Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Πρωτοποριακό επίθεμα σώζει καρδιές!

21/9/2015 2:04:49 μμ
Εμφυτεύσιμο επίθεμα στην καρδιά αποκαθιστά τη βλάβη που προκαλείται μετά από έμφραγμα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Ένα πρωτοποριακό εμφυτεύσιμο επίθεμα συμβάλλει στην αποκατάσταση της καρδιάς μετά από έμφραγμα, ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη νέων υγιών κυττάρων στην καρδιά και μειώνοντας τις ουλές που προκάλεσε το έμφραγμα σε αυτήν.


 

Ερευνητές, με επικεφαλής την ισπανικής καταγωγής αναπληρώτρια καθηγήτρια παιδιατρικής καρδιολογίας Πιλάρ Ρουίζ-Λοθάνο του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια των Η.Π.Α. δοκίμασαν το επίθεμα της καρδιάς σε ποντίκια και χοίρους και είδαν τόσο καλά αποτελέσματα, ώστε να δηλώνουν αισιόδοξοι ότι κάποια στιγμή στο μέλλον το επίθεμα θα φέρει επανάσταση στην καρδιολογία.


Το ελαστικό επίθεμα από κολλαγόνο εμποτίζεται με την πρωτεΐνη Fstl1 και στη συνέχεια επικολλάται στην καρδιά του ζώου που έχει υποστεί το έμφραγμα. Η πρωτεΐνη απελευθερώνεται αργά και σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δοκιμών, δύο εβδομάδες μετά την εμφύτευση του επιθέματος, η καρδιά ήταν σε θέση να αναγεννήσει τα κύτταρα του καρδιακού μυ, καθώς και νέα αιμοφόρα αγγεία, ενώ γενικότερα αντλούσε καλύτερα το αίμα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, προτού δεχτούν το επίθεμα στην καρδιά τους, πολλά ζώα είχαν κριθεί υποψήφια για μεταμόσχευση καρδιάς.


Η ελπίδα των επιστημόνων είναι ότι κάτι ανάλογο μπορεί να συμβεί και στους ανθρώπους που έχουν μεν επιζήσει από έμφραγμα, όμως έχουν υποστεί σοβαρή καρδιακή βλάβη. Αναμένονται φυσικά οι μελέτες σε μεγαλύτερα ζώα, προτού γίνουν οι πρώτες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους που ενδεχομένως να ξεκινήσουν το 2017.


Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Αποκτώντας έτσι μια καινοτόμα ογκολογική θεραπεία
Διερευνάται για τη μακροπρόθεσμη καρδιαγγειακή ασφάλεια






Σχετικά άρθρα

Όγκοι της υπόφυσης: Πού πρέπει να στοχεύει η χειρουργική θεραπεία;
Σύμφωνα με νέα μελέτη από τα Πανεπιστήμια Κέιμπριτζ και Λονδίνου
MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού 2024
«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»