Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

Πόσο έπεσαν οι τιμές με το νέο δελτίο τιμών

5/12/2016 9:32:02 πμ
Το διορθωτικό δελτίο τιμών περιλαμβάνει 581 νέα φάρμακα, εκ των οποίων τα 351 γενόσημα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Αναρτήθηκε το διορθωτικό νέο δελτίο τιμών, το οποίο προέκυψε μετά τη διαβούλευση με τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις για τις τιμές που είχαν δημοσιευθεί τον Οκτώβριο.

Περιλαμβάνει 581 νέα φάρμακα, εκ των οποίων τα 351 γενόσημα και πλέον ανοίγει η διαδικασία ανατιμολόγησης του συνόλου των σκευασμάτων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά.


Δείτε και κατεβάστε από εδώ το νέο δελτίο τιμών.


Η επιτροπή τιμών έχει προχωρήσει σε διορθώσεις αλλά και σε διαγραφές σκευασμάτων, ενώ εξέτασε και αιτήματα τιμολόγησης προϊόντων τα οποία είχαν κατατεθεί εκπρόθεσμα.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, στις περιοχές που ισχύουν μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ, τα φάρμακα θα πωλούνται σε λιανικές τιμές μειωμένες κατά 1,89% και κατά 3,54% για συντελεστή 13%.


Στα γενόσημα φάρμακα φαίνεται πως τιμές μειώνονται κατά 10%, μέχρι όμως την τιμή των 6 ευρώ, ενώ η τιμή των σκευασμάτων που έχουν χάσει την πατέντα τους ορίζεται με βάση το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών της Ευρώπης, αλλά με όριο τα 7 ευρώ. Ωστόσο στις περιπτώσεις που από την ανακοστολόγηση προκύπτει ότι το γενόσημο φάρμακο είναι ακριβότερο από το πρωτότυπο, τότε το γενόσημο τιμολογείται στο 65% της μειωμένης τιμής του πρωτοτύπου.

Οι επερχόμενες μειώσεις των τιμών στα φάρμακα

Όπως δημοσιεύεται στο capital.gr, στο μέλλον έρχονται πολύ μεγαλύτερες μειώσεις.

Από την 1η Ιουνίου 2017 οι μειώσεις θα αφορούν τα γενόσημα προϊόντα με λιανική τιμή άνω των 3 ευρώ και με κόστος ημερήσιας θεραπείας άνω των 0,10 ευρώ και από την 1η Ιανουαρίου 2018 θα εφαρμοστούν στα γενόσημα με λιανική τιμή άνω του 1 ευρώ και με κόστος ημερήσιας θεραπείας άνω των 0,02 ευρώ. Για όσα έχουν λιανική τιμή άνω των 12 ευρώ θα ισχύσει δυναμική τιμολόγηση. Συγκεκριμένα, για κάθε 250.000 ευρώ αύξησης πωλήσεων που αντιστοιχούν σε τιμές χονδρικής το προηγούμενο έτος από τη δημοσίευση του δελτίου τιμών, οι τιμές που καθορίστηκαν μειώνονται, ώστε να υπάρχει δυναμική τιμολόγηση, περαιτέρω κατά 1% και μέχρι 15%.

Αντιστοίχως, όσον αφορά τα σκευάσματα εκτός προστασίας, από την 1η Ιουλίου 2017 η περικοπή θα εφαρμόζεται σε φάρμακα με τιμή λιανικής πώλησης άνω του 1 ευρώ και φαρμακευτικά προϊόντα με κόστος ημερήσιας θεραπείας άνω των 0,02 ευρώ.

Για τα πρωτότυπα φάρμακα, η ανώτατη τιμή παραγωγού (ex-factory) ορίζεται ως ο μέσος όρος των τριών χαμηλότερων τιμών του ιδίου φαρμάκου, ως προς τη δραστική ουσία, φαρμακοτεχνική μορφή, περιεκτικότητα και συσκευασία στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δημοσιεύουν αξιόπιστα στοιχεία. Για να λάβει τιμή για πρώτη φορά ένα φάρμακο, πρέπει να έχει τιμολογηθεί σε τουλάχιστον τρία κράτη μέλη της Ε.Ε.


Οι μειώσεις αυτές θα γίνουν αντιληπτές στο κοινό μετά την ολοκλήρωση της ανακοστολόγησης. Η φαρμακοβιομηχανία ωστόσο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνεχείς μειώσεις των τιμών, καθώς θα επιφέρουν μείωση της παραγωγής ορισμένων φαρμάκων ή ακόμα και αναστολή τους, γεγονός που θα οδηγήσει στην κατανάλωση ακριβότερων πρωτοτύπων φαρμάκων και τελικά σε περαιτέρω επιβάρυνση της φαρμακευτικής δαπάνης. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό, πως ακόμη και μετά τις μειώσεις, η συμμετοχή των ασφαλισμένων για την αγορά φαρμάκων έχει ανέβει σημαντικά, φτάνοντας κατά μέσο όρο το 35%.


 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Διασφαλίζοντας την επάρκεια σε Ελλάδα και Ευρώπη






Σχετικά άρθρα

ΙΣΑ: Διαμαρτύρεται για τα πρόστιμα λόγω συνταγογράφησης με εμπορική ονομασία
Και αμφισβητεί την εξειδίκευση των φαρμακοποιών στο φάρμακο
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τα Κρίσιμα Φάρμακα
Διασφαλίζοντας την επάρκεια σε Ελλάδα και Ευρώπη
Εγκρίθηκε ο Ευρωπαϊκός Χώρος Δεδομένων Υγείας
Πρόκειται για ακρογωνιαίο λίθο μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, σύμφωνα με την Ευρ. Επιτροπή