Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

Οι αυξημένες συμμετοχές οδήγησαν τους ασθενείς στα γενόσημα

11/5/2016 10:29:49 πμ
Τα πρωτότυπα φάρμακα δεν τα αντέχει η τσέπη τους
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Η παρατεταμένη οικονομική κρίση έχει στρέψει τους Έλληνες στην επιλογή των γενοσήμων με αποτέλεσμα αυτά να σημειώνουν ανοδική τάση στις πωλησεις τους. Επιπλέον οι αυξημένες συμμετοχές για την αγορά των πρωτότυπων φαρμάκων είναι ένας ακόμη ανασταλτικός παράγοντας που έχει οδηγήσει τους ασθενείς στην αγορά των γενοσήμων.

Σύμφωνα με στοιχεία του www.iatronet.gr τα γενόσημα αύξησαν τις πωλήσεις τους 8% το πρώτο τρίμηνο
. Παράγοντας από τον φαρμακευτικό κλάδο, ανέφερε τη χαρακτηριστική περίπτωση ενός σκευάσματος που είναι για τη νόσο Πάρκινσον. Η λιανική τιμή του είναι 35 ευρώ και η τιμή που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ είναι 23 ευρώ. Ακόμη και αν το συγκεκριμένο σκεύασμα συνταγογραφηθεί με 0% συμμετοχή, ο ασφαλισμένος θα πρέπει να καταβάλλει  από την τσέπη του 12 ευρώ!

Έτσι εξηγείται γιατί οι πωλήσεις των γενοσήμων στην ελληνική αγορά και τη φετινή περίοδο κινούνται αυξητικά, με παράγοντες να ισχυρίζονται ότι το πρώτο φετινό τρίμηνο, συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό «τσίμπησαν» ένα επιπλέον 8%. Σύμφωνα με πηγές, ο περσινός τους τζίρος ξεπέρασε τα 670 εκατ. ευρώ, ενώ από πλευράς τεμαχίων άγγιξαν σχεδόν τα 130 εκατ. συσκευασίες.

Μεγέθη που εμφανίζουν γεωμετρική αύξηση, αν συγκριθούν με τα αντίστοιχα του 2011 –προ κρίσης δηλαδή- όπου τότε ο τζίρος ήταν 643 εκατ. ευρώ και τα τεμάχια 75 εκατ. συσκευασίες. Μεσοσταθμικά, την προαναφερθείσα περίοδο, η αγορά των γενοσήμων φαρμάκων που διακινούνται από τα φαρμακεία, παρουσίασαν άνοδο στον όγκο των πωληθέντων πάνω από 16,5% αλλά μόλις 1,5% σε αξία, λόγω της σημαντικά χαμηλότερης τιμής που έχουν έναντι των πρωτοτύπων.

Η διαφορά τιμής ανάμεσα στο γενόσημο και το πρωτότυπο είναι 20%. Η ασφαλιστική τιμή που πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ στο πρωτότυπο είναι σχεδόν ίδια με την τιμή που κοστίζει στον ασφαλισμένο το γενόσημο.

ΠΗΓΗ: www.iatronet.gr

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μετά την επιτυχία αυτή, ανακοινώνονται οι επόμενοι στόχοι
Ο Αδ. Γεωργιάδης στοχεύει να καλύψει και άλλα αιτήματα του κλάδου






Σχετικά άρθρα

Πλήρης εφαρμογή του ψηφιακού φακέλου Υγείας σε ένα χρόνο, ανακοίνωσε ο υπ. Υγείας
Και δημιουργία καναλιού καινοτομίας στον προϋπολογισμό του 2025
Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα επενδύει σε Υπηρεσίες Τεχνητής Νοημοσύνης στην υγεία
«Η ΤΝ είναι μια επανάσταση που θα τα αλλάξει όλα», είπε ο πρωθυπουργός
Με 80 εκατ. ευρώ ενισχύεται η φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για τα ιδιωτικά φαρμακεία
Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ για την κατανομή των επιπλέον 300 εκατ. ευρώ