φάρμακα
Διασφαλίζοντας την επάρκεια σε Ελλάδα και Ευρώπη
Εγκρίθηκε ο Ευρωπαϊκός Χώρος Δεδομένων Υγείας
Πρόκειται για ακρογωνιαίο λίθο μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, σύμφωνα με την Ευρ. Επιτροπή
Ξεκινά η λειτουργία της Συμμαχίας για τα Κρίσιμα Φάρμακα της Ε.Ε.
Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα