Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


ΜΥΣΥΦΑ: Γιατί είναι τόσο σημαντικά για την υγεία μας;

4/6/2015 9:41:27 πμ
Η αυτοφροντίδα μας ...χαρίζει χρόνια
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo



Τι είναι η αυτοφροντίδα και γιατί βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την προάσπιση της ατομικής υγείας και τη βιωσιμότητα των εθνικών συστημάτων υγείας;




Με τον όρο αυτοφροντίδα, εννοείται η αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων υγείας με φάρμακα, ειδικά σχεδιασμένα και χαρακτηρισμένα για χρήση χωρίς ιατρική επίβλεψη. Τα σκευάσματα αυτά που αποκαλούνται «μη συνταγογραφούμενα», καθώς είναι διαθέσιμα χωρίς συνταγή γιατρού, έχουν προηγουμένως εγκριθεί ως ασφαλή και αποτελεσματικά για τη συγκεκριμένη χρήση.

Τα Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΥΣΥΦΑ), φέρουν πράσινη ταινία αναγνώρισης όμοια με αυτή των φαρμάκων, προκειμένου να διευκολύνεται η ιχνηλασιμότητά τους, να αποθαρρύνεται η επιπόλαιη χρήση τους από το κοινό και διασφαλίζεται η συστημική ενσωμάτωσή τους στη λήψη ιστορικού ασθενούς από τους θεράποντες ιατρούς. Με αυτό τον τρόπο, εξασφαλίζεται η προστασία της Δημόσιας Υγείας και η καταπολέμηση της πολυφαρμακίας.

Tα ΜΥΣΥΦΑ χωρίζονται στις ακόλουθες 6 θεραπευτικές κατηγορίες:

  • cough/cold (φάρµακα για το βήχα και το κρυολόγηµα)
  • analgesics (αναλγητικά)
  • digestive (φάρµακα για το γαστρεντερικό σύστηµα)
  • vms/tonics (βιταµίνες)
  • skin (φάρµακα για την φροντίδα του δέρµατος)
  • eye care (φάρµακα για τη φροντίδα των µατιών)

Πολλές μελέτες που έχουν διενεργηθεί διεθνώς έχουν δείξει ότι ορισμένες παθήσεις δύναται να αντιμετωπιστούν μέσω της αυτοφροντίδας σε ποσοστό 70-80%, χωρίς την παρέμβαση του ιατρού. Μάλιστα, πολλοί ειδικοί τονίζουν τη σημαντική συμβολή που μπορεί να έχει η αυτοφροντίδα στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΠΦΥ).

Σε διεθνές επίπεδο είναι πλέον αποδεκτό πως η αυτοφροντίδα και η αυτοθεραπεία ενδυναμώνουν τους ασθενείς στην αντιμετώπιση και πρόληψη βραχυχρόνιων χρόνιων παθήσεων, για τις οποίες δεν απαιτείται συμβουλή ιατρού ή που μπορούν να αντιμετωπιστούν μετά από αρχική ιατρική γνωμάτευση.

Δεν είναι τυχαίο ότι η αυτοφροντίδα βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την προάσπιση της ατομικής υγείας και τη βιωσιμότητα των εθνικών συστημάτων υγείας.

Η αυτοφροντίδα και η χρήση των ΜΗΣΥΦΑ όπως έχει αποδειχτεί διεθνώς έχει σημαντικά οφέλη τόσο για τους ασθενείς όσο και για την οικονομία. Πιο συγκεκριμένα, οι ασθενείς επωφελούνται από την εξοικονόμηση χρόνου λόγω μείωσης των απαιτούμενων ιατρικών επισκέψεων, ενώ οι λιγότερες ημέρες απουσίας τους από την εργασία επιδρά θετικά στην οικονομία.

Στην Ευρώπη, η αυτοφροντίδα είναι ευρέως διαδεδομένη. Υπολογίζεται ότι το 50% του συνολικού όγκου των φαρμάκων και το 16% της αξίας τους αφορούν ΜΥΣΥΦΑ.  Στη χώρα μας, όμως, τα ποσοστά είναι πολύ χαμηλότερα, περίπου 25% και 11% αντίστοιχα.

Η αξία της αυτοφροντίδας διεθνώς και στην Ελλάδα ως πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, θα είναι το θέμα της 1ης Στρογγυλής Τράπεζας στο OTCs & Cosmetics Conference, που διεξάγεται την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015, στην Αθήνα, στο Συνεδριακό Κέντρο της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Το Συνέδριο διοργανώνουν η ETHOS EVENTS, το περιοδικό για την πολιτική υγείας και φαρμάκου Pharma & Health Business και το portal virus.com.gr, σε συνεργασία με το Σύνδεσμο εταιριών φαρμάκων ευρείας χρήσεως (ΕΦΕΧ).


Πηγή: virus.com.gr

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα
Παρείχε επιστημονική ενημέρωση για τα νέα προϊόντα της Q Pain και Μαστίχα Χίου σε σκόνη 1050 mg






Σχετικά άρθρα

MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού 2024
«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»
Υπ. Υγείας: Συστάσεις για την προστασία των πολιτών από την αφρικανική σκόνη
Αποφεύγεται η σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους