Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Καρκίνος του μαστού σε νεαρές γυναίκες: Ποιο είναι το υπερ-όπλο τους;

28/3/2017 5:07:41 μμ
Και πώς θα διαφυλαχθεί η γονιμότητά τους;
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Αν και διεθνώς δεν υπάρχουν θεσμοθετημένοι κανόνες για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού στις νέες ηλικίες, φαίνεται πως η πραγματικότητα απαιτεί μια διαφορετική αντιμετώπιση.


Και αυτό γιατί τα ίδια τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι ο καρκίνος του μαστού δεν κάνει διακρίσεις και πλέον «χτυπά» αδιακρίτως ηλικιών, ακόμα και νέες γυναίκες 20-35 ετών.


«Πράγματι, αποτελεί ανησυχητικό γεγονός η αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου του μαστού σε νέες γυναίκες», επισημαίνει η χειρουργός μαστού Δρ. Βάνια Σταφυλά, MD, PhD, FEBS, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διπλωματούχος European Boards of Surgery (Breast), εκφράζοντας όμως την αισιοδοξία της για το γεγονός ότι ενώ αυξάνονται τα σχετικά περιστατικά, με τις νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις η θνητότητα σ' αυτές τις ηλικίες μειώνεται σε σχέση με παλαιότερα.


Με τον καρκίνο του μαστού να είναι πιο επιθετικός σ' αυτές τις ηλικίες και με ορατό το ενδεχόμενο οι όποιες θεραπείες να επιφέρουν προβλήματα στη γονιμότητα της νέας γυναίκας, η μεθοδολογία πρόληψης πρέπει να επεκτείνεται και σε μικρότερες ηλικίες.

Ποια ειναι τα δυνατά όπλα των γυναικών σήμερα;

Βασικό «σχήμα» προληπτικού ελέγχου αποτελεί η κλινική εξέταση μια φορά το χρόνο, η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει λεπτομερές ιστορικό και πιθανώς να συμπληρώνεται από υπερηχογραφικό έλεγχο, ενώ η εκπαίδευση της νέας γυναίκας στην αυτοεξέταση των μαστών της, είναι επίσης απαραίτητη.


«Στις νέες γυναίκες με καρκίνο μαστού η ευαισθητοποίησή μας είναι και πρέπει να είναι μεγαλύτερη», τονίζει η Δρ. Σταφυλά.


Οι επιστήμονες οφείλουν να διασφαλίσουν καταρχήν τη δυνατότητα τεκνοποίησης, πράγμα που επιτυγχάνεται με διάφορες μεθόδους διατήρησης της γονιμότητας, οι οποίες θα επιτρέπουν την απρόσκοπτη μελλοντική εγκυμοσύνη σ' αυτές τις γυναίκες. Ο σωστός και τακτικός προληπτικός έλεγχος και η έγκαιρη αντιμετώπιση με σύγχρονες θεραπείες αποτελούν τα όπλα της ιατρικής ενάντια στον καρκίνο του μαστού και για τις νέες γυναίκες.


Υπενθυμίζεται ότι ο καρκίνος του μαστού προσβάλλει 1 στις 8 γυναίκες και μπορεί να θεραπευτεί, εφόσον αντιμετωπιστεί σωστά από εξειδικευμένους ιατρούς, οι οποίοι εφαρμόζουν τις σύγχρονες διαγνωστικές και θεραπευτικές μεθόδους.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"
Ξεκινά 10 κλινικές μελέτες για την έγκριση 25 νέων θεραπειών






Σχετικά άρθρα

MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού 2024
«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»
Υπ. Υγείας: Συστάσεις για την προστασία των πολιτών από την αφρικανική σκόνη
Αποφεύγεται η σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους