Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Σοβαροί κίνδυνοι από τη μακροχρόνια λήψη αναστολέων αντλίας πρωτονίων

4/7/2017 2:11:27 μμ
Αμερικανοί ερευνητές πιστεύουν ότι πρέπει να περιοριστεί η χρήση τους
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων, τα πολύ κοινά φάρμακα για γαστρεντερικές διαταραχές, όπως καούρα, έλκος στομάχου, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση κ.ά., ενοχοποιούνται για αύξηση του κινδύνου πρόωρου θανάτου, κυρίως αν λαμβάνονται χρόνια.


Αυτό είναι το πόρισμα μελέτης του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον των ΗΠΑ, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη περιορισμού της χρήσης και σίγουρα της διάρκειας λήψης των εν λόγω φαρμάκων, σημειώνοντας ότι αν και η συνιστώμενη θεραπεία διαρκεί συνήθως μερικές εβδομάδες, στην πραγματικότητα πολλοί άνθρωποι καταλήγουν να παίρνουν τα φάρμακα αυτά επί μήνες ή και χρόνια.


Η επιστημονική ομάδα ανέλυσε στοιχεία για περίπου 276.000 χρήστες των συγκεκριμένων φαρμάκων, καθώς και για 73.400 άτομα που λάμβαναν Η2-ανταγωνιστές και διαπίστωσε:

  • Σε χρήση έως 3 μήνες: Δεν φαίνεται να αυξάνεται ο κίνδυνος ανάμεσα σε εκείνους που λάμβαναν αναστολείς αντλίας πρωτονίων και σε εκείνους που λάμβαναν Η2-ανταγωνιστές.
  • Σε χρήση έως 1 έτος: Ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου αυξάνεται κατά 25% για όσους λάμβαναν αναστολείς αντλίας πρωτονίων, σε σχέση με όσους λάμβαναν Η2-ανταγωνιστές.
  • Σε χρήση >1 χρόνου: Ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου αυξάνεται κατά 51% για όσους λάμβαναν αναστολείς αντλίας πρωτονίων, σε σχέση με όσους λάμβαναν Η2-ανταγωνιστές.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, απαιτείται η συχνή επαναξιολόγηση των ασθενών και της αγωγής τους από τους θεράποντες γιατρούς, επισημαίνοντας φυσικά ότι πρόκειται για φάρμακα που «σώζουν τις ζωές» όσων τα έχουν πραγματικά ανάγκη.


Αξίζει να σημειωθεί ότι αν σκευάσματα που περιέχουν αναστολείς αντλίας πρωτονίων –έστω και σε χαμηλή περιεκτικότητα– πωλούνται εκτός φαρμακείων, οι πιθανοί κίνδυνοι μπορεί να είναι μεγαλύτεροι…


Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «BMJ Open».

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η ψήφισή του συζητείται στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας






Σχετικά άρθρα

MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού 2024
«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»
Υπ. Υγείας: Συστάσεις για την προστασία των πολιτών από την αφρικανική σκόνη
Αποφεύγεται η σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους