Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Κατάχρηση ιατρικών πράξεων και φαρμάκων: Ένα παγκόσμιο φαινόμενο

11/1/2017 11:16:17 πμ
Παγκόσμια πρωτιά για την Ελλάδα οι καισαρικές τομές
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η απελπιστικά συνηθισμένη υπερκατανάλωση φαρμάκων και κατάχρηση ιατρικών πράξεων είναι το θλιβερό συμπέρασμα μιας σειράς ερευνών ανά τον κόσμο (με πρωτοβουλία της ιατρικής επιθεώρησης «The Lancet» που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Right Care), με συνέπειες την αναίτια ταλαιπωρία και την κατασπατάληση πολύτιμων πόρων. Εξίσου θλιβερό και συνηθισμένο είναι και το αντίθετο: να μη χρησιμοποιούνται τα όπλα της Ιατρικής εκεί που πρέπει.

Παγκόσμιο το φαινόμενο, ανεξαρτήτως πλούτου

«Όλες οι χώρες του κόσμου αντιμετωπίζουν προβλήματα με το κόστος των υπηρεσιών Υγείας... και θα ήταν πολύ βολικό να πιστέψει κανείς ότι οι πλούσιες χώρες αντιμετωπίζουν προβλήματα κατάχρησης των υπηρεσιών αυτών και οι φτωχές προβλήματα υποχρησιμοποίησης, αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά», δήλωσε ο επικεφαλής του αυστραλιανού σκέλους των ερευνών δρ 'Ανταμ Έλσοκ, καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ.

«Στην Αυστραλία, τις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες βλέπουμε στην πραγματικότητα και τα δύο προβλήματα: αξιόπιστες, οικονομικά αποδοτικές παρεμβάσεις που υποχρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό και υψηλού κόστους υπηρεσίες μικρής ή ανύπαρκτης αξίας που αποτελούν καθημερινή πρακτική».


Γιατί;

Σύμφωνα με τον δρ Βίκας Σίνι, ερευνητή και πρόεδρο του οργανισμού αντιμετώπισης της άσκοπης φροντίδας Υγείας Lown Institute της Βοστώνης των ΗΠΑ, οι παράγοντες που άγουν την παγκόσμια αποτυχία στην παροχή σωστής φροντίδας Υγείας είναι "η απληστία, τα ανταγωνιστικά συμφέροντα και η κακή πληροφόρηση" που «συνδυάζονται για να δημιουργήσουν ένα οικοσύστημα φτωχής παροχής υπηρεσιών Υγείας».

Ευρήματα της παγκόσμιας έρευνας

Οι νέες έρευνες αποκαλύπτουν ότι στην Κίνα το 57% των ασθενών λαμβάνουν ακατάλληλη αντιβιοτική αγωγή, το 16-70% των γυναικών στις ΗΠΑ που κάνουν υστερεκτομή την κάνουν για λάθος λόγους, ενώ το 26% των ολικών αρθροπλαστικών γόνατος στην Ισπανία και το 34% στις ΗΠΑ δεν θα έπρεπε να γίνουν.

Αντίστοιχα, τα ποσοστά αχρείαστων υστερεκτομών στην Ταϊβάν είναι 20% και 13% στην Ελβετία.


Η κατάχρηση των ιατρικών πράξεων προκαλεί αχρείαστη επιβάρυνση των ανθρώπων από εξετάσεις ή θεραπείες και κατασπατάληση των ιατρικών πόρων, ενώ η υποχρησιμοποίησή τους αφήνει τους ασθενείς εκτεθειμένους σε νοσήματα και ταλαιπωρία που θα μπορούσαν να αποφύγουν, σημειώνουν οι ερευνητές στα άρθρα τους.

Καισαρικές τομές: Πρωτιά για την Ελλάδα

Οι νέες έρευνες έδειξαν ακόμα ότι τα ποσοστά των γεννήσεων με καισαρική τομή αυξάνονται με ιλιγγιώδη ταχύτητα παρΆ ότι οι γυναίκες συχνά δεν τις χρειάζονται, ενώ η απλή χρήση στεροειδών φαρμάκων για την αποτροπή των πρόωρων τοκετών έχει βαλτώσει εδώ και 40 χρόνια. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι ετησίως πραγματοποιούνται 6,2 εκατομμύρια περιττές καισαρικές, με τις μισές από αυτές να διενεργούνται σε Βραζιλία και Κίνα.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία από τον ΕΟΠΥΥ για τη χώρα μας, το 58% των γυναικών (το σχεδόν 59% στα ιδιωτικά μαιευτήρια και το 55,5% στα δημόσια) γεννούν με καισαρική τομή - ένα ποσοστό που θεωρείται το υψηλότερο στον κόσμο.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αιμορροφιλίας






Σχετικά άρθρα

MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού 2024
«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»
Υπ. Υγείας: Συστάσεις για την προστασία των πολιτών από την αφρικανική σκόνη
Αποφεύγεται η σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους