Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

Νέο νανοτεχνολογικό φάρμακο κατά του καρκίνου του πνεύμονα

13/5/2015 10:44:48 πμ
Κυκλοφορεί εδώ και δέκα ημέρες στην Ελλάδα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ένα νέο φάρμακο, βασισμένο στη νανοτεχνολογία, που μπορεί να φανεί χρήσιμο σε ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο του πνεύμονα οι οποίοι αντιστέκονται στη χημειοθεραπεία, βρίσκεται εδώ και 10 μέρες στη διάθεση και των Ελλήνων ασθενών.



 

Τα ελπιδοφόρα νέα παρουσιάστηκαν κατά την διάρκεια του 15oυ Πανελλήνιου Συνεδρίου Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, από τον παθολόγο ογκολόγο Χαρίσιο Καρανικιώτη, διευθυντή της ογκολογικής κλινικής του 424 ΓΣΝΕ Θεσσαλονίκης.

 

 Όπως εξήγησε μιλώντας στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρο» ο κ. Καρανικιώτης, ο μεταστατικός καρκίνος του πνεύμονα εξακολουθεί να αποτελεί ανίατη πάθηση, αν και η έρευνα έχει προχωρήσει πολύ, με την επιβίωση να έχει υπερδιπλασιαστεί, χάρη στα νέα στοχευμένα φάρμακα. Ωστόσο, αυτή αφορά μόνο το 20% ασθενών, οι οποίοι παρουσιάζουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά στο νεόπλασμά τους. Για το 80% των ασθενών η νόσος εξακολουθεί να είναι ανίατη και η επιβίωση πολύ χαμηλή.


«Τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο της έρευνας για την ανακάλυψη νέων φαρμάκων, κλασικών κυτταροστατικών, που νεκρώνουν τα καρκινικά κύτταρα, έχουν δοκιμαστεί οι περισσότεροι γνωστοί παράγοντες από τη φύση και από το εργαστήριο. Επομένως, υπάρχει μια στροφή στο να πάρουμε παλιά φάρμακα και με τη σύγχρονη τεχνολογία να δημιουργήσουμε νέα μόρια, πιο αποτελεσματικά. Ένα από αυτά είναι η ναμπ-πακλιταξέλη, η οποία χρησιμοποιεί τις αρχές της νανοτεχνολογίας και δημιουργεί ένα καινούριο μόριο με βάση τη γνωστή και κλασική πακλιταξέλη», διευκρίνισε ο κ. Καρανικιώτης.

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, το συγκεκριμένο φάρμακο έχει αποδείξει ότι μπορεί να αυξήσει τις ανταποκρίσεις της νόσους στη χημειοθεραπεία, σε κάποιους ασθενείς, κατά περίπου 17%. «Έτσι, λοιπόν, αποτελεί μια προοπτική γι΄ αυτούς τους ανθρώπους. Εδώ και περίπου 10 μέρες, το φάρμακο έχει πάρει έγκριση και τιμή και μπορεί πλέον να χορηγείται και στους Έλληνες ασθενείς», κατέληξε.

 

 

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Θα ακολουθήσει το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου
Στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου εθνικού προγράμματος «Προλαμβάνω»






Σχετικά άρθρα

Ανακλήθηκε παρτίδα του Physiomer Baby
Ανακοινώσεις από τον ΕΟΦ
Όγκοι της υπόφυσης: Πού πρέπει να στοχεύει η χειρουργική θεραπεία;
Σύμφωνα με νέα μελέτη από τα Πανεπιστήμια Κέιμπριτζ και Λονδίνου
MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"