Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

Μπορούν οι φαρμακοποιοί να βοηθήσουν τον ΕΟΠΥΥ;

8/7/2014 9:39:15 πμ
Ποιος ο ρόλος τους στο πλαφόν συνταγογράφησης
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



 

Το πλαφόν συνταγογράφησης για τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ ισχύει ήδη από εχθές, Δευτέρα 7/7, και το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης «βγάζει» ήδη ένα μήνυμα με το μέσο όρο της μηνιαίας φαρμακευτικής δαπάνης του ιατρού ανά ασφαλισμένο του ΕΟΠΥΥ, καθώς και το όριο μηνιαίας φαρμακευτικής δαπάνης ανά ασφαλισμένο που έχει ορίσει ο Οργανισμός ανάλογα με το μήνα, την ειδικότητα του γιατρού και το νομό συνταγογράφησης.


 

Η σχετική υπουργική απόφαση (δείτε εδώ το ΦΕΚ) καθορίζει τα ελάχιστα ποσοστιαία όρια συνταγογράφησης φαρμάκων δραστικών ουσιών, οι οποίες δεν τελούν υπό καθεστώς προστασίας, καθώς και τα όρια δαπάνης συνταγογράφησης φαρμάκων. Καθορίζονται επίσης τα όρια στη φαρμακευτική δαπάνη κάθε γιατρού ανάλογα με την ειδικότητα, τον αριθμό των ασθενών για τους οποίους συνταγογραφεί, την Περιφερειακή Ενότητα της χώρας όπου έχει έδρα και το μήνα του έτους (εποχικότητα).

Όπως διευκρινίζεται, για τον υπολογισμό των στόχων ανά ειδικότητα υπολογίστηκαν οι συνταγές που συνταγογραφήθηκαν ανά ειδικότητα γιατρού, καθώς και η διαθεσιμότητα γενόσημων φαρμάκων στην εκάστοτε ομάδα, ώστε να εκτιμηθούν δυνητικά οι συνταγές που δύναται να αφορούν συνταγές για φάρμακα εκτός προστασίας ή γενόσημα φάρμακα.

Επίσης, τίθενται συγκεκριμένα όρια δαπάνης των φαρμάκων που γράφει ένας γιατρός ανά ασφαλισμένο κάθε μήνα και τα οποία εξαρτώνται από την ειδικότητά του και την περιφερειακή ενότητα της χώρας στην οποία δραστηριοποιείται.

Εξαιρέσεις

Από την εφαρμογή του πλαφόν εξαιρείται η συνταγογράφηση που αφορά σε χρόνιους νεφροπαθείς τελικού σταδίου (υπό αιμοκάθαρση, υπό περιτοναϊκή

διύλιση και υπό μεταμόσχευση), σε καρδιοπαθείς τελικού σταδίου (μηχανική καρδιά, ανεπάρκεια τελικού σταδίου, μεταμόσχευση καρδιάς), σε ασθενείς που πάσχουν από ηπατική ανεπάρκεια (ηπατική ανεπάρκεια τελικού σταδίου μη αντιρροπούμενη κίρρωση, μεταμόσχευση ήπατος), σε μεταμοσχευθέντες ρευστών ή συμπαγών οργάνων, σε καρκινοπαθείς, σε πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία και σε πάσχοντες από κυστική ίνωση. Εξαιρούνται επίσης τα φάρμακα, των οποίων τη χρήση προεγκρίνει ο ΕΟΠΥΥ μέσω των επιτροπών

του.

 

Η αναφορά στους φαρμακοποιούς

Η απόφαση αναφέρεται και στους φαρμακοποιούς, καθορίζοντας την υποχρέωσή τους να γνωστοποιήσουν στον ασθενή, για κάθε συνταγή συγκεκριμένης δραστικής ουσίας χωριστά, το φάρμακο με τη χαμηλότερη τιμή και το ποσό συμμετοχής που του αντιστοιχεί. Εφόσον ο ασθενής επιλέξει ακριβότερο φάρμακο, πληρώνει τη διαφορά και ο φαρμακοποιός οφείλει, πριν από την εκτέλεση της συνταγής, να ενημερώσει τον ασθενή για το σύνολο της συμμετοχής του.


Αυτό που προβληματίζει είναι ότι ο ΕΟΠΥΥ προτίθεται να «θεσπίζει κίνητρα και αντικίνητρα για τους φαρμακοποιούς για την επίτευξη των στόχων του Οργανισμού», σαν να μπορεί ο φαρμακοποιός να ελέγξει τη συνταγογράφηση του γιατρού ή τη βούληση του πελάτη.

Συγκεκριμένα αναφέρεται: «Το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και εκτέλεσης συνταγών προσαρμόζεται από την ΗΔΙΚΑ, ώστε ο ΕΟΠΥΥ να ελέγχει σε Μηνιαία βάση τα δεδομένα εκτέλεσης συνταγών ανά φαρμακοποιό, να προβαίνει σε συγκριτικές αναλύσεις στη βάση προκαθορισμένων δεικτών και να θεσπίζει κίνητρα και αντικίνητρα για τους φαρμακοποιούς για την επίτευξη των στόχων του Οργανισμού».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και αμφισβητεί την εξειδίκευση των φαρμακοποιών στο φάρμακο
Σύμφωνα με τα πρόσφατα δεδομένα της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας (FIP)






Σχετικά άρθρα

ΠΦΣ: Κατηγορεί τον υπουργό Οικονομικών ότι ευνοεί τράπεζες και funds
Και ζητά να ενταχθούν τα φαρμακεία στη νέα ρύθμιση για τα POS
Σε 56 χώρες επιτρέπεται ο εμβολιασμός στα φαρμακεία
Σύμφωνα με τα πρόσφατα δεδομένα της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας (FIP)