Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

Μπήκε κόφτης στις διαγνωστικές εξετάσεις

22/4/2016 12:15:43 μμ
Η απόφαση αναρτήθηκε στη Διαύγεια
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo




Όταν οι δαπάνες ξεφεύγουν τότε μπαίνει κόφτης. Αυτή είναι η πρακτική που φαίνεται ότι υιοθετεί το υπουργείο Υγείας, το οποίο διαπίστωσε για άλλη μια φορά πως οι το πρώτο τρίμηνο οι δαπάνες για τις διαγνωστικές εξετάσεις ξέφυγαν.


Ήδη, για τους δύο πρώτους μήνες του 2016, στη δαπάνη του ΕΟΠΥΥ καταγράφεται υπέρβαση της τάξης των 10 εκατ. ευρώ, αφού οι απαιτήσεις των διαγνωστικών κέντρων ανέρχονται στα 31 εκατ. ευρώ μηνιαίως, όταν βάσει προϋπολογισμού πρέπει να είναι 26,1 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι για το 2015, οι απαιτήσεις των διαγνωστικών κέντρων έφτασαν στα 553 εκατ., με προϋπολογισμό ΕΟΠΥΥ τα 302 εκατ. ευρώ.


Σύμφωνα με απόφαση που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, και αναρτήθηκε στη Διαύγεια, οι γιατροί θα μπορούν να συνταγογραφούν στον ίδιο ασθενή (ΑΜΚΑ), την ίδια εξέταση, μία φορά εντός διαστήματος 20 ημερών και όχι νωρίτερα.


Σε εξαιρετικές περιπτώσεις επιτρέπεται η συνταγογράφηση κατά παρέκκλιση αυτού του χρονικού περιορισμού, κατόπιν ωστόσο εμπεριστατωμένης αιτιολόγησης του γιατρού.


Από το χρονικό όριο των 20 ημερών εξαιρούνται 13 κοινές εξετάσεις όπως γενική αίματος, γενική ούρων, σακχάρου, ηλεκτρολύτες και ακτινογραφίες ανά όργανο με πάθηση, η συνταγογράφηση των οποίων θα μπορεί να επαναλαμβάνεται στον ίδιο ασθενή με χρονική απόσταση τεσσάρων ημερών.



Επιπλέον, με την ίδια απόφαση τροποποιούνται ξανά τα αριθμητικά όρια συνταγογράφησης εξετάσεων ανά παραπεμπτικό ανάλογα με την ειδικότητα του γιατρού και το είδος της εξέτασης -σημειώνεται ότι η εφαρμογή αυτών των ορίων «εκκρεμεί» από τις αρχές του 2015-, ενώ απαγορεύεται η συνταγογράφηση διαγνωστικών εξετάσεων από γιατρούς εργαστηριακών ειδικοτήτων με την εξαίρεση των ακτινοδιαγνωστών.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Φοβούνται διαρροή κρίσιμων δεδομένων στους ανταγωνιστές τους
Αιχμές για λανθασμένες προτεραιότητες του υπ. Υγείας από τον βουλευτή Παύλο Πολάκη






Σχετικά άρθρα

Πλήρης εφαρμογή του ψηφιακού φακέλου Υγείας σε ένα χρόνο, ανακοίνωσε ο υπ. Υγείας
Και δημιουργία καναλιού καινοτομίας στον προϋπολογισμό του 2025
Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα επενδύει σε Υπηρεσίες Τεχνητής Νοημοσύνης στην υγεία
«Η ΤΝ είναι μια επανάσταση που θα τα αλλάξει όλα», είπε ο πρωθυπουργός
Με 80 εκατ. ευρώ ενισχύεται η φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για τα ιδιωτικά φαρμακεία
Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ για την κατανομή των επιπλέον 300 εκατ. ευρώ