Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Φάρμακο ο καφές για καλύτερα γηρατειά

24/2/2017 1:29:10 μμ
Η ακριβής "δοσολογία" για την τρίτη ηλικία
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο καφές έχει δράση ενάντια στις φλεγμονές που μας προκαλούν ασθένειες, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα!


Με την πάροδο των ετών παρατηρείται ανοδική τάση στους δείκτες φλεγμονής στο σώμα, που αποτελεί τον κοινό παρονομαστή σε ασθένειες του γήρατος, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο καρκίνος, οι αρθροπάθειες και το Αλτσχάιμερ. Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Nature Medicine», οι ηλικιωμένοι άνθρωποι, που στον οργανισμό τους είχαν χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής, είχαν μεταξύ τους ένα κοινό: ήταν όλοι λάτρεις του καφέ.


«Όσο περισσότερη καφεΐνη κατανάλωναν οι συμμετέχοντες, τόσο πιο προστατευμένοι ήταν από τη χρόνια φλεγμονή» δηλώνει ο Ντέιβιντ Φέρμαν, καθηγητής στο Ινστιτούτο Ανοσίας, Μεταμοσχεύσεων και Λοιμώξεων του Πανεπιστημίου Στάνφορντ και ένας εκ των συντακτών της σχετικής μελέτης.


Κατά την έρευνα, η επιστημονική ομάδα ανέλυσε δείγματα αίματος από 100 ανθρώπους διαφόρων ηλικιών. Όσο πιο έντονη ήταν η δραστηριότητα σε γονίδια σχετιζόμενα με φλεγμονή, τόσο περισσότερες ήταν οι πιθανότητες για τον συμμετέχοντα να έχει υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) και να παρουσιάζει σκλήρυνση των αρτηριών του (αθηροσκλήρωση). Αντιθέτως, όσοι δεν είχαν αυτούς τους παράγοντες κινδύνου, ασχέτως ηλικίας, φάνηκε να είναι πιο προστατευμένοι ενάντια στις φλεγμονές. Οι ίδιοι όμως συμμετέχοντες ήταν και αυτοί που έπιναν πιο τακτικά σημαντική ποσότητα καφέ.


Ποσότητα ίση με πέντε ή και περισσότερα φλιτζάνια την ημέρα συσχετίστηκε με εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα δραστηριότητας στο γονιδιακό μονοπάτι της φλεγμονής. Η αντιφλεγμονώδης δράση του καφέ μπορεί να εξηγηθεί από την επίδραση της καφεΐνης στη διαδικασία εκδήλωσης της φλεγμονής, αφού, σύμφωνα με τους ερευνητές, λειτουργεί ως «εμπόδιο» στο μονοπάτι.


Οι ερευνητές τονίζουν ότι στόχος μας δεν πρέπει να είναι η παντελής καταστολή της φλεγμονής, αφού πρόκειται για μια χρήσιμη διεργασία του ανοσοποιητικού που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων, την απομάκρυνση τοξικών ουσιών από τον οργανισμό κ.α. Αυτό που χρειάζεται είναι να εντοπίζεται όσο το δυνατόν πιο άμεσα η ανεξέλεγκτη φλεγμονώδης αντίδραση, ώστε να μη γίνει χρόνια.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Συστάσεις της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας για τους πολίτες
Συμβάλλουν στην πρόληψη, στη διαχείριση ακόμα και στη θεραπεία






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους