Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Γιατί χρειαζόμαστε διακοπές

21/7/2017 3:04:07 μμ
Η έλλειψη διακοπών βλάπτει την υγεία
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η έλλειψη διακοπών μπορεί να επιδράσει στην υγεία μας, σύμφωνα με μελέτες που επικαλείται η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια 'Αννα Καλυμνιού στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.


Για παράδειγμα άνδρες που δεν έχουν κάνει καθόλου διακοπές για 5 χρόνια είχαν 20% υψηλότερο ποσοστό εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και θνησιμότητας, ενώ για τις γυναίκες η έλλειψη διακοπών μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα κατάθλιψης, περισσότερο άγχος και δυσκολίες στον ύπνο.

Από την άλλη πλευρά, η σημασία της επαφής με τη φύση αποδεικνύεται και από μελέτες σε ψυχιατρικούς ασθενείς που είδαν βελτίωση των συμπτωμάτων τους όταν έρχονταν σε επαφή με τη φύση.


Εξάλλου, εκτιμάται ότι η σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους, σε συνδυασμό με την πρόσληψη βιταμίνης D από την έκθεση στον ήλιο συμβάλλουν στη βελτίωση της διάθεσης και τη μείωση της κατάθλιψης.


Οι διακοπές λοιπόν μας είναι χρήσιμες και βελτιώνουν τη διάθεση, σύμφωνα με την ειδικό, γιατί:

  • Μειώνονται τα επίπεδα των ορμονών του στρες (όπως η κορτιζόλη), με αποτέλεσμα να διατηρείται σε φυσιολογικά επίπεδα η πίεση και ο καρδιακός ρυθμός.
  • Τονώνονται οι νοητικές λειτουργίες (μνήμη, συγκέντρωση, προσοχή)
  • Παρέχονται περισσότερες ευκαιρίες για κίνηση και βελτίωση της φυσικής κατάστασης: περπάτημα στη θάλασσα, κολύμπι, χορός.
  • Απουσιάζουν τα «πρέπει» και οι ρουτίνες της καθημερινότητας
  • Προλαμβάνουν την επαγγελματική εξουθένωση (burn-out), ειδικά σε όσους ασχολούνται με επαγγέλματα παροχής κοινωνικών υπηρεσιών και υγείας, οι οποίοι είναι πιο επιρρεπείς.
  • Μας κάνουν πιο παραγωγικούς (περισσότερες ιδέες μας έρχονται στο νου όταν είμαστε εκτός δουλειάς)

 

Αν δεν μπορούν κάποιοι να πάνε διακοπές, συνιστάται να μην αμελούν τουλάχιστον να κάνουν ευχάριστες και χαλαρωτικές για τους ίδιους δραστηριότητες, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού: βόλτες κοντά στη θάλασσα, ποδηλασία, συναναστροφές με φίλους, εξορμήσεις τα Σαββατοκύριακα σε κοντινούς προορισμούς, συμμετοχή σε κοινωνικά-πολιτιστικά δρώμενα κλπ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Παραμένει στην προεδρία η Ντανιέλα Μάλο
Συμβάλλουν στην πρόληψη, στη διαχείριση ακόμα και στη θεραπεία






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους