Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα

Προβλήματα στις εταιρείες φαρμακείων φέρνει το ΠΔ 64
Επιβάλλει άστοχες και προβληματικές υποχρεώσεις
Παίδων Πεντέλης: Ηλεκτρονικά η έκδοση αριθμού προτεραιότητας!
Σε εφαρμογή νέο πρωτοποριακό σύστημα διαχείρισης ασθενών
Νεανικό και υγιές δέρμα με 10 φυσικά συστατικά
Τρώμε υγιεινά και προστατεύουμε το δέρμα μας


Σοβαροί κίνδυνοι από την υπερδοσολογία της μεθοτρεξάτης

17/4/2018 12:00:23 μμ
Ο ΕΜΑ ξεκινά ανασκόπηση για τον κίνδυνο σφαλμάτων στη δοσολογία
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) επανεξετάζει τον κίνδυνο σφαλμάτων στη δοσολογία της μεθοτρεξάτης, λόγω συνεχών αναφορών υπερδοσολογίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού, όταν η μεθοτρεξάτη χρησιμοποιείται για φλεγμονώδεις παθήσεις, όπως η αρθρίτιδα και η ψωρίαση, λαμβάνεται μια φορά την εβδομάδα. Σε περιστατικά ορισμένων τύπων καρκίνου όμως η δόση είναι υψηλότερη και το φάρμακο χρησιμοποιείται πιο συχνά. Φαίνεται πώς από λάθος ορισμένοι ασθενείς λάμβαναν μια δόση κάθε μέρα αντί για μία φορά την εβδομάδα, με αποτέλεσμα να λάβουν υπερβολική ποσότητα του φαρμάκου συνολικά, με σοβαρές συνέπειες σε κάποιες περιπτώσεις.

Ο κίνδυνος σφαλμάτων στη δοσολογία με τη μεθοτρεξάτη έχει αναγνωριστεί εδώ και πολλά χρόνια και σε ορισμένες χώρες της Ε.Ε. υπάρχουν ήδη μέτρα για τη μείωση αυτού του κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης οπτικών υπενθυμίσεων στην εξωτερική συσκευασία των φαρμάκων. Ωστόσο, κατά την πρόσφατη περιοδική αξιολόγηση της ασφάλειας των φαρμάκων που περιέχουν μεθοτρεξάτη, διαπιστώθηκε ότι εξακολουθούν να εμφανίζονται σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με την υπερδοσολογία, συμπεριλαμβανομένων και θανάτων.

Ως αποτέλεσμα της ανωτέρω αξιολόγησης, η ισπανική ρυθμιστική αρχή για τα φάρμακα, AEMPS, ζήτησε από τον EMA να διερευνήσει περαιτέρω τους λόγους, για τους οποίους εξακολουθούν να γίνονται τέτοια σφάλματα, προκειμένου να εντοπιστούν μέτρα για την πρόληψή τους. Η αρμόδια Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης Αξιολόγησης Κινδύνου (PRAC) του EMA θα εξετάσει τώρα τα διαθέσιμα στοιχεία και θα αποφανθεί σχετικά με το αv απαιτούνται περαιτέρω μέτρα για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου σφαλμάτων δοσολογίας.

Μετά την ολοκλήρωση της ανασκόπησης και τη γνωμοδότησή της PRAC, το θέμα θα διαβιβαστεί στην Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) και τέλος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από όπου θα προκύψει μια νομικά δεσμευτική απόφαση που θα ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Προτεραιότητα η αξιολόγηση των δυνητικών επιπτώσεων στους ασθενείς
Η προστασία από τηv καρδιαγγειακή νόσο δεν επιτυγχάνεται σε όλους τους ασθενείς


Σχετικά άρθρα

Πότε πρέπει να χορηγείται αυξητική ορμόνη
Οι φυσιολογικοί και παθολογικοί παράγοντες που επηρεάζουν το ύψος
Αναπτύχθηκε η πρώτη εξέταση αίματος για τη διάγνωση του μελανώματος
Εντοπίζει τον καρκίνο σε αρχικά στάδια και μπορεί να σώσει ζωές
Νεώτερα από τον ΕΜΑ για τα φάρμακα βαλσαρτάνης
Προτεραιότητα η αξιολόγηση των δυνητικών επιπτώσεων στους ασθενείς
Κοντά στην ανακάλυψη εμβολίου κατά του HIV βρίσκονται οι επιστήμονες
Αισιόδοξα τα αποτελέσματα από τις πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους