Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

Προϊόντα φαρμακείου: Δείτε με τι ΦΠΑ θα πωλούνται

21/7/2015 11:18:43 πμ
6%, 13% ή 23% το νέο ΦΠΑ;
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo




Μεγάλες αλλαγές στις τιμές των φαρμάκων δεν θα παρατηρήσουν οι ασθενείς αν και έπεσε κατά 0,5% η τιμή του ΦΠΑ. Αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί στα φάρμακα ισχύει η διατίμηση.



Για τα υπόλοιπα είδη ισχύουν τα εξής:

Στο 13% παραμένουν προϊόντα φαρμακείου, όπως τα βρεφικά γάλατα, οι ταινίες μέτρησης σακχάρου για διαβητικούς, επίδεσμοι και ορθοπεδικά είδη. Αντίστοιχα, τα συμπληρώματα διατροφής πηγαίνουν σε ΦΠΑ 23% αντί για 13% που ήταν μέχρι σήμερα. Στο 13% παραμένουν «ενδομήτρια αντισυλληπτικά», αυτολιπαινόμενοι καθετήρες, καθετήρες κεντρικοί για αιμοκάθαρση, καθετήρες σίτισης, καθετήρες περιτοναϊκής, καθετήρες κύστεως υπερηβικές, σύριγγες σίτισης, πιεσόμετρα ομιλούντα, βελόνες (για τις πένες ινσουλίνης), βελόνες τεχνητού νεφρού.

Επίσης, είδη και συσκευές ορθοπεδικής, στα οποία περιλαμβάνονται και οι ιατροχειρουργικές ζώνες και επίδεσμοι και οι πατερίτσες. Ακόμη, νάρθηκες, υποστηρίγματα και άλλα είδη και συσκευές για κατάγματα. Ακόμη είδη και συσκευές προθέσεως. Συσκευές για τη διευκόλυνση της ακοής στους κωφούς και άλλες συσκευές που κρατιούνται με το χέρι, φέρονται από τα πρόσωπα ή εισάγονται στον ανθρώπινο οργανισμό, με σκοπό την αναπλήρωση μιας έλλειψης ή τη θεραπεία μιας αναπηρίας.

Συσκευές έκχυσης ινσουλίνης. Εξαιρούνται τα μέρη και εξαρτήματα των παραπάνω αγαθών.Στο 13% παραμένουν ακόμη ανυψωτικό τουαλέτας, μπανιέρες για ανάπηρους, στηθόδεσμος μαστεκτομής – μαγιό μαστεκτομής, προγράμματα για ηλεκτρονικούς υπολογιστές (jaws, supernova, hall, φωναισθησίας, fine reader), εκτυπωτές Braille , ρολόγια χειρός (Braille), πινακίδες γραφής (Braille), μέτρα (Braille), μπαστούνια (λευκά και ηλεκτρονικά), κασετόφωνα με 4tracks (Braille), ταινίες μέτρησης σακχάρου, τα οποία προορίζονται για την εξυπηρέτηση ατόμων με ειδικές ανάγκες κ.ά.

Πληροφορίες για φαρμακοποιούς

Για την αλλαγή του ΦΠΑ σε προϊόντα που εισάγονται στη χώρα μας, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων εξέδωσε εγκύκλιο με τις πρώτες οδηγίες. Στο κείμενο της εγκυκλίου, αναφέρεται ότι μέχρι την ολοκλήρωση της ενσωμάτωσης των νέων συντελεστών ΦΠΑ στο υποσύστημα διαχείρισης δασμολογίου (TARIC), κατά τον τελωνισμό εμπορευμάτων για τα οποία έχει επέλθει μεταβολή του συντελεστή ΦΠΑ, θα προβαίνετε σε εκ νέου υπολογισμό του ΦΠΑ. Όπου, η ανωτέρω διαδικασία δεν έχει λάβει χώρα ή έχουν ήδη πραγματοποιηθεί τελωνισμοί από 16 Ιουλίου, θα διενεργείται συμπληρωματική χρέωση.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ανακοινώσεις από τον ΕΟΦ






Σχετικά άρθρα

Ανακλήθηκε παρτίδα του Physiomer Baby
Ανακοινώσεις από τον ΕΟΦ
Όγκοι της υπόφυσης: Πού πρέπει να στοχεύει η χειρουργική θεραπεία;
Σύμφωνα με νέα μελέτη από τα Πανεπιστήμια Κέιμπριτζ και Λονδίνου
MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"