Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Η απίστευτη περιπέτεια μιας εγκύου στη Τήνο

5/12/2014 12:15:05 μμ
Χωρίς ράμματα, θερμοκοιτίδα και εμβρυουλκό έγινε η γέννα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


 


Τραγικές είναι οι ελλείψεις και στο κέντρο Υγείας Τήνου, όπου ακόμη και επεμβάσεις ρουτίνας χρειάζονται για να πραγματοποιηθούν την ηρωική προσπάθεια των γιατρών και του προσωπικού και φυσικά ... τη βοήθεια του Θεού και τύχη!


Χαρακτηριστική είναι η περιπέτεια μιας γυναίκας η οποία χρειάστηκε να γεννήσει στο νησί τα ξημερώματα της 1ης Δεκεμβρίου.


Όπως κατήγγειλε ο ιδιώτης χειρουργός μαιευτήρας γυναικολόγος Νίκος Διαμαντάκης ο οποίος κλήθηκε από τους υπεύθυνους του Κέντρου Υγείας να βοηθήσει την γυναίκα, τα όσα συνέβησαν θα αποσταλούν γραπτώς στην αρμόδια εισαγγελία ενώ θα ενημερωθεί και το Υπουργείο Υγείας.


«Συγκεκριμένα , το βράδυ της 30ης Νοεμβρίου προσήλθε στο κέντρο Υγείας Τήνου , δευτερότοκος γυναίκα με προηγηθείσα καισαρική τομή πριν από δύο χρόνια. Ήταν σε φάση οδυνών ανά πεντάλεπτο και είχε εμφανίσει αιμορραγία ενώ δεν γνώριζε σε ποια εβδομάδα της κύησής της βρισκόταν».

Σύμφωνα με τον κ. Διαμαντάκη: «με κάλεσε ο γιατρός γενικής ιατρικής που ήταν εφημερεύων στο Κέντρο και του ζήτησα να στείλει τη γυναίκα στο ιδιωτικό μου ιατρείο προκειμένου να πραγματοποιήσω υπέρηχο και να εκτιμηθεί μαιευτικά η γυναίκα».


Πράγματι η γυναίκα βρισκόταν σε φάση οξύ τοκετού και έπρεπε βάση πρωτοκόλλου να γίνει και πάλι καισαρική αφού η επίτοκος είχε ήδη υποβληθεί σε τέτοια επέμβαση για την απόκτηση του πρώτου της παιδιού.


«Κατευθυνθήκαμε προς το Κέντρο Υγείας προσπαθώντας από το κινητό μου να οργανώσω την κατάσταση για να γίνει ο τοκετός. Ζήτησα να φωνάξουν την παιδίατρο του Κέντρου Υγείας και να με βοηθήσει. Ήταν απούσα . Κλήθηκε η ιδιώτης παιδίατρος, η οποία αν και ασθενής προσήλθε.

Παράλληλα, εκλυθεί και η μαία του Κέντρου η οποία αν και βρισκόταν σε άδεια κυήσεως ανταποκρίθηκε άμεσα.


Στο τοκετό παραβρέθηκε και η μοναδική νοσηλεύτρια του νησιού τη στιγμή μάλιστα που υπήρχε ασθενής ο οποίος είχε υποστεί εγκεφαλικό.


Με βοηθό την τεράστια εμπειρία μου, προχώρησα σε φυσιολογικό τοκετό καθώς δεν υπήρχε ο χρόνος να ταξιδέψει η γυναίκα στη Σύρο. Ήταν ένας δύσκολος τοκετός αφού το έμβρυο ήταν διπλά περιτυλιγμένο γύρω από τον αυχένα και περιθωρακικά . Χρειάστηκα εμβρυουλκό που ζήτησα αλλά δεν υπήρχε .

Όταν μάλιστα ζήτησα ράμματα, το προσωπικό μου πρόσφερε κάποια ακατάλληλα καθώς ήταν ληγμένα».


Ο κ. Διαμαντάκης συνεχίζει λέγοντας πως αν και το βρέφος βάρους 2600 γραμμαρίων ήταν υγιέστατο, θα έπρεπε να μεταφερθεί μαζί με τη μητέρα του στο Νοσοκομείο Σύρου.


Όμως η ψηφιακή θερμοκοιτίδα δεν είχε συντηρηθεί με αποτέλεσμα να μην λειτουργούν οι μπαταρίες.

 


Το περιστατικό που έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων στο νησί είναι ενδεικτικό των σοβαρών ελλείψεων που υπάρχουν σε υλικά και έμψυχο δυναμικό σε όλα τα Κέντρα Υγείας της χώρας.


Πάντως με προσωπική της επιστολή προς το "ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟη μητέρα του βρέφους θέλει να ευχαριστήσει όλους τους γιατρούς και με ευαισθησία αναφέρει:  "αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω τους γιατρούς του Κέντρου Υγείας, το προσωπικό, τη μαία καθώς και τον γυναικολόγο κ. Διαμαντάκη διότι με βοήθησαν να φέρω στον κόσμο το μωρό μου. Είμαστε υγιέστατοι και οι δύο. Οι κάτοικοι της Τήνου είναι υπερήφανοι για το προσωπικό του Κέντρου Υγείας του νησιού μας που σώζει ζωές".

Οι εργαζόμενοι του Κέντρου Υγείας Τήνου, τονίζουν πως δίνουν τη δική τους μάχη με όσα μέσα διαθέτουν και στον εν λόγω Κέντρο αντιμετωπίζονται πολύ σοβαρά περιστατικά και σώζονται καθημερινά ανθρώπινες ζωές.


Είναι ενδεικτικό , όπως αναφέρουν πηγές του Κέντρου Υγείας , πως κάθε χρόνο 6 χιλιάδες ασθενείς ζητούν υπηρεσίες επείγουσας ιατρικής από το Κέντρο και εξυπηρετούνται επαρκώς.

 


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Πρόκειται για ακρογωνιαίο λίθο μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, σύμφωνα με την Ευρ. Επιτροπή






Σχετικά άρθρα

Ανακλήθηκε παρτίδα του Physiomer Baby
Ανακοινώσεις από τον ΕΟΦ
Όγκοι της υπόφυσης: Πού πρέπει να στοχεύει η χειρουργική θεραπεία;
Σύμφωνα με νέα μελέτη από τα Πανεπιστήμια Κέιμπριτζ και Λονδίνου
MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"