Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

Όχι στο πλαφόν συνταγογράφησης είπε το Συμβούλιο Επικρατείας

28/7/2014 9:37:55 πμ
Τι προτείνει ο Βλασταράκος; Τι θα κάνει ο Βορίδης;
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



 

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) έκανε αποδεκτή τη νέα προσφυγή του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (Π.Ι.Σ.) για την αναστολή της υπουργικής απόφασης του κ. Μάκη Βορίδη, που καθιέρωνε πλαφόν στη δαπάνη συνταγογράφησης ανά γιατρό, ειδικότητα και γεωγραφική περιοχή.


Χαιρετίζοντας την απόφαση αυτή του ΣτΕ ο πρόεδρος του Π.Ι.Σ. κ. Μιχάλης Βλασταράκος δήλωσε ότι «η απόφαση δικαιώνει για δεύτερη φορά τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο για την προσφυγή του και διασφαλίζει την περίθαλψη του ελληνικού λαού, αλλά και το δικαίωμα των ιατρών να λειτουργούν με βάση την ιατρική δεοντολογία και τις πραγματικές ανάγκες των ασθενών τους.»

Προτείνει μάλιστα και εναλλακτική λύση για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης αναφέροντας: «Θεωρούμε ότι είναι πλέον η ώρα που το Υπουργείο Υγείας οφείλει να θέσει άμεσα σε εφαρμογή τα διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα, τα οποία οδηγούν σε ουσιαστικό και αποτελεσματικό εξορθολογισμό τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη».

 


Όσο για τον υπουργό Υγείας, παρά τις αποφάσεις του ΣτΕ, η δέσμευση στην τρόικα για τα 2 δισ. ευρώ φαρμακευτικής δαπάνης στο τέλος του 2014 εξακολουθεί να ισχύει, αν και γενικά θεωρούνται εξαιρετικά χαμηλό ποσό για την κάλυψη όλων των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ. Παράλληλα η φαρμακευτική δαπάνη έχει ήδη ξεπεραστεί από τον προϋπολογισμό κατά 170 εκατ. ευρώ μόνο για το 1ο εξάμηνο του 2014. Οι παράγοντες του υπουργείου Υγείας υπολογίζουν μάλιστα ότι έως το τέλος του χρόνου το ποσό θα σκαρφαλώσει τουλάχιστον στα 250 εκατ. ευρώ.

Μια πιθανή λύση είναι ζητηθεί από τις φαρμακευτικές εταιρείες μεγαλύτερο clawback (λόγω υπέρβασης του προϋπολογισμένου ποσού). Η δε προώθηση των γενοσήμων προς το παρόν δεν αποδίδει –το ποσοστό κατανάλωσής τους παραμένει κοντά στο 25-30%, ενώ η τρόικα επιμένει να ανέβει στο 60%– πιθανόν λόγω έλλειψης ουσιαστικών κινήτρων τόσο στους ασθενείς όσο και στους γιατρούς.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η υπηρεσία «test to treat» εξαπλώνεται στις ΗΠΑ
Και αμφισβητεί την εξειδίκευση των φαρμακοποιών στο φάρμακο






Σχετικά άρθρα

Εστάλησαν τα πρώτα SMS με τις νέες ηλικιακές ομάδες δικαιούχων για δωρεάν μαστογραφία
Θα ακολουθήσει το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου
ΙΣΑ: Διαμαρτύρεται για τα πρόστιμα λόγω συνταγογράφησης με εμπορική ονομασία
Και αμφισβητεί την εξειδίκευση των φαρμακοποιών στο φάρμακο
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τα Κρίσιμα Φάρμακα
Διασφαλίζοντας την επάρκεια σε Ελλάδα και Ευρώπη