Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Πόσα φρούτα και λαχανικά τη μέρα φέρνουν μακροζωία;

23/2/2017 1:31:03 μμ
Νέα μελέτη αλλάζει τις μέχρι σήμερα συστάσεις
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι ο ιδανικός αριθμός μερίδων από φρούτα και λαχανικά για μακροζωία είναι το 10 και όχι το 5, όπως θεωρείτο μέχρι σήμερα!

Σημειωτέον ότι ως μερίδα θεωρείται μια ποσότητα 80 γραμμαρίων (περίπου όσο μια μικρή μπανάνα ή ένα αχλάδι), συνεπώς μπορεί κανείς να φάει περισσότερες μερίδες τη φορά για να φτάσει τον επιθυμητό αριθμό.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Imperial College του Λονδίνου, με επικεφαλής τον Ντάγκφιν Ον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό επιδημιολογίας «International Journal of Epidemiology», επεσήμαναν ότι αν τηρηθεί μαζικά ο κανόνας των δέκα μερίδων από ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού, τότε θα αποφεύγονται 7,8 εκατομμύρια πρόωροι θάνατοι κάθε χρόνο διεθνώς.


Η μελέτη (μετα-ανάλυση 95 δημοσιευμένων μελετών που αφορούσαν συνολικά δύο εκατομμύρια ανθρώπους) δείχνει ότι ακόμα και μια μικρή ποσότητα δύο έως τριών μερίδων φρούτων και λαχανικών κάνει καλό στην υγεία, π.χ. συμβάλλοντας στη μείωση της χοληστερίνης και της αρτηριακής πίεσης.

 

Ωστόσο η κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας θα συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου από καρδιά ή καρκίνο και συγκεκριμένα:

  • η κατανάλωση 200 γραμμαρίων φρούτων και λαχανικών ημερησίως μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά 13%, του καρκίνου κατά 4% μέσο όρο και του πρόωρου θανάτου κατά 15%
  • η κατανάλωση 800 γραμμαρίων μειώνει κατά 28% τον κίνδυνο για την καρδιά, κατά 13% για καρκίνο και κατά 31% του προώρου θανάτου. 

Επίσης σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι:

  • τον κίνδυνο καρκίνου μειώνουν ιδιαίτερα τα πράσινα λαχανικά (π.χ. σπανάκι) και τα κίτρινα ή πορτοκαλί (π.χ. κίτρινες πιπεριές και καρότα), καθώς και τα κραμβοειδή ή σταυρανθή (κουνουπίδι, μπρόκολο κ.α.).
  • τον καρδιαγγειακό κίνδυνο για εμφράγματα και εγκεφαλικά μειώνουν ιδιαίτερα τα μήλα, αχλάδια, κίτρα, οι σαλάτες, το μαρούλι και τα κραμβοειδή.

Η νέα έρευνα δεν βρήκε κάποια διαφορά ανάμεσα στα ωμά και στα μαγειρεμένα λαχανικά, όσον αφορά την ωφέλειά τους. Ωστόσο διαπίστωσε ότι την ίδια υψηλή προστασία δεν την προσφέρουν σκευάσματα/συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν πολλές από τις ουσίες των φρούτων και λαχανικών.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Αποφεύγεται η σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους
24/4/2024 12:47:30 πμ«MSD Gives back»
Οι εργαζόμενοί της υλοποίησαν 18 εθελοντικές δράσεις σε 6 μεγάλες ελληνικές πόλεις






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους