Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

Στρατηγικό σχέδιο για το φάρμακο, παρουσίασε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ

29/1/2016 11:10:21 πμ
Στόχος να μην λείψει κανένα φάρμακο από τους Έλληνες ασθενείς
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo




Τρεις προτάσεις  για το φάρμακο, ώστε να μπουν οι βάσεις ενός «Στρατηγικού Σχεδίου» με την συνεργασία πολιτείας και φορέων, πρότεινε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ  Πασχάλης Αποστολίδης κατά την διάρκεια της ετήσιας εκδήλωσης για το νέο έτος .


Ο κ. Αποστολίδης πρότεινε προς την κυβέρνηση :


Την ενίσχυση των πολιτικών πρωτοβουλιών που στοχεύουν στην ανάπτυξη της Έρευνας και της Καινοτομίας, μέσα από τον Νέο Αναπτυξιακό Νόμο, μέσα από την αλλαγή της νοοτροπίας ώστε να τριπλασιαστούν οι εισροές κονδυλίων για Κλινικές Μελέτες.

Την εφαρμογή των απαιτούμενων διαρθρωτικών μέτρων για έλεγχο δαπάνης και όγκου, προς όφελος των ασθενών.  Αρκεί να ενεργοποιηθεί η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης και να μπει σε μια τάξη η Εφαρμογή Θεραπευτικών πρωτοκόλλων και Μητρώων Ασθενών. Ο ΣΦΕΕ θα βοηθήσει με όλες του τις δυνάμεις.

Την σύμπραξη όλων μας για καθολική και απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα,  θεωρώντας  πρώτης προτεραιότητας ζήτημα και  μάλιστα έχοντας καταθέσει από πλευράς ΣΦΕΕΕ ολοκληρωμένη πρόταση στην Πολιτεία στην οποία ο κλάδος εμπλέκεται ενεργά και στο οικονομικό κομμάτι για να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες κοινωνικές ανάγκες.


Κάνοντας ένα γρήγορα απολογισμό ο κ. Αποστολίδης επισήμανε πως: "παρά τα τεράστια χρέη του Δημοσίου προς τις φαρμακευτικές εταιρίες που έχουν ξεπεράσει το €1,350δις και χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα για την αποπληρωμή τους, παρά την αύξηση κατά 45%, του clawback και των υποχρεωτικών εκπτώσεων (Rebates), μαζί με νέα σκληρά μέτρα που δημιουργούν επικίνδυνη ασφυξία στην αγορά, ιδιαιτέρως για την ελληνικές επιχειρήσεις και  παρά την συνεχώς μειούμενη φαρμακευτική δαπάνη, την ακραία αποθάρρυνση επενδυτικών κινήσεων, όπως οι κλινικές μελέτες που μόνο οφέλη έχουν για τη χώρα,  η φαρμακοβιομηχανία  προσπάθησε να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις για τους Έλληνες ασθενείς".


Θα πρέπει να σημειωθεί πως όλα αυτά έγιναν στις ακραίες συνθήκες των capital controls που δοκίμασαν τις αντοχές των εταιριών.


Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως οι εταιρείες μέλη του ΣΦΕΕ σε μια προσπάθεια να ανακουφίσουν το  κύμα μεταναστών και προσφύγων, πρόσφεραν  40.000 φάρμακα προς το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ο κλάδος είναι ο δεύτερος σε εξαγωγές με 13.300 θέσεις εργασίας και υποστηρίζοντας εμμέσως άλλες 87.000 θέσεις αλλά και με επίδραση στο ΑΕΠ που υπολογίζεται στα €1,2 δις.

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»
Επανεκλέχθηκε για τρίτη θητεία πρόεδρος ο Ολύμπιος Παπαδημητρίου






Σχετικά άρθρα

Πλήρης εφαρμογή του ψηφιακού φακέλου Υγείας σε ένα χρόνο, ανακοίνωσε ο υπ. Υγείας
Και δημιουργία καναλιού καινοτομίας στον προϋπολογισμό του 2025
Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα επενδύει σε Υπηρεσίες Τεχνητής Νοημοσύνης στην υγεία
«Η ΤΝ είναι μια επανάσταση που θα τα αλλάξει όλα», είπε ο πρωθυπουργός
Με 80 εκατ. ευρώ ενισχύεται η φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για τα ιδιωτικά φαρμακεία
Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ για την κατανομή των επιπλέον 300 εκατ. ευρώ