Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

Κούριερ και ταχυδρομεία φέρνουν φάρμακα στο σπίτι

6/10/2014 10:01:06 πμ
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



 

Ως γνωστόν την κατ΄ οίκον παράδοση φαρμάκων σε ασφαλισμένους του EOΠYY θα «ενεργοποιήσει» άμεσα ο Οργανισμός και το υπουργείο Υγείας.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε πάσχοντες από σοβαρές ασθένειες που λαμβάνουν φάρμακα υψηλού κόστους μόνο μέσω των φαρμακείων του EOΠYY. Για την επιλογή των δικαιούχων θα ληφθούν υπόψη συγκεκριμένα κριτήρια, όπως ιατρικά, προσβασιμότητας, ικανότητας αυτοεξυπηρέτησης ασθενών, στάδιο νόσου, γεωγραφικά απομονωμένες περιοχές κ.ά. Εκτός από τους ασφαλισμένους, «παραλήπτης» μπορεί να είναι ένα κρατικό νοσοκομείο ή ακόμη και μια ιδιωτική κλινική, που τελούν όμως υπό την εποπτεία του EOΠYY, ο οποίος θα τηρεί και σχετικό μητρώο.

Αυστηρή μέριμνα στην τήρηση του απορρήτου των προσωπικών δεδομένων κάθε ασφαλισμένου λαμβάνεται με διαφόρους τρόπους, όπως με την υπογραφή σύμβασης από τις φαρμακευτικές εταιρείες, το Σ.Φ.Ε.Ε. και την Π.Ε.Φ. με τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής τους στο πρόγραμμα. Το κόστος της παράδοσης το αναλαμβάνουν οι ίδιες εταιρείες και οι μεταφορές θα γίνονται από Οργανισμούς, Εταιρείες Παροχής Υπηρεσιών Υγείας ή Εταιρείες Ταχυμεταφορών, υπό την προϋπόθεση ότι δεν εμπλέκονται στην προώθηση του μεταφερόμενου φαρμάκου, ούτε έχουν οποιαδήποτε εταιρική σύνδεση με τη φαρμακευτική εταιρεία που το παράγει.

H διοίκηση του EOΠYY έχει ξεκαθαρίσει ότι όλα τα μέρη που εμπλέκονται στη διαδικασία φροντίζουν ώστε το πρόγραμμα να μην παρεμβαίνει στη σχέση ιατρού - ασθενούς. Eπιπρόσθετα, οι θεράποντες ιατροί που συστήνουν τη συμμετοχή ασθενών τους στο πρόγραμμα δεν αμείβονται και δεν λαμβάνουν άλλη έμμεση χορηγία για τη δράση αυτή από κανένα εκ των εμπλεκομένων στη διαδικασία υλοποίησης του προγράμματος μερών.

 

Και τα ταχυδρομεία γίνονται φαρμακεία

 

Στο πλαίσιο των νέων υπηρεσιών που αναπτύσσουν τα ΕΛ.ΤΑ., όπως έχουμε δημοσιεύσει και από το Φεβρουάριο (εδώ) και παρά το σχετικό εξώδικο του Π.Φ.Σ. προς τα ΕΛ.ΤΑ.  θα αναλαμβάνουν την εκτέλεση συνταγών και την παράδοσή τους στο χώρο επιλογής του πελάτη. Η νέα υπηρεσία με την επωνυμία ''παράδοση φαρμάκων κατ' οίκον'', ξεκινά την πιλοτική της λειτουργία σήμερα Δευτέρα από τον Κορωπί.

Ο ταχυδρόμος που θα φτάνει για να παραδώσει τα γράμματα, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που θα γίνεται σε νέο τηλεφωνικό κέντρο των ΕΛ.ΤΑ., θα παραλαμβάνει τη συνταγή φαρμάκων, θα την εκτελεί στο κοντινότερο φαρμακείο και θα την παραδίδει στο σημείο που θα του υποδεικνύεται. Το κόστος για την παράδοση των φαρμάκων στο σπίτι θα είναι μόλις 3 ευρώ.

Ο αντίλογος

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία; Ποιος μπορεί να εξασφαλίσει τη σωστή συντήρηση των σκευασμάτων κατά τις μεταφορές; Ποιος θα δώσει συμβουλές χρήσης και δοσολογίας;


Σύμφωνα με τους farmakopoioi.blogspot.gr, ασθενής που πάσχει από ψωρίαση και χρειάζεται θεραπεία με Φάρμακο Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ), έλαβε τα φάρμακά του μέσω κούριερ, αλλά κλήθηκε να πληρώσει ο ίδιος 14 ευρώ στον κούριερ. Το πακέτο περιείχε μέσα φυλλάδιο με οδηγίες (κάτι σαν προσπέκτους) για το πώς θα πρέπει να κάνει μόνος του τις ενέσεις. Οι ενέσεις όμως ήρθαν παγωμένες, κάτι που δεν έπρεπε να συμβεί, η συγκεκριμένη όμως διαδικασία μεταφοράς τις κατέστησε άχρηστες. Ο ασθενής τις χρησιμοποίησε κανονικά...

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, «κανείς δε μπορεί να διασφαλίσει τις συνθήκες μεταφοράς και φύλαξης σε απρόσωπες εταιρείες ταχυμεταφορών και φυσικά κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για την άρτια παραλαβή των φαρμάκων από τον ασθενή. Είναι δε τουλάχιστον αντιεπιστημονικό να δίνονται γραπτές οδηγίες χρήσης σε φαρμακευτικά σκευάσματα σοβαρών παθήσεων χωρίς την παρουσία του ειδικού επιστήμονα.»

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Σχετικά άρθρα

ΙΣΑ: Διαμαρτύρεται για τα πρόστιμα λόγω συνταγογράφησης με εμπορική ονομασία
Και αμφισβητεί την εξειδίκευση των φαρμακοποιών στο φάρμακο
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τα Κρίσιμα Φάρμακα
Διασφαλίζοντας την επάρκεια σε Ελλάδα και Ευρώπη
Εγκρίθηκε ο Ευρωπαϊκός Χώρος Δεδομένων Υγείας
Πρόκειται για ακρογωνιαίο λίθο μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, σύμφωνα με την Ευρ. Επιτροπή