Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Καρκίνος προστάτη: Ποιοι ασθενείς δεν χρειάζονται θεραπεία

6/11/2017 1:39:28 μμ
Η βιοψία βοηθά καταλυτικά τις αποφάσεις γιατρών-ασθενών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Όταν ένας άνδρας μαθαίνει ότι έχει καρκίνο του προστάτη, η φυσική παρόρμησή του συνήθως είναι να θέλει να απαλλαγεί αμέσως από αυτόν. Ωστόσο δεν είναι όλοι οι καρκίνοι του προστάτη ίδιοι, ούτε εξίσου επιθετικοί. Στην πραγματικότητα, μερικές φορές η καλύτερη λύση είναι να μην κάνει τίποτα ο ασθενής, πέρα από το να υποβάλλεται σε τακτικές εξετάσεις για να παρακολουθεί την πορεία της νόσου του.

Η τακτική αυτή αποκαλείται ενεργός ή ενεργητική παρακολούθηση και συνιστάται σε χαμηλού κινδύνου όγκους, δηλαδή όταν:

  •  Ο όγκος είναι πολύ μικρός και περιορίζεται μέσα στον προστάτη.
  •  Ο όγκος αναπτύσσεται πολύ αργά.
  •  Υπάρχει μικρός κίνδυνος να μεγαλώσει περαιτέρω ή να εξαπλωθεί στο σώμα ή να κοστίσει τη ζωή του ασθενούς.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ουρολογικής Δρ Ηρακλής Πούλιας, τ. διευθυντής στην Ουρολογική Κλινική του Κοργιαλένειου Μπενάκειου Νοσοκομείου ΕΕΣ, υπολογίζεται ότι σε μία στις τρεις περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη δεν χρειάζεται χειρουργική ή άλλη θεραπεία, αλλά παρακολούθηση του ασθενούς με συστηματικές εξετάσεις. Ωστόσο, η επιλογή των ασθενών στους οποίους θα προταθεί η ενεργητική παρακολούθηση πρέπει να γίνεται πολύ προσεκτικά.

«Η επιλογή τους βασίζεται σε συγκεκριμένους παράγοντες, όπως η ηλικία, το μέγεθος του όγκου, το στάδιο του καρκίνου και το Gleason score που λαμβάνεται με την βιοψία και δείχνει πόσο επιθετικός είναι ο όγκος», εξηγεί. «Επιπλέον, η τιμή του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) πρέπει να είναι χαμηλότερη από 10 ng/ml».


Η βαθμολογία ή σκορ Gleason είναι ένα σύστημα 10 βαθμίδων που δείχνει πόσο έχουν χάσει την δομή τους τα κύτταρα του προστάτη. Όσο πιο επιθετικός είναι ο καρκίνος, τόσο πιο ασχημάτιστα (αδιαφοροποίητα) είναι τα κύτταρα και τόσο μεγαλύτερη η βαθμολογία.


Σε αδρές γραμμές, οι τιμές στο Gleason σκορ από 2 έως 7 σημαίνουν μικρής και μέτριας επιθετικότητας καρκίνο, ενώ εκείνες πάνω από 8 υποδηλώνουν έναν ιδιαίτερα επιθετικό όγκο. «Όσο μεγαλύτερος ηλικιακά είναι ο ασθενής και όσο χαμηλότερη η βαθμολογία κατά Gleason, τόσο πιθανότερο είναι να μην κινδυνεύσει εάν δεν κάνει θεραπεία, διότι ρόλο παίζει και το υπολογιζόμενο προσδόκιμο επιβιώσεως», συνεχίζει ο Δρ Πούλιας. Η ενεργητική παρακολούθηση μπορεί επίσης να είναι κατάλληλη επιλογή για άνδρες με περιορισμένο προσδόκιμο επιβιώσεως, ακόμα κι αν τα αποτελέσματα στις παραπάνω εξετάσεις δεν είναι ευνοϊκά.


Μπορεί επίσης να είναι η ενδεδειγμένη επιλογή για άνδρες που αντιμετωπίζουν πρόσθετα, σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως βαριά καρδιοπάθεια, αρρύθμιστο διαβήτη ή επίμονη υπέρταση, όταν οι γιατροί τους κρίνουν ότι είναι προτιμότερο να αποφύγουν σε πρώτη φάση την άμεση θεραπεία για τον καρκίνο.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

24/4/2024 12:47:30 πμ«MSD Gives back»
Οι εργαζόμενοί της υλοποίησαν 18 εθελοντικές δράσεις σε 6 μεγάλες ελληνικές πόλεις
Και κορυφαία διάκριση από διεθνή φορέα για υπηρεσίες του






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους