Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

Κρίσιμη συνάντηση Βορίδη-Τρόικα σήμερα το μεσημέρι

30/9/2014 9:44:51 πμ
Ποια είναι τα σχέδια του Βορίδη για τα Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Οι δαπάνες του ΕΟΠΥΥ, τα έσοδα των νοσοκομείων, η κατανάλωση γενόσημων φαρμάκων, καθώς και η εφαρμογή ενός μηχανισμού χρέωσης για τους αλλοδαπούς που νοσηλεύονται στο ΕΣΥ θα βρεθούν στο «μικροσκόπιο» της συνάντησης του υπουργού Υγείας με τους εκπροσώπους της τρόικας. H συνάντηση έχει οριστεί για το μεσημέρι της Τρίτης στο υπουργείο Οικονομικών. Εκεί ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης θα παρουσιάσει την «πρόοδο» του χαρτοφυλακίου του στα παραπάνω θέματα.

Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά τις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ, ο υπουργός θα παρουσιάσει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα της υπουργικής απόφασης του Αυγούστου αλλά και το σχέδιό του για την εφαρμογή κλινικού ελέγχου σε πραγματικό χρόνο για τα νοσήλια στις ιδιωτικές κλινικές.
Για έσοδα των νοσοκομείων, έχει ζητηθεί μεταξύ άλλων τιμολόγηση των υπηρεσιών από τα ίδια τα νοσοκομεία, δράση που έχει ήδη δρομολογηθεί. Αναφορικά με την κατανάλωση γενόσημων φαρμάκων, σήμερα είναι στο 50% (σε όγκο) στα νοσοκομεία και πρέπει να φτάσει στο 60%.
 

Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ.

Αναφορικά με τα μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα φαρμάκα (Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ.) ο υπουργός θα επιδιώξει παραμονή τους στα ράφια των φαρμακείων μέχρι τέλος του έτους. Ο υπουργός Υγείας θα παρουσιάσει τα πρώτα αποτελέσματα της σχετικής έκθεσης, η οποία καταγράφει μειώσεις τιμών στα ακριβά Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ. και στασιμότητα στα φθηνότερα.Με αυτά τα «όπλα» ο υπουργός θα επιδιώξει να παραμείνει το ισχύον καθεστώς, τουλάχιστον μέχρι τέλος του έτους, ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.
Σημειώνεται ότι σήμερα τα Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ. διατίθενται από τα φαρμακεία με «ελεύθερη» τιμή προς τα κάτω (δεν επιτρέπεται αύξηση τιμής), ενώ η τρόικα είχε ζητήσει απελευθέρωση των καναλιών διανομής και δυνατότητα πώλησης ακόμη και σε σούπερ μάρκετ.
Στο μέτρο αντιδρούν οι φαρμακοποιοί οι οποίοι -μέσω του νέου προέδρου του Π.Φ.Σ., Κωνσταντίνου Λουράντου- απειλούν με κλείσιμο των φαρμακείων.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ μίλησε σε πανελλήνια ενημερωτική συνάντηση για τη νόσο






Σχετικά άρθρα

ΙΣΑ: Διαμαρτύρεται για τα πρόστιμα λόγω συνταγογράφησης με εμπορική ονομασία
Και αμφισβητεί την εξειδίκευση των φαρμακοποιών στο φάρμακο
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τα Κρίσιμα Φάρμακα
Διασφαλίζοντας την επάρκεια σε Ελλάδα και Ευρώπη
Εγκρίθηκε ο Ευρωπαϊκός Χώρος Δεδομένων Υγείας
Πρόκειται για ακρογωνιαίο λίθο μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, σύμφωνα με την Ευρ. Επιτροπή