Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

Ρόδος: Σε δίκη 4 φαρμακοποιοί για εικονικές συνταγογραφήσεις

3/3/2017 12:54:56 μμ
Εμπλέκονται ένας γιατρός του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και ένας ιατρικός επισκέπτης
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ρόδου, κατηγορούμενοι για απάτη από κοινού, παραπέμφθηκαν για την 28η Μαρτίου 2017 τέσσερις φαρμακοποιοί της Ρόδου, οι οποίοι φέρονται να ενεπλάκησαν στην υπόθεση των εικονικών συνταγογραφήσεων φαρμάκων, που αποκαλύφθηκε μετά από έλεγχο επιθεωρητών του ΥΠΕΔΥΦΚΑ. Οι 4 φαρμακοποιοί φέρονται να εκτέλεσαν συνταγές που εξέδωσε ελεγχόμενος στην ίδια υπόθεση ιατρός του ΙΚΑ ΕΤΑΜ Ρόδου, ο οποίος ενεπλάκη μαζί με έναν ιατρικό επισκέπτη στο σκάνδαλο.
Η συγκεκριμένη υπόθεση αποτελεί μόνο μία πτυχή της έρευνας που διενεργείται, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες το όφελος που φέρονται να απεκόμισαν οι κατηγορούμενοι ανέρχεται συνολικά στο χρηματικό ποσό των 15.200 ευρώ περίπου.

Όπως έγραψε η «Δημοκρατική» της Ρόδου, από τις έρευνες προέκυψαν εικονικές συνταγογραφήσεις εις βάρος του ταμείου και κατ' επέκταση των ασφαλισμένων. Ο γιατρός, σύμφωνα με τις γραπτές καταθέσεις των μαρτύρων, φέρεται να είχε συνταγογραφήσει φάρμακα σε 19 ασφαλισμένους του ταμείου χωρίς να το γνωρίζουν οι ίδιοισε 5 πεθαμένους, σε 7 ασθενείς χωρίς ασφαλιστική ενημερότητα και σε 30 ασφαλισμένους που δεν έπασχαν από τις συγκεκριμένες ασθένειες των συνταγών. Από την ίδια έρευνα προέκυψε ότι ένας ασφαλισμένος, ενώ βρισκόταν στην Κρήτη και νοσηλευόταν σε κρατικό νοσοκομείο, εμφανιζόταν να είχε εξεταστεί από το συγκεκριμένο γιατρό και να λάμβανε συγκεκριμένα φάρμακα.
Ο γιατρός επιρρίπτει τις ευθύνες στον ιατρικό επισκέπτη, υποστηρίζοντας ότι τον εξαπάτησε και ότι του ζήτησε να συνταγογραφήσει φάρμακα για (δήθεν) συγγενικά του πρόσωπα που έπασχαν από υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, κατάθλιψη κλπ., τα οποία αδυνατούσαν να επισκεφθούν το ΙΚΑ. Υποστηρίζει δε ότι διαπνεόμενος από καλή πίστη και πειθόμενος στις ψευδείς διαβεβαιώσεις του ιατρικού επισκέπτη ότι δήθεν εξυπηρετούσε αναξιοπαθούντα συγγενικά του πρόσωπα εξέδωσε για τα ανύπαρκτα (όπως εκ των υστέρων αποδείχθηκε) αυτά πρόσωπα 298 συνταγές.

Όπως έχει αποκαλύψει η «Δημοκρατική», μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε σε φαρμακείο, στην πόλη της Ρόδου, την 11η Δεκεμβρίου 2012 και στις κατατεθειμένες προς εξόφληση συνταγές του εν λόγω φαρμακείου, στο χρονικό διάστημα από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο του 2012 (από τα αρχεία της ΚΜΕΣ και της ΗΔΙΚΑ), διαπιστώθηκε µη τήρηση της υποχρέωσης του φαρμακοποιού να αριθμεί εντός πέντε εργάσιμων ημερών τις συνταγές που έχουν εκτελεστεί µε αύξουσα συνεχή αρίθμηση μηνιαίως.
Από τον έλεγχο των κατατεθειμένων προς εξόφληση συνταγών του φαρμακείου στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, διαπιστώθηκε εκτέλεση 149 συνταγών, χωρίς παράδοση των φαρμάκων στους ασφαλισμένους, καθώς οι ίδιοι δεν γνώριζαν το φαρμακείο, δεν είχαν εκτελέσει συνταγές σε αυτό και δεν είχαν επισκεφτεί το συνταγογράφο γιατρό.

Πηγή: www.dimokratiki.gr
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και αμφισβητεί την εξειδίκευση των φαρμακοποιών στο φάρμακο
Η εταιρεία διοργανώνει αντίστοιχες εκδηλώσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα και στην Αθήνα






Σχετικά άρθρα

ΠΦΣ: Κατηγορεί τον υπουργό Οικονομικών ότι ευνοεί τράπεζες και funds
Και ζητά να ενταχθούν τα φαρμακεία στη νέα ρύθμιση για τα POS
Σε 56 χώρες επιτρέπεται ο εμβολιασμός στα φαρμακεία
Σύμφωνα με τα πρόσφατα δεδομένα της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας (FIP)