Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

Με καταγγελίες κατά του πλαφόν απειλεί η ΟΕΝΓΕ

10/9/2014 9:54:51 πμ
Πώς υπερασπίζεται το μέτρο ο υπουργός Υγείας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε προκειμένου να απαντήσει στις έντονες αντιδράσεις που έχουν προκύψει μετά τον ορισμό πλαφόν στις διαγνωστικές εξετάσεις, διευκρίνισε ότι το μέτρο για το πλαφόν δεν θίγει τα δικαιώματα των ασθενών, ούτε βλάπτει τα συμφέροντα των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ. Ουσιαστικά, όπως υποστηρίζει, δεν υπάρχει περιορισμός στη συχνότητα των προληπτικών εξετάσεων που θέλει να κάνει κάθε ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ, εφόσον αυτές θα πραγματοποιούνται στο δημόσιο τομέα. Εάν δηλαδή μια ασφαλισμένη θέλει να κάνει τεστ Παπ κάθε χρόνο, μπορεί να το πραγματοποιεί στα εργαστήρια δημοσίων νοσοκομείων ή του ΠΕΔΥ. Εάν επιθυμεί να απευθυνθεί σε ιδιωτικό εργαστήριο, θα πρέπει να το κάνει το τεστ κάθε τρία χρόνια, όπως προβλέπει η σχετική υπουργική απόφαση ή να πληρώνει από την τσέπη της τα δύο ενδιάμεσα.

Η αντίδραση από την ΟΕΝΓΕ

Ωστόσο η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) χαρακτηρίζει το μέτρο αυτό απαράδεκτο και τραγικό και απειλεί με καταγγελίες. Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση του προέδρου Δημήτρη Βαρνάβα αναφέρεται:


"Οι περικοπές στις διαγνωστικές εξετάσεις, που έγιναν βάσει πρόσφατης απόφασης του υπουργού Υγείας, είναι παντελώς απαράδεκτες. Πρόκειται για εξετάσεις που συμβάλλουν στην πρόληψη σοβαρών νοσημάτων, όπως το test Pap και οι εξετάσεις καρκίνου του προστάτη και αποτελούν τεράστια επιτεύγματα στην ιατρική επιστήμη. Είναι τραγικό η κυβέρνηση εν μία νυκτί να διαγράφει αυτές τις εξετάσεις για οικονομικούς και μόνον λόγους, αφήνοντας τους πολίτες απροστάτευτους απέναντι σε θανατηφόρα νοσήματα. Η ΟΕΝΓΕ προτίθεται να καταγγείλει τις περικοπές των προληπτικών εξετάσεων στα διεθνή ιατρικά όργανα, ζητώντας την επέμβασή τους, ώστε να πάψει επιτέλους η ανερμάτιστη και εγκληματική πολιτική περικοπών στην υγεία. Κυρίως όμως καλούμε τους πολίτες να αντιδράσουν δυναμικά στις περικοπές αυτές που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους και τη ζωή των συνανθρώπων τους".


Παρόλα αυτά, ο υπουργός Υγείας, ανακοίνωσε πως έρχεται προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής νομοσχέδιο, με το οποίο δημιουργούνται 900 διαγνωστικές ομάδες για την κάθε μία από τις οποίες θα υπάρχει ειδικό κοστολόγιο που θα αφορά τις νοσοκομειακές δαπάνες.

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης







Σχετικά άρθρα

Εστάλησαν τα πρώτα SMS με τις νέες ηλικιακές ομάδες δικαιούχων για δωρεάν μαστογραφία
Θα ακολουθήσει το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου
ΙΣΑ: Διαμαρτύρεται για τα πρόστιμα λόγω συνταγογράφησης με εμπορική ονομασία
Και αμφισβητεί την εξειδίκευση των φαρμακοποιών στο φάρμακο
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τα Κρίσιμα Φάρμακα
Διασφαλίζοντας την επάρκεια σε Ελλάδα και Ευρώπη