Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Οι στατίνες μειώνουν τους θανάτους από καρκίνο κατά 50%

4/6/2015 9:22:31 πμ
Νέες ελπιδοφόρες μελέτες
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo



Ένα από τα πλέον διαδεδομένα φάρμακα παγκοσμίως, οι στατίνες, οι οποίες χορηγούνται κατά κόρον για την μείωση της χοληστερίνης έχουν θεαματική δράση και κατά του καρκίνου.



Όπως δείχνουν οι έρευνες μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο κατά 50%.

Ενώ τα φάρμακα δεν φαίνεται να προλαμβάνουν τον καρκίνο σε πρώτη φάση, πιστεύεται ότι ενισχύουν τα ποσοστά επιβίωσης από την επιβράδυνση του ρυθμού με τον οποίο οι όγκοι αναπτύσσονται.

Οι ειδικοί λένε ότι τα στοιχεία είναι συναρπαστικά και ότι οι στατίνες μπορεί να είναι τόσο αποτελεσματικές στην καταπολέμηση του καρκίνου όσο οι συμβατικές θεραπείες, όπως η χημειοθεραπεία.

Δύο μελέτες που παρουσιάστηκαν στο ογκολογικό Συνέδριο ASCO 2015 στο Σικάγο - μια από το Πανεπιστήμιο του Γέιλ στο Κονέκτικατ και η άλλη από το Πανεπιστήμιο Rutgers στο Νιου Τζέρσεϊ-έδειξαν ότι οι στατίνες μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου.

Στην πρώτη μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν επί σχεδόν 15 χρόνια 146.326 γυναίκες, ηλικίας 50 έως 79 ετών, οι οποίες κατά την έναρξη της μελέτης δεν είχαν ιστορικό καρκίνου. Έως το τέλος της περιόδου παρακολούθησες, οι 23.067 από αυτές είχαν εκδηλώσει τη νόσο, ενώ 3.152 είχαν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της.

Όσες από τις συμμετέχουσες λάμβαναν στατίνες είχαν κατά 22% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε μορφή καρκίνου από εκείνες που δεν έπαιρναν τα φάρμακα. Αλλά η θετική τους επίδραση ήταν διαφορετική μεταξύ των διαφόρων τύπων της νόσου. Οι στατίνες μείωσαν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού κατά 40% , τον κίνδυνο καρκίνου ωοθηκών κατά 42% και του εντέρου κατά 43%. Για τον καρκίνο των οστών, τα ποσοστά θνησιμότητας μειώθηκαν περισσότερο από το ήμισυ- 55%.

Μια ξεχωριστή μελέτη σε 22.110 άνδρες με καρκίνο του προστάτη διαπίστωσαν ότι εκείνοι που λάμβαναν στατίνες είχαν κατά 43% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από την ασθένεια.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι, με τη μείωση της χοληστερόλης, τα φάρμακα μειώνουν επίσης τα επίπεδα ορισμένων ορμονών - ανδρογόνων - οι οποίες ενθαρρύνουν την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων.

«Η ισορροπία των στοιχείων κλίνει υπέρ της αντικαρκινικής δράσης των στατινών», είπαν οι επιστήμονες. «Επομένως αν κάποιος βρίσκεται σε συνθήκες αυξημένου κινδύνου από καρκίνο, ίσως πρέπει να συζητήσει τα υπέρ και τα κατά των στατινών με τον γιατρό του, για να λάβει ενδεχομένως μία έξτρα ώθηση (από αυτές)», προσέθεσαν.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα
Η νέα ρύθμιση αφορά και τα φάρμακα αδυνατίσματος






Σχετικά άρθρα

MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού 2024
«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»
Υπ. Υγείας: Συστάσεις για την προστασία των πολιτών από την αφρικανική σκόνη
Αποφεύγεται η σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους