Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Νέα θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης δείχνει πολλά υποσχόμενη σε κλινική μελέτη

30/1/2024 8:10:40 μμ
Αφορά ασθενείς φλοιοεπινεφριδιακή ανεπάρκεια
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μια νέα στο είδος της θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης που αναπαράγει πιο πιστά τους φυσιολογικούς κιρκάδιους και ουλτράδιους ρυθμούς της κορτιζόλης φαίνεται πως βελτιώνει τα συμπτώματα σε ασθενείς με φλοιοεπινεφριδιακή ανεπάρκεια


Τα αποτελέσματα της σχετικής κλινικής μελέτης υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου του Bristol στο Ηνωμένο Βασίλειο δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο κορυφαίο διεθνές περιοδικό Journal of Internal Medicine. 


Η θεραπεία βασίζεται στην παλμική χορήγηση υδροκορτιζόνης (μέσω αντλίας υποδόριας έγχυσης) και είναι το αποκορύφωμα δεκαετούς έρευνας από την επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Bristol, στην οποία συμμετείχε και ο Έλληνας ερευνητής και ιατρός Κωνσταντίνος Καλαφατάκης.

 

Τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης αποκάλυψαν ότι η θεραπεία με την αντλία μείωσε την κόπωση κατά περίπου 10%, βελτίωσε τη διάθεση και αύξησε τα επίπεδα ενέργειας του ασθενούς κατά 30% σε σχέση με την τυπική από του στόματος ορμονική υποκατάσταση, ενώ προκάλεσε μεταβολές στον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος επεξεργάζεται συναισθηματικές πληροφορίες. 


Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το Medical Research Council και το Bristol & Weston Hospitals Charity (πρώην Above & Beyond). Η ερευνητική ομάδα ελπίζει τώρα να πραγματοποιήσει μια μεγαλύτερη κλινική έρευνα που να εξετάζει την εξατομίκευση της θεραπείας υποκατάστασης στεροειδών χρησιμοποιώντας πρότυπα έκκρισης ορμονών από περισσότερους από 200 υγιείς εθελοντές.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τα κρούσματα ξεπερνούν πλέον τα περιστατικά καρκίνου






Σχετικά άρθρα

MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού 2024
«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»
Υπ. Υγείας: Συστάσεις για την προστασία των πολιτών από την αφρικανική σκόνη
Αποφεύγεται η σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους