Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Γνωρίστε τις 10 τροφές που κόβουν την όρεξη

28/7/2017 12:55:31 μμ
Συμβουλές για να μην αδειάζουμε το πιάτο μας!
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η όρεξή μας επηρεάζεται τόσο από οργανικούς παράγοντες όσο και από τον τρόπο διατροφής μας, σύμφωνα με τη Γεωργία Καπώλη, κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο και το logodiatrofis.gr.


Η ρύθμιση της όρεξης επιτυγχάνεται με τη συχνότητα των γευμάτων ανά 3 ώρες, καθώς έτσι ελέγχεται η έκκριση γαστρικού υγρού στο στομάχι και η υπογλυκαιμία, που αποτελούν βασική ένδειξη πείνας και εξάντλησης των αποθεμάτων ενέργειας. Σημαντική επίσης είναι και η συμβολή των φυτικών ινών, οι οποίες αυξάνουν ταυτόχρονα τον κορεσμό.

Οι 10 τροφές που μειώνουν την όρεξη

  1. Νερό: Ένα ποτήρι νερό πριν από το φαγητό μπορεί να μειώσει αισθητά την όρεξη και την τάση για υπερκατανάλωση φαγητού και ιδιαίτερα λιπαρών τροφίμων. Επίσης έχει παρατηρηθεί ότι συχνά τα πρώτα σημάδια της δίψας λαμβάνονται λανθασμένα ως ένδειξη πείνας και έτσι πολλοί καταφεύγουν στην άσκοπη κατανάλωση τροφής. Καλό είναι πριν αποφασίσει κάποιος να «τσιμπήσει» κάτι, να πιει 1 ποτήρι νερό ή άλλο υγρό!
  2. Μήλα: Έχουν λίγες θερμίδες, είναι πλούσια σε βιταμίνες και ανόργανα συστατικά και είναι γεμάτα σε φυτικές ίνες. Έτσι, τα μήλα βοηθούν στη διατήρηση του σακχάρου στο αίμα και μειώνουν την όρεξη για θερμιδογόνα λιπαρά τρόφιμα.
  3. Ρόδι: Με αυξημένη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, το ρόδι δρα ως κατασταλτικό της όρεξης.
  4. Τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας (αυγά, κοτόπουλο, γαλοπούλα, μπριζόλα, μοσχάρι, χοιρινό, μανιτάρια, ξηροί καρποί, θαλασσινά, γαλακτοκομικά): Ο οργανισμός καίει περισσότερη ενέργεια, όταν επεξεργάζεται πρωτεΐνη από ό,τι όταν επεξεργάζεται τους υδατάνθρακες και τα λίπη, άρα η πέψη της πρωτεΐνης ενισχύει το μεταβολισμό πολύ περισσότερο από τα άλλα θρεπτικά συστατικά.
  5. Αβοκάντο: Η πρωτεΐνη του αβοκάντο απορροφάται πιο εύκολα από τον οργανισμό, από ό,τι η ζωική πρωτεΐνη, γιατί το αβοκάντο περιέχει και φυτικές ίνες.
  6. Κανέλα: Μειώνει το χρόνο που χρειάζεται η τροφή για να περάσει από το στομάχι, με αποτέλεσμα μια πιο αργή απορρόφηση των σακχάρων, γεγονός που μας κρατάει χορτάτους για μεγαλύτερο διάστημα.
  7. Τρόφιμα πλούσια σε χρώμιο (μπρόκολο, ντομάτα, μανιτάρια, ξηροί καρποί, θαλασσινά/οστρακοειδή, αχλάδι, βρώμη, αλεύρι ολικής αλέσεως): Βοηθάει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα να αποφεύγονται οι υπογλυκαιμίες και να ελέγχεται καλύτερα η όρεξη.
  8. Ανανάς: Ηβρωμελαΐνη,που περιέχει ο ανανάς, αποτελεί ένα σύνθετο μείγμα ουσιών, με τα περισσότερο μελετημένα συστατικά της να είναι μια ομάδα πρωτεολυτικών ενζύμων που φαίνεται να συμβάλλουν καθοριστικά στη διαδικασία της πέψης.
  9. Πλιγούρι: Είναι άριστη πηγή σύνθετων υδατανθράκων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (ιδανικό για διαβητικούς). Συνεπώς από τη μία ανεβάζει τη γλυκόζη του αίματος πολύ πιο αργά και από την άλλη προσφέρει γρήγορα το αίσθημα του κορεσμού.
  10. Λιναρόσπορος: Είναι πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και φυτικές ίνες που καταστέλλουν την όρεξη. Είναι επίσης μια καλή πηγή ω-6 λιπαρών οξέων που μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα της χολοκυστοκινίνης, μιας ορμόνης που καταστέλλει την όρεξη.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η εφορία ήδη «κυνηγάει» τις επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδεθεί
Με ηφαιστειακό νερό, νιασιναμίδη και γλυκερίνη






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους