Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα

Επιτρέπεται η καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης και σε πανεπιστήμια
Για ερευνητικούς και πειραματικούς σκοπούς
Υπογράφηκε Συλλογική Σύμβαση μεταξύ ΠΦΣ και ΕΔΟΕΑΠ
Δείτε τους όρους της σύμβασης
Το Αλτσχάιμερ σχετίστηκε με τον ιό του έρπητα
Δεν είναι ξεκάθαρο αν ο ιός πυροδοτεί τη νόσο ή αν είναι σύμπτωμα


Χωρίς νέα και καινοτόμα φάρμακα μένουν οι Έλληνες ασθενείς

9/1/2017 10:33:32 πμ
Τι σημαίνει αυτό για τις φαρμακευτικές αλλά και για την υγεία
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Σαρωτικές ανακατατάξεις στα επενδυτικά σχέδια των φαρμακευτικών εταιρειών και κυρίως σοβαρά προβλήματα στην πρόσβαση των ασθενών σε νέες και καινοτόμες θεραπείες έχει φέρει η απόφαση του υπουργείου Υγείας να βάλει "φρένο" στην εισαγωγή καινούργιων φαρμάκων στην Ελλάδα, προκειμένου να μην αυξηθεί περαιτέρω το κόστος της περίθαλψης.


Τα δύο επιπλέον μέτρα που έρχονται στην αγορά, και που αφορούν αποκλειστικά τα καινοτόμα σκευάσματα που περιμένουν να πάρουν έγκριση για τιμολόγηση, αφορούν στην επιβολή επιπλέον αναγκαστικής έκπτωσης, ύψους 25%, για κάθε νέο φάρμακο που θα εντάσσεται στη θετική λίστα, πέραν των εκπτώσεων που παρέχονται από τις επιχειρήσεις.


Επιπλέον, στις παρεμβάσεις του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού προβλέπεται ότι για να αποζημιωθεί ένα νέο φάρμακο στην ελληνική αγορά, θα πρέπει πρώτα να έχει κυκλοφορήσει και να αποζημιώνεται σε 14 άλλες χώρες της Ευρώπης, 7 από τις οποίες μάλιστα πρέπει να διαθέτουν και οργανισμό αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας (ΗΤΑ). Αυτό έχει ως συνέπεια τα νέα φάρμακα να έρχονται στη χώρα μας με μεγάλη χρονική καθυστέρηση, ίσως ετών, με αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά η πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες που καθίστανται απαραίτητες για τους πάσχοντες, όπως αναφέρουν σύλλογοι ασθενών.


Οι συνέπειες προβλέπεται να είναι ραγδαίες. Αφενός, σύμφωνα με στελέχη του χώρου, η εισαγωγή καινοτόμων φαρμάκων θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη για τις εγχώριες βιομηχανίες, αφού τα περιθώρια κέρδους τους ουσιαστικά εξανεμίζονται, ενώ για τις παρασκευάστριες εταιρείες η επένδυσή τους ψαλιδίζεται. Αφετέρου, εκτιμάται πως οι Έλληνες ασθενείς θα είναι αναγκασμένοι να περιμένουν από 2-4 χρόνια για να κυκλοφορήσει ένα νέο φάρμακο, σε σχέση με τον αντίστοιχο Ευρωπαίο ασθενή, με ό,τι συνέπειες έχει η καθυστέρηση αυτή για τη διαχείριση της νόσου τους και κατΆ επέκταση για την ίδια τους τη ζωή.


Όπως αναφέρουν οι επιχειρήσεις του φαρμάκου, τα μέτρα του υπουργείου Υγείας πρακτικά "τιμωρούν" τα νέα φάρμακα με 25 % επιπλέον προκαταβολικών εκπτώσεων (rebate), φτάνοντας δηλαδή τη συνολική επιβάρυνση των νέων φαρμάκων σε ποσοστό άνω του 60% (rebate όγκου 20% συν rebate 25% των νέων φαρμάκων συν αναγκαστική επιστροφή για όταν οι δαπάνες ξεφεύγουν ύψους 17% κατά μέσο όρο). Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη και το γεγονός πως η χώρα μας, όσον αφορά την τιμολόγηση των φαρμάκων, ακολουθεί το πλαίσιο των τριών χαμηλότερων τιμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τότε το ελληνικό περιβάλλον γίνεται πολύ πιο δυσμενές. Μετά άλλωστε τις νέες παρεμβάσεις, τα επενδυτικά σχέδια των εταιρειών έχουν αρχίσει να αναπροσαρμόζονται, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, μεγάλη μερίδα εταιρειών προσανατολίζεται σε αποεπένδυση από θεραπευτικές κατηγορίες.


Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο Υγείας απαντά πως ο προϋπολογισμός επιβαρύνεται κάθε χρόνο από την κυκλοφορία και την αποζημίωση νέων καινοτόμων και ακριβών φαρμάκων, τα οποία εντάσσονται στη θετική λίστα, χωρίς να προηγείται μέχρι σήμερα έλεγχος από μηχανισμό αξιολόγησης και διαπραγμάτευση τιμής.


Τα χρέη του Δημοσίου προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, τόσο από τον ΕΟΠΥΥ, όσο και από τα δημόσια νοσοκομεία αυτή τη στιγμή ξεπερνά το ένα δισ. ευρώ, τη στιγμή που η τρύπα στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για το 2016 ανέρχεται στα 400 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 220 εκατ. εκτιμάται από φορείς του φαρμακευτικού κλάδου ότι ήταν η υπέρβαση στο κονδύλι των δημόσιων νοσοκομείων.


Πηγή: capital.gr

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Πότε πρέπει να καταφύγετε στον ουρολόγο;
Ο ΙΣΑ απορρίπτει γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ για την άσκηση της Ομοιοπαθητικής από μη γιατρούς


Σχετικά άρθρα

Επιτρέπεται η καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης και σε πανεπιστήμια
Για ερευνητικούς και πειραματικούς σκοπούς
Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι κατοχυρωμένα, η Ομοιοπαθητική όχι;
Ο ΙΣΑ απορρίπτει γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ για την άσκηση της Ομοιοπαθητικής από μη γιατρούς
Στο ΣτΕ οι γιατροί για το σύστημα των υποχρεωτικών παραπομπών
"Θίγεται το δικαίωμα της επαγγελματικής ελευθερίας του γιατρού", λέει ο ΙΣΑ
Οι 10 νέες παροχές του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας
Ανοικτός στο διάλογο για βελτιώσεις ο Παύλος Πολάκης