Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Οι ανάγκες για μια λειτουργική ζωή μετά τα 50

23/1/2024 11:35:59 μμ
Γράφει η Καίτη Αντωνοπούλου, Ταμίας & Υπεύθυνη Επικοινωνίας, Ελληνική Εταιρεία Εμμηνόπαυσης, www.eletem.org
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Είτε την αποκαλούμε «η αλλαγή» ή «η ώρα της ζωής», η εμμηνόπαυση είναι ένα φυσικό μέρος της ωρίμανσης για πολλές από τις γυναίκες. Η ενημέρωση όλων και πολύ περισσότερο των ανθρώπων του περιβάλλοντος των γυναικών σε εμμηνόπαυση είναι ένα πραγματικά σημαντικό βήμα.


Η επικοινωνία είναι το κλειδί. Ρωτήστε τις γυναίκες πώς νιώθουν ή τι περνούν. Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι μπορεί να μη θέλουν όλες να μιλήσουν για ορισμένα συμπτώματα ή συναισθήματα. Είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι η εμμηνόπαυση για κάθε γυναίκα είναι διαφορετική, επομένως μην κάνετε υποθέσεις για το τι βιώνουν. Ωστόσο, το να τις ενημερώσετε ότι είστε εκεί αν το χρειάζονται, θα τις κάνετε να νιώσουν ότι υποστηρίζονται. 


Η ενθάρρυνση είναι σημαντική. Μπορεί οι γυναίκες να μην έχουν όρεξη να κάνουν πράγματα που θα έκαναν συνήθως και η αυτοεκτίμησή τους μπορεί να είναι χαμηλή. Τα λόγια ενθάρρυνσης μπορούν να τις βοηθήσουν να νιώσουν πιο «ανεβασμένες» και ενδυναμωμένες. 


Η βοήθεια για την κατανόηση των συμπτωμάτων είναι σημαντική. Ένας δραστήριος, υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να ανακουφίσει μερικά από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Μπορείτε να ενθαρρύνετε τις γυναίκες να πάνε μια βόλτα, να κολυμπήσουν ή να δοκιμάσουν ένα μάθημα γιόγκα για να γίνουν πιο δραστήριες. Ο περιορισμός της κατανάλωσης του αλκοόλ και η διακοπή του καπνίσματος μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.


Οι γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν απώλεια της σεξουαλικής επιθυμίας ή της σεξουαλικής ορμής λόγω των ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν κατά την εμμηνόπαυση. Μπορεί να διαπιστώσουν ότι δεν θέλουν πλέον να κάνουν σεξ και αυτό μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικό για αυτές ή/και για τον σύντροφό τους. Υπάρχουν ευτυχώς επιλογές αντιμετώπισης που βοηθούν στην ανακούφιση ή στη διαχείριση αυτών των συμπτωμάτων. Ωστόσο, είναι εξίσου σημαντικό να συμβουλεύετε και τους συντρόφους να ρωτούν τη γυναίκα πώς αισθάνεται και τι βιώνει, ώστε να της παρέχουν τη βοήθεια και την υποστήριξη που χρειάζεται.


Η εμμηνόπαυση μπορεί να επηρεάσει την επαγγελματική ζωή μιας γυναίκας. Μερικές φορές τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης ή οι συνθήκες εργασίας μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα μιας γυναίκας να συγκεντρώνεται ή να φέρει εις πέρας το ρόλο της στο μέγιστο των δυνατοτήτων της. Οι πιο συχνές δυσκολίες που αναφέρουν οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση, οι οποίες επηρεάζουν την εργασία τους, είναι η έλλειψη συγκέντρωσης, τα κενά μνήμης, τα συναισθήματα κατάθλιψης και μειωμένης αυτοπεποίθησης, η κούραση, το στρες, η κυκλοθυμία και φυσικά οι εξάψεις. Προγράμματα προσωπικής ενδυνάμωσης των γυναικών κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης μπορούν να αποτελέσουν ένα βασικό πυλώνα για ενημέρωση, εκπαίδευση και νέες δράσεις με στόχο την ευημερία των γυναικών.


Η ΕΛ.ΕΤ.ΕΜ., στο πλαίσιο υποστήριξης των γυναικών που βρίσκονται στην προ- και την εμμηνοπαυσιακή φάση της ζωή τους, εφαρμόζει προγράμματα προσωπικής ενδυνάμωσης με σκοπό να είναι σε θέση να διαχειριστούν τις επιπτώσεις που προκύπτουν από τη φάση της εμμηνόπαυσης. Μάλιστα ξεκινά και πάλι νέος κύκλος του προγράμματος προσωπικής ενδυνάμωσης: «Αγαπώ τον εαυτό μου, με φροντίζω, πιστεύω σε μένα»». Το πρόγραμμα υλοποιείται με έξι τρίωρες συναντήσεις της ομάδας, καθώς και μία ατομική coaching συνεδρία διάρκειας μιας ώρας για κάθε συμμετέχουσα. Στο πρόγραμμα μπορεί να συμμετέχουν μέχρι 15 γυναίκες. Στόχος του είναι οι συμμετέχουσες να έρθουν σε επαφή με τον εαυτό τους, να ανακαλύψουν τα θέλω τους, τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία τους, τα όνειρά τους, τους στόχους τους και γενικότερα να μπουν σε μια διεργασία σκέψης μέσα από την εφαρμογή επιστημονικών μοντέλων coaching προσέγγισης. Για περισσότερες πληροφορίες: www.eletem.org και στη σελίδα της ΕΛ.ΕΤ.ΕΜ στο  Facebook


Πηγή: Φαρμακευτικός Κόσμος #196 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Νέα συστήματα που επιτρέπουν την ουσιαστική επικοινωνία






Σχετικά άρθρα

MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού 2024
«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»
Υπ. Υγείας: Συστάσεις για την προστασία των πολιτών από την αφρικανική σκόνη
Αποφεύγεται η σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους