Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Κοινό φάρμακο φαίνεται να προλαμβάνει το διαβήτη τύπου 1

16/2/2018 11:08:28 πμ
Δυνητικά μπορεί να αποτρέψει το 60% των κρουσμάτων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ένα φάρμακο, το οποίο χρησιμοποιείται συνήθως για τον έλεγχο της υψηλής αρτηριακής πίεσης (υπέρταση), μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 1, σύμφωνα με ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Κολοράντο και της Φλόριντα.


Οι επιστήμονες, οι οποίοι έκαναν την ανακάλυψη με τη χρήση ενός υπερυπολογιστή στο εργαστήριο, υποστηρίζουν ότι αυτή είναι η πρώτη εξατομικευμένη θεραπεία για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 1.

Πρόκειται για το φάρμακο μεθυλντόπα (methyldopa), το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί για περισσότερα από 50 χρόνια για τη θεραπεία της υπέρτασης σε έγκυες γυναίκες και παιδιά και συμπεριλαμβάνεται στη λίστα βασικών φαρμάκων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.


Περίπου το 60% των ατόμων που κινδυνεύουν να παρουσιάσουν διαβήτη τύπου 1 φέρουν το μόριο DQ8, το οποίο αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα προσβολής από την ασθένεια.

Οι ερευνητές επιχείρησαν να μπλοκάρουν το εν λόγω μόριο, με στόχο να εμποδίσουν την εμφάνιση της νόσου. Μετά από έλεγχο χιλιάδων φαρμάκων μέσω του υπερυπολογιστή, διαπίστωσαν ότι η μεθυλντόπα όχι μόνο αποκλείει το DQ8, αλλά δεν βλάπτει και την ανοσολογική λειτουργία άλλων κυττάρων, όπως κάνουν πολλά ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.


Η έρευνα διήρκεσε 10 χρόνια και η αποτελεσματικότητά της διαπιστώθηκε σε ποντίκια αλλά και σε 20 ασθενείς με διαβήτη τύπου 1, που συμμετείχαν σε κλινική δοκιμή στο Κέντρο για τον Παιδικό Διαβήτη "Barbara Davis" της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κολοράντο.


Οι ερευνητές τονίζουν ότι πρόκειται για μία πολύ σημαντική εξέλιξη, καθώς με αυτό το φάρμακο θα μπορούσε να αποτραπεί το 60% των κρουσμάτων διαβήτη τύπου 1 σε εκείνους που κινδυνεύουν να εμφανίσουν τη νόσο. Σύμφωνα με τους ίδιους, η προσέγγιση του αποκλεισμού συγκεκριμένων μορίων μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες αυτοάνοσες ασθένειες, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η κοιλιοκάκη, η σκλήρυνση κατά πλάκας, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος κ.ά.


Το επόμενο βήμα θα είναι μια μεγαλύτερη κλινική δοκιμή που θα χρηματοδοτηθεί από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ την άνοιξη.


Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Clinical Investigation.


Πηγή

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η ψήφισή του συζητείται στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας






Σχετικά άρθρα

MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού 2024
«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»
Υπ. Υγείας: Συστάσεις για την προστασία των πολιτών από την αφρικανική σκόνη
Αποφεύγεται η σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους