Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

Μειώνεται συνεχώς η ανδρική γονιμότητα στις δυτικές κοινωνίες

27/7/2017 1:25:22 μμ
Με επιπτώσεις στην αναπαραγωγή, στην υγεία και στο προσδόκιμο επιβίωσης
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η συγκέντρωση του σπέρματος έχει μειωθεί κατά μέσο όρο 52% από το 1973 έως το 2011 στους άνδρες που ζουν σε δυτικές κοινωνίες (Ευρώπη, Βόρεια Αμερική, Νέα Ζηλανδία και Αυστραλία), με το συνολικό αριθμό των σπερματοζωαρίων να έχει μειωθεί κατά 59% στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Αυτό αποδεικνύει μεγάλη ανασκόπηση 185 μελετών, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Human Reproduction Update και αφορούσε δείγμα από σχεδόν 43.000 άνδρες. Επειδή δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τις «μη δυτικές» κοινωνίες, δεν μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα για τον υπόλοιπο κόσμο.


Όπως τονίζει η Δρ Σάννα Σβαν, καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Υγείας στην Ιατρική Σχολή Icahn της Νέας Υόρκης, το ανησυχητικό είναι ότι ο αριθμός των σπερματοζωαρίων έχει πτωτική τάση εδώ και 25 χρόνια. Η πρώτη αντίστοιχη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε το 1992, κατέγραφε τότε 50% μείωση στον αριθμό των σπερματοζωαρίων τα τελευταία 50 χρόνια. «Ό,τι κι αν συμβαίνει, δεν είναι παροδικό και δεν έχει εξαλειφθεί. Όταν εστιάσαμε σε στοιχεία για την τελευταία δεκαετία, δεν διαπιστώσαμε να έχει εξισορροπηθεί κάπως αυτή η φθίνουσα πορεία», αναφέρει η Δρ Σβαν.

Δεν είναι μόνο πρόβλημα αναπαραγωγής

«Ανησυχούμε διότι ο μικρός αριθμός σπερματοζωαρίων δεν συντελεί μόνο σε προβλήματα τεκνοποίησης αλλά και επειδή οι άνδρες αυτοί έχουν υψηλότερη συνολικά θνησιμότητα, ανεξαρτήτου αιτιολογίας. Μελέτες έχουν δείξει ότι τείνουν να πεθαίνουν νέοι και να έχουν περισσότερη νοσηρότητα, ειδικά καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο», προσθέτει η ερευνήτρια.

Αιτιολογικοί παράγοντες

Χωρίς να υπάρχει σαφή εικόνα για τους λόγους του φαινομένου, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι παράγοντες του σύγχρονου τρόπου ζωής, όπως τα αυξημένα επίπεδα άγχους, η παχυσαρκία, η κακή διατροφή, η έλλειψη φυσική άσκησης, το κάπνισμα και η έκθεση σε χημικές ουσίες, μειώνουν την ανδρική γονιμότητα προσωρινά.

Η πραγματική ζημιά ενδεχομένως να γίνεται από την εμβρυϊκή ζωή του ατόμου, καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι όταν η μητέρα είναι καπνίστρια, ο γιος της έχει χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων, ανεξαρτήτως αν ο ίδιος είναι καπνιστής, σύμφωνα με τη Δρ Σβαν.

Αντίλογος

Υπάρχουν και ειδικοί που αμφισβητούν ότι η μείωση των σπερματοζωαρίων θα έχει επίπτωση στην ανδρική γονιμότητα: «Οι σύγχρονοι άνδρες εξακολουθούν να έχουν 66,4 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά χιλιοστόλιτρο σπέρματος, συγκριτικά με τα 92,8 εκατομμύρια που είχαν οι άνδρες πριν 40 χρόνια. Υπολογίζεται ότι το 20% των ανδρών που έχουν καταφέρει να αποκτήσουν παιδί χωρίς κάποια θεραπεία, έχουν μη φυσιολογικό σπέρμα. Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων συνοδεύεται από μια πραγματική μείωση της ικανότητας των ανδρών να γονιμοποιήσουν τις συντρόφους τους», επισημαίνει ο Δρ ?Αινερ Χερσλαγκ, επικεφαλής της Κλινικής Γονιμότητας Northwell στο Μανασετ της Νέας Υόρκης.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τα «σημεία προσοχής» στην Υγεία για το 2024 καταγράφει η Ένωση
Συμμετέχουν δεκάδες φορείς και χιλιάδες κόσμου κάθε χρόνο






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους