Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

Πρόσβαση στο φάρμακο, επάρκεια της αγοράς και αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής

31/10/2023 2:37:43 πμ
Αυτοί είναι οι στόχοι της νέας φαρμακευτικής νομοθεσίας, σύμφωνα με την Στ. Κυριακίδου
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Σε τρεις σημαντικούς πυλώνες βασίζεται η φαρμακευτική μεταρρύθμιση που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως τόνισε η Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 06/10 στην Κύπρο από το Τμήμα Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, με τη στήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 


Στην εκδήλωση με θέμα: «Φαρμακευτική στρατηγική για την Ευρώπη: Αναθεώρηση της Φαρμακευτικής Νομοθεσίας», η Επίτροπος παρουσίασε τους βασικούς στόχους και πρόνοιες της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είναι: η προτεινόμενη νομοθεσία να βελτιώσει την ισότιμη και έγκαιρη πρόσβαση των ασθενών στο φάρμακο, ειδικά στο καινοτόμο, να αντιμετωπίσει το τεράστιο πρόβλημα των ελλείψεων και τη μικροβιακή αντοχή, η οποία αποτελεί μια σιωπηλή πανδημία.


Στην ίδια εκδήλωση η Nathalie Moll, Γενική Διευθύντρια της EFPIA, ανέπτυξε τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών Έρευνας & Ανάπτυξης, των οποίων το πεδίο εργασίας θα αλλάξει ριζικά, αφού θα εισαχθούν νέες πρόνοιες για την έρευνα και ανάπτυξη νέων φαρμάκων, ενώ τα θέματα της βιομηχανικής ιδιοκτησίας και αποκλειστικότητας δεδομένων παρουσίασε ο καθηγητής Αχιλλέας Αιμιλιανίδης. Παρών ήταν και ο Νομικός και συνεργάτης του Προγράμματος Φαρμακευτικής, Ηλίας Δημητρέλλος, ο οποίος αναφέρθηκε στο μείζον πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων, ένα θέμα που η νομοθετική πρόταση φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει.


Αξίζει να σημειωθεί η εκδήλωση, όπως επισήμανε ο Πρόεδρος του Τμήματος Επιστημών Υγείας Δρ Χρίστος Πέτρου, πραγματοποιείται στο πλαίσιο της αποστολής του Τμήματος για τη συνεισφορά στο δημόσιο διάλογο για την Υγεία. Ο ίδιος αναφέρθηκε στην ανάγκη για επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης καινοτόμων ασφαλών, αποτελεσματικών και ποιοτικών φαρμάκων, καθώς και στα προβλήματα πρόσβασης των ασθενών στα φάρμακα. Υπογράμμισε ότι η πρότασή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί θεμελιώδη αναθεώρηση μεγάλης κλίμακας που επιχειρείται για πρώτη φορά για περισσότερο από είκοσι χρόνια και που έρχεται για να αντιμετωπίσει μείζονα προβλήματα της φαρμακευτικής πολιτικής και της δημόσιας υγείας.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με στόχο την από κοινού διοργάνωση εκπαιδευτικών δράσεων και ερευνητικών προγραμμάτων
Απονεμήθηκαν και δύο ειδικά βραβεία «αριστίνδην»






Σχετικά άρθρα

Εστάλησαν τα πρώτα SMS με τις νέες ηλικιακές ομάδες δικαιούχων για δωρεάν μαστογραφία
Θα ακολουθήσει το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου
ΙΣΑ: Διαμαρτύρεται για τα πρόστιμα λόγω συνταγογράφησης με εμπορική ονομασία
Και αμφισβητεί την εξειδίκευση των φαρμακοποιών στο φάρμακο
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τα Κρίσιμα Φάρμακα
Διασφαλίζοντας την επάρκεια σε Ελλάδα και Ευρώπη