Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

Νέο "ψαλίδι" στα φάρμακα με εντολή τρόικας!

9/10/2015 9:25:00 πμ
Έρχονται σαρωτικές αλλαγές το επόμενο διάστημα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος




Ψαλίδι στη φαρμακευτική δαπάνη, νέες τιμές στα φάρμακα, μεγαλύτερη διείσδυση των γενοσήμων και συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία είναι οι κυριότερες αλλαγές που προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Για τις αλλαγές αυτές η πολιτική ηγεσία του υπ. Υγείας είχε άτυπη συνάντηση με τον επικεφαλής των θεσμών σε θέματα υγείας, G. Carone.
Ένα από τα βασικότερα θέματα της συνάντησης αποτέλεσε η επικείμενη Γενική Ανατιμολόγηση και την Υπουργική Απόφαση για την Τιμολόγηση, που φέρει την υπογραφή του Θ. Δημόπουλου.

Αλλωστε, ο χρόνος πιέζει, αφού η ολοκλήρωση της ανατιμολόγησης είναι μεταξύ των πρώτων προαπαιτούμενων του Μνημονίου III για την εκταμίευση της δόσης .

Ο λόγος για αυτή τη διευκρίνιση εδράζεται στις ενστάσεις που είχε ο Giuseppe Carone από την αρχή, για επιμέρους σημεία της ΥΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Carone επιμένει να θεσπιστούν αλλαγές που θα καθορίζουν πως μετά τις μειώσεις, τα φάρμακα και συγκεκριμένα τα off patent, θα ακολουθούν τον κανόνα του μέσου όρου των τριών χαμηλοτέρων τιμών στην Ευρώπη.

Τα γενόσημα

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση αναζητά μηχανισμούς– εκτός από τους υπάρχοντες που μάλλον θεωρούνται αναποτελεσματικοί- για την αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων στην ελληνική αγορά, κάτι που άλλωστε αποτελεί άμεσο στόχο λόγω και των πιέσεων της τρόικας για εξοικονόμηση πόρων.

Η συνταγογράφηση με δραστική στην …πράξη

Στο μεταξύ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εφαρμοστεί πλήρως η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία η οποία όπως φαίνεται σήμερα εφαρμόζεται μόνο στα χαρτιά.
Πάντως η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία προκαλεί ακόμη έντονες αντιδράσεις τόσο στους ιατρικούς κύκλους όσο και στις φαρμακευτικές εταιρείες και ειδικά τις ελληνικές που θα προσφύγουν μάλιστα και στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Διασφαλίζοντας την επάρκεια σε Ελλάδα και Ευρώπη
Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα






Σχετικά άρθρα

ΙΣΑ: Διαμαρτύρεται για τα πρόστιμα λόγω συνταγογράφησης με εμπορική ονομασία
Και αμφισβητεί την εξειδίκευση των φαρμακοποιών στο φάρμακο
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τα Κρίσιμα Φάρμακα
Διασφαλίζοντας την επάρκεια σε Ελλάδα και Ευρώπη
Εγκρίθηκε ο Ευρωπαϊκός Χώρος Δεδομένων Υγείας
Πρόκειται για ακρογωνιαίο λίθο μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, σύμφωνα με την Ευρ. Επιτροπή