Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Πόσο επικίνδυνες για τη ζωή είναι οι βενζοδιαζεπίνες;

10/11/2017 2:35:01 μμ
Νέα μεγάλη έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες είχαν δείξει ότι οι βενζοδιαζεπίνες είναι πιο επικίνδυνες για τη ζωή από ό,τι θεωρούσε η επιστημονική κοινότητα, ειδικά για τους ηλικιωμένους, καθώς σχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Οι βενζοδιαζεπίνες είναι μια κατηγορία φαρμάκων με αγχολυτικές, υπνωτικές, αντιεπιληπτικές και μυοχαλαρωτικές ιδιότητες και η κύρια ένδειξή τους είναι η βραχυχρόνια συμπτωματική αντιμετώπιση του έντονου, παθολογικού άγχους και της αϋπνίας.


Τον ισχυρισμό αυτό έρχεται να αντικρούσει μια ομάδα ερευνητών από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ στη Βοστώνη των ΗΠΑ, η οποία διεξήγε μελέτη για την αξιολόγηση του κινδύνου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία σε σχέση με τη λήψη βενζοδιαζεπινών σε ενήλικες.


Η ομάδα αναζήτησε εμπορικά στοιχεία για τα εν λόγω φάρμακα από αμερικανική βάση δεδομένων για την υγειονομική περίθαλψη (αφορούσαν 1.252.988 ασθενείς) και τα συνδύασε με αρχεία θανάτων από τις υπηρεσίες κοινωνικής ασφάλισης. Διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε στατιστικά σημαντική αύξηση κινδύνου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία που να σχετίζεται με τα συγκεκριμένα φάρμακα, ενώ οι όποιες επιβλαβείς συνέπειες είναι πολύ λιγότερες από εκείνες που έχουν δείξει προηγούμενες, μικρότερες έρευνες και δεν έχουν επιβεβαιωμένη κλινική σημασία.


Σύμφωνα με άρθρο του Medscape.com, πρόκειται για μια έρευνα που έρχεται να καθησυχάσει τους θεράποντες γιατρούς που επιθυμούν να συνταγογραφήσουν βενζοδιαζεπίνες, επισημαίνεται ωστόσο ότι οφείλουν να παρακολουθούν στενά τους ασθενείς τους και να γνωρίζουν για τις μακροπρόθεσμες ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων αυτών (π.χ. εθισμός).


Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η ψήφισή του συζητείται στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας






Σχετικά άρθρα

MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού 2024
«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»
Υπ. Υγείας: Συστάσεις για την προστασία των πολιτών από την αφρικανική σκόνη
Αποφεύγεται η σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους