Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Πώς αποφεύγεται η πρόωρη εμμηνόπαυση;

11/5/2017 1:00:15 μμ
Έρευνα αποκαλύπτει πώς η διατροφή μπορεί να βοηθήσει
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μικρότερο κίνδυνο για πρόωρη εμμηνόπαυση (δηλαδή πριν από τα 45-50 έτη) έχουν οι γυναίκες με αυξημένα επίπεδα ασβεστίου και βιταμίνης D στον οργανισμό τους!


Σύμφωνα με μελέτη από τα Πανεπιστήμια της Μασαχουσέτης και Χάρβαρντ, κατά την οποία μελετήθηκαν στοιχεία από 120.000 γυναίκες περίπου, ηλικίας 25-49 ετών για 30 χρόνια:

  • όσες λάμβαναν τη μεγαλύτερη ποσότητα ασβεστίου μέσω διατροφής, είχαν κατά μέσο όρο 13% μικρότερη πιθανότητα πρόωρης εμμηνόπαυσης
  • παράλληλα όσες είχαν υψηλά επίπεδα βιταμίνης D μέσω διατροφής, είχαν 17% μικρότερο κίνδυνο πρόωρης εμμηνόπαυσης.

 

Η αποφυγή της πρόωρης εμμηνόπαυσης είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς αυτή αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις, οστεοπόρωση και άνοια, αλλά και για τον πρόσθετο λόγο ότι πλέον πολλές γυναίκες κάνουν παιδιά κατά την τελευταία δεκαετία πριν από την εμμηνόπαυση και είναι σημαντικό να διατηρείται η γυναικεία γονιμότητα όσο είναι δυνατόν.


Το ασβέστιο θεωρείται ζωτικό για την υγεία των οστών και είναι η πρώτη φορά που σχετίζεται με την εμμηνόπαυση. Το γάλα θεωρείται η καλύτερη πηγή ασβεστίου, αλλά υπάρχει επίσης σε πολλές άλλες τροφές (π.χ. σαρδέλες και μπρόκολο). Η βιταμίνη D υπάρχει σε ψάρια, όπως ο τόνος και ο σολομός, στο τυρί, στον κρόκο του αβγού κ.ά.

Οι ελλείψεις σε ασβέστιο και βιταμίνη D έχουν συσχετιστεί από προηγούμενες μελέτες με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, την ενδομητρίωση κ.ά.


Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και προβάλλει ότι έχει τις καλύτερες τιμές στη χώρα






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους