Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

Ποιες είναι οι ανατροπές που θα φέρει στην Υγεία και στο φάρμακο η συμφωνία

13/7/2015 10:25:35 πμ
Σε δίλημμα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας!
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Ο τρόπος διάθεσης των μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΥΣYΦΑ), το καθεστώς λειτουργίας των φαρμακείων, η τιμολόγηση των off patent και των γενόσημων αλλά και η συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας, περιλαμβάνονται στο σχέδιο των προτάσεων του Eurogroup, που η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προωθήσει άμεσα με νομοσχέδιο.

Παρότι το ζήτημα της πώλησης των ΜΥΣΥΦΑ στα σούπερ μάρκετ περιελήφθη στο σχέδιο των προτάσεων χωρίς τη σύμφωνη γνώμη όλων των χωρών, όπως διευκρινίστηκε στο σχέδιο κειμένου, θα πρέπει ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση να το προωθήσει άμεσα.

Πάντως ένα είναι σίγουρο πως είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο η ελληνική κυβέρνηση θα βρεθεί μπροστά στο δίλημμα: ικανοποιώ τα αιτήματα των δανειστών ή ανοίγω πόλεμο με τους φαρμακοποιούς.

Πάντως από την πλευρά του ο αρμόδιος υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής αποφεύγει προς ώρας να τοποθετηθεί για το θέμα σημειώνοντας πως αναμένει να δει τι θα φέρει η κυβέρνηση στη βουλή για να πάρει θέση.

Τι αλλάζει


Την ίδια στιγμή προβλέπεται ότι το Φ.Π.Α. στα Φάρμακα θα διαμορφωθεί στο 6%, ενώ από 1η Ιουλίου καθίσταται και πάλι υποχρεωτική η καθολική συνταγογράφηση φαρμάκων με βάση τη διεθνή ονομασία της δραστικής ουσίας. Οι όποιες εξαιρέσεις είχαν θεσμοθετηθεί το τελευταίο διάστημα θα ανακληθούν.

Ακόμη, προβλέπεται η μείωση των τιμών σε off-patent και γενόσημα φάρμακα, κατά 50% της τιμής των πρωτοτύπων και κατά 32,5%, αντίστοιχα. Μάλιστα, η μείωση, που προκύπτει από την κατάργηση «της ρήτρας κεκτημένων δικαιωμάτων», θα αφορά και τα σκευάσματα που κυκλοφορούσαν στην αγορά ήδη το 2012.

Το clawback θα πρέπει να εισπραχθεί για τη χρονιά που πέρασε, ενώ ο στόχος θα διατηρηθεί και για το τρέχον έτος και για το 2016.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Διασφαλίζοντας την επάρκεια σε Ελλάδα και Ευρώπη






Σχετικά άρθρα

ΙΣΑ: Διαμαρτύρεται για τα πρόστιμα λόγω συνταγογράφησης με εμπορική ονομασία
Και αμφισβητεί την εξειδίκευση των φαρμακοποιών στο φάρμακο
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τα Κρίσιμα Φάρμακα
Διασφαλίζοντας την επάρκεια σε Ελλάδα και Ευρώπη
Εγκρίθηκε ο Ευρωπαϊκός Χώρος Δεδομένων Υγείας
Πρόκειται για ακρογωνιαίο λίθο μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, σύμφωνα με την Ευρ. Επιτροπή