Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

«Σε κίνδυνο η φαρμακευτική περίθαλψη στη χώρα μας»

8/3/2012
Τον κώδωνα του κινδύνου, για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η φαρμακευτική περίθαλψη στη χώρα μας, έκρουσε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (Φ.Σ.Α.) κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη 8/3.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Τον κώδωνα του κινδύνου, για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η φαρμακευτική περίθαλψη στη χώρα μας, έκρουσε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (Φ.Σ.Α.) κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη 8/3.


Ο πρόεδρος του Φ.Σ.Α. περιέγραψε το σημερινό περιβάλλον της φαρμακευτικής περίθαλψης ως εξής:


«Η πολιτική για το φάρμακο του υπουργείου Υγείας είναι αντιεπιστημονική, αντικοινωνική, διάτρητη και αποσπασματική. Το μόνο κριτήριο που υπήρχε δεν ήταν η διόρθωση των (πολλών) κακώς κειμένων, αλλά μια στενή λογιστική αντίληψη εξοικονόμησης πόρων "από τα εύκολα”. Η Υγεία όμως, είναι κοινωνικό αγαθό και όχι λογιστική εγγραφή στις δαπάνες. Αυτό οδήγησε σε ένα νόμο-τέρας, που δεν θα ισχύει για πολύ καιρό, καθώς θα καταρρεύσει κάτω από το βάρος των αντιφάσεων και των ανεφάρμοστων μέτρων που περιέχει».


Όσον αφορά τη φαρμακευτική δαπάνη, οι διεθνείς μελέτες αποδεικνύουν ότι υπάρχει ευθεία αντιστοιχία ανάμεσα στην κατά κεφαλή φαρμακευτική δαπάνη και στο προσδόκιμο επιβίωσης (π.χ. http://www.imshealth.com/).


«Αν για τους Έλληνες η κατά κεφαλή δαπάνη περιοριστεί σε 23 € τον μήνα, πάμε στο επίπεδο των χωρών με προσδόκιμο επιβίωσης μέχρι 75 χρόνια, μακριά από τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, που έχουν προσδόκιμο πάνω από 80 χρόνια. Και μην μας πουν ο κ. Λοβέρδος και η κ. Δρέττα ότι τρομοκρατούμε τον κόσμο. Τρομοκράτης δεν είναι αυτός που ενημερώνει για την πραγματικότητα, αλλά αυτός που με τις αποφάσεις του θέτει σε κίνδυνο την Υγεία του λαού. Δυστυχώς τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης σημαίνει συντομότερη και χειρότερη ζωή!»


Όσον αφορά τα γενόσημα, ο πρόεδρος του Φ.Σ.Α. τόνισε ότι αυτό που ενδιαφέρει τους φαρμακοποιούς είναι τα φάρμακα που κυκλοφορούν να είναι ελεγμένα και αποτελεσματικά. Αποτελεί αποσπασματική πληροφορία ότι τα γενόσημα στην Ελλάδα αποτελούν μόνο το 18% των φαρμάκων. Η πραγματική διάκριση από πλευράς κόστους διεθνώς, δεν είναι ανάμεσα στα γενόσημα και τα πρωτότυπα, αλλά στα patented και στα off-patented, δηλαδή σε αυτά που βρίσκονται στη διάρκεια ισχύος της πατέντας τους και σε αυτά που είτε ήταν πρωτότυπα και έχει λήξει η πατέντα τους, είτε είναι αντίγραφα των πρωτοτύπων. Με αυτή τη διάκριση, η χώρα μας βρίσκεται στον μέσο όρο της Ευρώπης, ίσως και λίγο πιο πάνω (πάνω πάντως από 50%) σε κατανάλωση φαρμάκων εκτός πατέντας.


Για την ασφάλεια των φαρμάκων , ο πρόεδρος του Φ.Σ.Α., ανέφερε: «Θεωρούμε την πολιτεία απολύτως υπεύθυνη για την ασφάλεια και τους ελέγχους των φαρμάκων. Είναι δεδομένο ότι ο Ε.Ο.Φ. με το υπάρχον μειωμένο προσωπικό του δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον όγκο των φαρμάκων που κυκλοφορούν, και ακόμα περισσότερο σε όσα θα κατακλύσουν τη χώρα. Χαρακτηριστικά, έχω στη διάθεσή μου πίνακα που δείχνει ότι στη χώρα μας είναι εγκεκριμένα 151(!) αντίγραφα του Losec. Ακόμα περισσότερο εντείνουν την ανησυχία μας δημοσιεύματα, όπως αυτό που δημοσιεύθηκε πριν λίγες μέρες στη Γαλλική Le Monde και αναφέρει έρευνα του American Enterprise Institute. Στη έρευνα μελετήθηκαν 2.121 γενόσημα από την Ινδία και βρέθηκαν μεγάλες αποκλίσεις στην αποτελεσματικότητά τους. Σε κάθε περίπτωση, ο φαρμακοποιός έχει σπουδάσει ακριβώς για να ελέγχει την ορθή διακίνηση των φαρμάκων».


Σχετικά με τις ελλείψεις φαρμάκων είπε ότι δεν καταλαβαίνει γιατί οι παράγοντες της πολιτείας στρουθοκαμηλίζουν και δεν παραδέχονται αυτό που όλοι οι ασφαλισμένοι ζουν στο πετσί τους. «Όσοι δε, ισχυρίζονται ότι οι ελλείψεις είναι παροδικές, ένα έχω να πω: δεν υπάρχει η έννοια "παροδικότητα” στις ελλείψεις των φαρμάκων. Όποιος χρειάζεται το φάρμακο, το θέλει εκείνη τη στιγμή και όχι μετά, π.χ. από μία εβδομάδα! Έχουμε συνεχώς αυξανόμενες σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων, και θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερες στο μέλλον, με την ακολουθούμενη πολιτική».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΥΠΟΥ

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και αμφισβητεί την εξειδίκευση των φαρμακοποιών στο φάρμακο
Και ζητά να ενταχθούν τα φαρμακεία στη νέα ρύθμιση για τα POS






Σχετικά άρθρα

ΠΦΣ: Κατηγορεί τον υπουργό Οικονομικών ότι ευνοεί τράπεζες και funds
Και ζητά να ενταχθούν τα φαρμακεία στη νέα ρύθμιση για τα POS
Σε 56 χώρες επιτρέπεται ο εμβολιασμός στα φαρμακεία
Σύμφωνα με τα πρόσφατα δεδομένα της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας (FIP)