Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

Πότε πρέπει να χορηγείται αυξητική ορμόνη

20/7/2018 11:15:32 πμ
Οι φυσιολογικοί και παθολογικοί παράγοντες που επηρεάζουν το ύψος
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Το ύψος ενός ανθρώπου επηρεάζεται από πληθώρα παραγόντων και η αύξησή του, κατά την ανάπτυξη, είναι μια συνεχής αλλά όχι γραμμική διαδικασία, σύμφωνα με την παιδίατρο ΜD, MSc Καλλιόπη Κουλουφάκου- Γρατσία.


Η ειδικός τονίζει ότι ο συνηθέστερος λόγος χαμηλού αναστήματος είναι μη παθολογικός. Πρόκειται για το λεγόμενο ιδιοπαθές χαμηλό ανάστημα και περιλαμβάνει το οικογενέςχαμηλό ανάστημα και την ιδιοσυστασιακή καθυστέρηση της ανάπτυξης και της εφηβείας.

Οικογενές χαμηλό ανάστημα έχουν τα παιδιά των οποίων οι γονείς ή και οι στενοί συγγενείς έχουν χαμηλό ανάστημα. Στα παιδιά αυτά ο ρυθμός αύξησης είναι στα κατώτερα φυσιολογικά όρια και μπαίνουν στην εφηβεία κανονικά.Το τελικό τους ανάστημα είναι χαμηλό, αλλά σύμφωνο με το ύψος - στόχο τους.

Η ιδιοσυστασιακή καθυστέρηση της ανάπτυξης και της εφηβείας έχουν τα παιδιά που παρουσιάζουν επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης.Επειδή συχνά αργούν να μπουν στηνεφηβεία, η αύξησή τους διαρκεί περισσότερο από τα υπόλοιπα παιδιά με αποτέλεσμα να έχουν τελικά φυσιολογικό ύψος ως ενήλικες. Ωστόσο, οποιοδήποτε σοβαρό, χρόνιο πρόβλημα υγείας αντιμετωπίζει ένα παιδί μπορεί να έχει αντίκτυπο στο τελικό του ανάστημα.


Η κ. Κουλουφάκου- Γρατσία Καλλιόπη επισημαίνει ακόμα ότι υπάρχουν καθημερινές συνήθεις πρακτικές, οι οποίες μπορούν να δράσουν συνεργικά με τη φύση και να αξιοποιήσουν το υπόβαθρο που δίνει ο γονέας με το ύψος του: η πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες διατροφή (σε ασβέστιο, βιταμίνη D και πρωτεΐνες υψηλής βιοδιαθεσιμότητας), η φυσική δραστηριότητα, ο ποσοτικά και ποιοτικά επαρκής ύπνος. 

Πότε πρέπει να χορηγείται αυξητική ορμόνη

Η γιατρός εξηγεί ότι με τη συστηματική παρακολούθηση και καταγραφή της ανάπτυξης ενός παιδιού από τον παιδίατρό του, αναγνωρίζονται τα παιδιά που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.

 

Λαμβάνεται ο απαιτούμενος εργαστηριακός έλεγχος, ο οποίος αποτελείται αρχικά από αιματολογικές εξετάσεις, ακτινογραφία άκρας χειρός για υπολογισμό της οστικής ηλικίας και επί ενδείξεων λαμβάνεται εκτεταμένος ορμονολογικός έλεγχος και εξειδικευμένα αιματολογικά τεστ, μαγνητική τομογραφία υποθαλάμου-υπόφυσης, προκειμένου να ανιχνευτούν τα παιδιά που πληρούν τις προϋποθέσεις έναρξης θεραπείας με αυξητική ορμόνη.


Υπάρχουν συγκεκριμένες, αυστηρά καθοριζόμενες περιπτώσεις, στις οποίες έχει ένδειξη η χορήγηση της αυξητικής ορμόνης: η ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης, η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, σύνδρομα όπως το Turner, Prader-Willi και τα SGA νεογνά, αυτά που είναι δηλαδή μικρά για την ηλικία κύησης υπό προϋποθέσεις.


Στη συνέχεια, γίνεται αίτηση έγκρισης της θεραπείας και εφόσον εγκριθεί το αίτημα από την αρμόδια επιτροπή, ξεκινάει η χορήγηση της ορμόνης.


Κατά τη διάρκεια χορήγησής της το παιδί υποβάλλεται σε τακτικούς αιματολογικούς ελέγχους και συνεχή παρακολούθηση της ανάπτυξής του, προκειμένου να τεκμηριωθεί ότι η χορήγηση της αυξητικής ορμόνης έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα για το συγκεκριμένο παιδί, ενώ ελέγχεται η δόση της και οι πιθανές παρενέργειες της.

 

Η παιδίατρος τονίζει ότι «η αυξητική ορμόνη είναι ένα φάρμακο και σαν τέτοιο πρέπει να την αντιμετωπίσουμε. Ωφέλιμο και αποτελεσματικό στην περίπτωση πραγματικής ανάγκης της, με μηδενικό όφελος έως και επικίνδυνο στην περίπτωση που χρησιμοποιείται άκριτα. Η λήψη αυξητικής ορμόνης δεν είναι απλή υπόθεση. Είναι ιδιαίτερα δαπανηρή, εξατομικευμένη και μακροχρόνια προκειμένου να επιτύχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα. [...] Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως πρόκειται για καθημερινή ένεση, γεγονός που αποτελεί ψυχική επιβάρυνση για το παιδί και τους οικείους του».


Επισημαίνει ακόμα ότι «η αυξητική ορμόνη δεν είναι πανάκεια για όλα τα παιδιά που έχουν χαμηλό ανάστημα. Πρέπει να ξεχωρίσουμε αυτά που αποδεδειγμένα επιστημονικά θα ωφεληθούν από τη λήψη της από εκείνα που είναι υγιέστατα, απλώς έτυχε ή καθορίστηκε βάσει γονιδίων τους να είναι λίγα εκατοστά κοντύτερα.

Το σημαντικότερο είναι να εμφυσήσουμε στα παιδιά μας την πεποίθηση ότι η αξία και η ποιότητα τους ως άνθρωποι σε καμία περίπτωση δεν καθορίζεται από το πόσο ψηλοί είναι».

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Υποστηρίζει τη σχέση εμπιστοσύνης με τους ασθενείς
«Παράγουμε διαρκώς αξία για τους συνεργάτες μας», αναφέρει η εταιρεία






Σχετικά άρθρα

«Δεν είναι τρίχες. Είναι τα μαλλιά σου!»
Το κεντρικό μήνυμα της καμπάνιας της ΕΔΑΕ για τις παθήσεις του τριχωτού της κεφαλής
Angelini Pharma & SK Biopharmaceuticals: Περισσότεροι από 100.000 ασθενείς έλαβαν την καινοτόμο αντιεπιληπτική αγωγή cenobamate
Το φάρμακο διατίθεται σε περισσότερες από 100 αγορές παγκοσμίως
Νέα ένδειξη για τη σεμαγλουτίδη
Ο FDA εγκρίνει το φάρμακο για τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου
Στον κάδο κάθε χρόνο 40 εκατ. κουτιά φαρμάκων
Σύμφωνα με έρευνα της GIVMED