Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Σοβαρή αλληλεπίδραση πρεδνιζόνης/πρεδνιζολόνης με αντικαρκινικά φάρμακα

13/3/2018 11:18:48 πμ
Καταγράφτηκε αυξημένος κίνδυνος θανάτου και καταγμάτων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) συνέστησε ότι αντενδείκνυται η χρήση του φαρμάκου radium-223 dichloride (Xofigo - για τον καρκίνο του προστάτη) με abiraterone acetate (Zytiga – αντινεοπλασματικό/ αντι-ανδρογόνο) και πρεδνιζόνη/πρεδνιζολόνη, λόγω αυξημένου κινδύνου θανάτου και καταγμάτων που καταγράφτηκε με αυτόν το συνδυασμό.


Η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης Αξιολόγησης Κινδύνου (PRAC) του EMA εξέτασε τα προκαταρκτικά δεδομένα από μια εν εξελίξει κλινική μελέτη σε ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο του προστάτη.


Σε αυτή τη μελέτη, το 34,7% των ασθενών που έλαβαν Xofigo, abiraterone και πρεδνιζόνη ή πρεδνιζολόνη έχουν πεθάνει μέχρι σήμερα, σε σύγκριση με το 28,2% των ασθενών που έλαβαν εικονικό φάρμακο, abiraterone και πρεδνιζόνη ή πρεδνιζολόνη. Τα κατάγματα έχουν επίσης εμφανιστεί πιο συχνά με το συνδυασμό Xofigo από ό,τι με το συνδυασμό του εικονικού φαρμάκου (26% έναντι 8,1%).


Λόγω της σοβαρότητας των αναφερόμενων συμβάντων, η PRAC έχει αναλάβει δράση με την εισαγωγή αντένδειξης στα στοιχεία του προϊόντος ως προσωρινό μέτρο για την προστασία της ασφάλειας των ασθενών, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη μια εις βάθος ανασκόπηση των οφελών και των κινδύνων από τη χρήση του Xofigo.


Οι επαγγελματίες υγείας στην Ε.Ε. καλούνται να μη χρησιμοποιούν το συνδυασμό Xofigo με το αντι-ανδρογόνο abiraterone και πρεδνιζόνη/πρεδνιζολόνη, να τον σταματήσουν στους ασθενείς που ακολουθούν αυτή την αγωγή και να επανεξετάζουν τη θεραπεία τους.


Οι επαγγελματίες του τομέα υγείας ενημερώνονται επίσης ότι η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του Xofigo σε συνδυασμό με την κατηγορία φαρμάκων, ανταγωνιστές υποδοχέων ανδρογόνων δεύτερης γενιάς, όπως το enzalutamide, δεν έχουν τεκμηριωθεί.


Σημειώνεται ότι πρόκειται για προσωρινά μέτρα. Νεώτερα στοιχεία θα ανακοινωθούν από τον ΕΜΑ με το πέρας της επανεξέτασης.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με θέμα την πολιτική υγείας για τον καρκίνο
Σχετικά με τους καρκίνους του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας






Σχετικά άρθρα

MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού 2024
«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»
Υπ. Υγείας: Συστάσεις για την προστασία των πολιτών από την αφρικανική σκόνη
Αποφεύγεται η σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους