Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Παίρνουν πίσω τα ΓΕΔΙΦΑ οι δανειστές;

3/3/2017 10:15:05 πμ
Αβέβαιη η τύχη των ΜΗΣΥΦΑ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Την Πέμπτη 2/2/2017 πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ των Θεσμών και της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ και έγινε εκτενής συζήτηση για τα οικονομικά της Υγείας και τις πολιτικές φαρμάκου.

Όσον αφορά το φάρμακο και τις πολιτικές που προωθεί το υπουργείο Υγείας, πληροφορίες (που δεν έχουν διασταυρωθεί ακόμα) θέλουν τους Θεσμούς να μην είναι ικανοποιημένοι με τη δημιουργία της κατηγορίας των Γενικής Διάθεσης Φαρμάκων (ΓΕΔΙΦΑ),  στην οποία περιλαμβάνονται τα σκευάσματα που θα επιτρέπεται να πωλούνται και από τα σούπερ μάρκετ. Υπενθυμίζεται ότι αυτήν την κατηγορία φαρμάκων «εφηύρε» το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να μην απελευθερώσει τις τιμές και τη διακίνηση όλων των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Φαίνεται όμως πως οι δανειστές ενδεχομένως να ζητήσουν την καθολική απελευθέρωσή τους, όπως απαιτούσαν εξάλλου από την αρχή της μνημονιακής περιόδου της χώρας.

Σημειώνεται ότι παρά τη δημιουργία των ΓΕΔΙΦΑ, οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να "μεταφέρουν" τα προϊόντα τους στα σούπερ μάρκετ. Προφανώς γιατί  ανησυχούν για τις αντιδράσεις των φαρμακοποιών καθώς μέχρι σήμερα το φαρμακείο ήταν και το μοναδικό κανάλι διανομής των προϊόντων τους, ενώ από την άλλη οι αλλαγές στις συσκευασίες και τις περιεκτικότητες, που απαιτεί η όλη διαδικασία, να είναι κοστοβόρα και χρονοβόρα…

Όσο για τις υπόλοιπες απαιτήσεις των Θεσμών από το υπουργείο Υγείας, που προέκυψαν στη συνάντηση, φαίνεται πως οι δανειστές θέλουν να προχωρήσει η άμεση είσπραξη του clawback, αν και ο αναπληρωτής υπουργός κ. Παύλος Πολάκης απάντησε ότι σχεδιάζεται η τμηματική είσπραξη ανά μήνα, ώστε να μην οδηγηθούν σε οικονομική ασφυξία οι εταιρείες. Επίσης, οι Θεσμοί ζήτησαν από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να κλείσει το συντομότερο η «τρύπα» στο ταμείο του Οργανισμού και να ομαλοποιηθούν οι πληρωμές, ώστε να αποφευχθούν νέα χρέη. Τέλος, για τα οικονομικά των δημόσιων νοσοκομείων, ζήτησαν να ενημερώνονται σε τριμηνιαία βάση για την αποδοτικότητα της οικονομικής διαχείρισής τους.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η εφορία ήδη «κυνηγάει» τις επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδεθεί
«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»






Σχετικά άρθρα

Ξεκινά η λειτουργία της Συμμαχίας για τα Κρίσιμα Φάρμακα της Ε.Ε.
Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα
Κ. Χατζηδάκης: Δεν θα υπάρξει άλλη παράταση στη διασύνδεση των POS
Η εφορία ήδη «κυνηγάει» τις επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδεθεί
Μανιφέστο για τη δημιουργία φαρμακευτικών υλών εντός των κρατών της Ε.Ε.
Η ψήφισή του συζητείται στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας
Θ. Καρποδίνη: «Είμαστε αρωγός στην προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων για τους πάσχοντες από θαλασσαιμία»
Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ μίλησε σε πανελλήνια ενημερωτική συνάντηση για τη νόσο