Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Η Τεχνητή Νοημοσύνη «προλαμβάνει» εγκεφαλικά & καρδιακά επεισόδια σε ασθενείς

19/3/2024 10:41:20 μμ
Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη σε 21 χιλιάδες ασθενείς στην Κίνα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Έρευνα από το Capital Medical University στο Πεκίνο της Κίνας έδειξε ότι σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιήθηκε για την υποστήριξη κλινικών αποφάσεων σε ασθενείς με ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου, ήταν αποτελεσματικό και βελτίωσε τα αποτελέσματα για την υγεία τους. 


Ειδικότερα, το σύστημα οδήγησε σε λιγότερες υποτροπές (εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακές προσβολές) αλλά και σε μικρότερο αριθμό σχετικών θανάτων εντός 3 μηνών από ένα ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Σύμφωνα με τον καθηγητή Νευρολογίας και επικεφαλής της έρευνας Zixiao Li, το σύστημα είναι σε θέση να διευκολύνει την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ της τεχνητής νοημοσύνης και των ειδικών, αξιοποιώντας τις «συνδυασμένες δυνάμεις» τους.


Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα έγινε σε περίπου 21 χιλιάδες ασθενείς, οι οποίοι έλαβαν συστάσεις είτε από το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης είτε από την ομάδα φροντίδας τους. Το σύστημα «είχε στη διάθεσή του» απεικονίσεις του εγκεφάλου των ασθενών, γνώσεις επί της διάγνωσης και κατηγοριοποίησης των εγκεφαλικών, τις κατευθυντήριες οδηγίες για τη θεραπεία και τις στρατηγικές για την πρόληψη επόμενου καρδιαγγειακού επεισοδίου, με νευρολόγους να ελέγχουν τις κλινικές αποφάσεις που λαμβάνονταν από το σύστημα πριν από την έναρξη της μελέτης. 


Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι κλινικές αποφάσεις της τεχνητής νοημοσύνης μείωσαν την πιθανότητα εμφάνισης νέου επεισοδίου κατά 25,6% μέσα στο διάστημα της μελέτης (3 μήνες), ενώ δεν βρήκαν στατιστικά σημαντική διαφορά στα επίπεδα φυσικής αναπηρίας μεταξύ των ομάδων ασθενών.


Σημειώνεται ότι πρόκειται για προκαταρκτικά δεδομένα που παρουσιάστηκαν πρόσφατα σε διεθνές συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Εγκεφαλικών Επεισοδίων.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η ψήφισή του συζητείται στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας






Σχετικά άρθρα

MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού 2024
«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»
Υπ. Υγείας: Συστάσεις για την προστασία των πολιτών από την αφρικανική σκόνη
Αποφεύγεται η σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους